Skip to main content

Overgangsbestemmelser

Reglen om at studerende skal følge den nyeste version af en fagbeskrivelse er overordnet gældende.

Det er fastsat i Uddannelsesbekendtgørelsen, at studieordninger og væsentlige ændringer hertil skal indeholde overgangsbestemmelser. Overgangsbestemmelser er studienævnets udmøntning af, hvordan en ændring i en fagbeskrivelse finder anvendelse for studerende,

  • der har brugt forsøg i et udgået fag
  • der har brugt forsøg i et fag, hvor indholdet (eller andet) er ændret i en sådan grad, at den studerende ikke vurderes at kunne følge den nyeste version af faget
  • der ikke har brugt forsøg i/ikke har taget et fag, der udgår

Afhængigt af den enkelte studieordnings sammensætning skal der udarbejdes overgangsbestemmelser, fx når:

  • ekstern censur på et fag ændres til intern censur (overholdelse af kravet om, at 1/3 af en uddannelses ECTS skal være med ekstern censur)
  • bedømmelsesformen på et fag ændres fra 7-trinsskala til bestået/ikke bestået (overholdelse af kravet om, at højest 1/3 af en uddannelses ECTS må bedømmes med bestået/ikke bestået)
  • en prøves eller fagets ECTS-vægtning ændrer sig
  • to prøver ændres til at være én samlet prøve (eller omvendt)

Hvis fag bytter semestre, skal det vurderes og specificeres, hvad ændringen betyder for de studerende

  • der allerede har taget fagene/har brugt forsøg i fagene
  • der ikke har taget fagene endnu/ikke har brugt forsøg i fagene endnu.

For studerende, der ikke har brugt eksamensforsøg i et fag, der ændres eller udgår, skal der tages stilling til, om de skal

  • følge og bestå det fag, som erstatter det udgåede fag
  • tilbydes 3 eksamensmuligheder i det udgåede fag

Eksempler på overgangsbestemmelser fremgår af Faktaark – Fagbeskrivelser for fag der udfases. Der er tale om eksempler, det er ingen udtømmende liste, og eksemplerne kan bruges og revideres efter behov. Det skal i hvert enkelt tilfælde vurderes ud fra den enkelte studieordnings sammensætning (og under hensyntagen til forskellene i profilerne for de enkelte optag), om og i givet fald hvordan, overgangsordningerne skal implementeres og formuleres.

Hvis der laves en ændring, der gør, at der dannes en ny UVA og det samtidigt vurderes,

  • at studerende, der har brugt eksamensforsøg i faget med den gamle UVA, fremadrettet kan gå til eksamen i faget med den nye UVA og
  •  at studerende, der har brugt eksamensforsøg i faget med den gamle UVA, vil få overført de brugte prøveforsøg til den nye UVA

er der tale om identiske udtryk mellem faget med den gamle UVA og faget med den nye UVA.

Det er typisk ændringer af titler, der gør, at der er identiske udtryk. Eksempel på overgangsbestemmelser for fag med identiske udtryk, fremgår af Faktaark – Fagbeskrivelser for fag der udfases.

BEMÆRK at betegnelsen ”identisk udtryk” er en intern administrativ fagterm – betegnelsen er ikke kendt af de studerende og skal derfor ikke anvendes i selve overgangsbestemmelserne.

Studienævnssekretæren/studienævnet er ansvarlig(t) for, og udarbejder, overgangsbestemmelserne (under inddragelse af studiesekretæren) som led i og som følge af processen med godkendelse af studieordningsændringer.

Studiesekretæren taster overgangsbestemmelserne som led i tastningen af de øvrige ændringer i en fagbeskrivelse. Dette sker på baggrund af information fra studienævnssekretæren.

Overgangsbestemmelserne tastes i feltet ”Overgangsbestemmelser” i den fagbeskrivelse, som overgangsbestemmelsen vedrører. De tastes både i den fagbeskrivelse/version af fagbeskrivelse, som vil være gældende fremadrettet (altså i den version af fagbeskrivelsen, som revideres) og i den fagbeskrivelse/version af den fagbeskrivelse, som var senest gældende. For sidstnævnte gælder, at overgangsbestemmelserne indsættes via en redaktionel ændring/oplåsningsreglen.

Den tidsmæssige udfasning af eksamen (angivelse af hvornår eventuelle resterende prøveforsøg er placeret) tastes i feltet ”Tidsmæssig placering” i den fagbeskrivelse, eller den version af fagbeskrivelsen, som udfasningen vedrører, dvs. ikke i de fagbeskrivelser/versioner af fagbeskrivelser, som revideres og er gældende fremadrettet. Den tidsmæssige udfasning indsættes via en redaktionel ændring/oplåsningsreglen.

Identiske udtryk tastes (som intern information til Uddannelsesjura & Registratur) i ”Intern kommentar” i (alle) de fagbeskrivelser, som der er identiske udtryk imellem.


Vejledende oversigt over principper for tastning af overgangsbestemmelser i ODIN:

Ændringens karakter

Hvad gøres der i ODIN? 

Status for fagbeskrivelsen, der udgår

Hvor tastes overgangsbestemmelser mm. 

 Et fag udgår og erstattes af et helt nyt fag med helt nyt indhold.

 Der oprettes en helt ny fagbeskrivelse. Fagbeskrivelsen, der udgår, fastholdes uændret.

Godkendt – aktiv (Da der oprettes en ny fagbeskrivelse, vil både denne og den fagbeskrivelse, der udgår, være godkendt – aktiv.)

Overgangsbestemmelser:
Både i fagbeskrivelsen, der udgår (fortsat godkendt – aktiv) og i ny fagbeskrivelse (godkendt – aktiv)

Tidsmæssig placering:
I fagbeskrivelsen, der udgår (fortsat godkendt – aktiv)

 

Et fag (= en version af et fag) udgår og erstattes af et nyt fag.

ODIN DANNER NY UVA.

 

Der laves en revision af det gamle fag.

a) Ændring i titel - faget er ellers i det store hele det samme. Der er identiske udtryk mellem de to fag.

b) Ændring i titel og ændring fra ekstern censur til intern censur. Der er IKKE identiske udtryk mellem de to fag

 

Arkiv (Der er tale om en revision af et eksisterende fag – den nye version vil automatisk blive godkendt – aktiv. Versionen, der udgår, vil automatisk gå i arkiv.)

 

Overgangsbestemmelser:
a) + b): Både i den version af fagbeskrivelsen, der går i arkiv og i den reviderede version af fagbeskrivelsen (godkendt – aktiv)

b) Tidsmæssig placering:
Ingen tidsmæssig udfasning af det gamle fag, da alle studerende skal følge det nye fag – brugte prøveforsøg overføres til nyt fag.

a) Intern kommentar:
I både den version af fagbeskrivelsen, der går i arkiv og i den reviderede version af fagbeskrivelsen.

 

En version af et fag udfases.

 ODIN DANNER IKKE NY UVA.

 

Der laves en revision af det gamle fag.

Der foretages ændringer, som udløser overgangsbestemmelser, for den gamle version af faget, men som ikke udløser dannelsen af en ny UVA (ændringer i censurform fra ekstern til intern, ændringer i bedømmelsesformen fra 7-trinsskala til B/IB).

 

Arkiv (Der er tale om en revision af et eksisterende fag – den nye version vil automatisk blive godkendt – aktiv. Versionen, der udgår, vil automatisk gå i arkiv.)

 

Overgangsbestemmelser:
Både i den version af fagbeskrivelsen, der går i arkiv, og i den reviderede version af fagbeskrivelsen (godkendt – aktiv).

Tidsmæssig placering:
I den version af fagbeskrivelsen, der går i arkiv (dvs. den version, som i praksis udfases).  



Sidst opdateret: 15.11.2023