Skip to main content
DA / EN
Dekanens ord

Det sorte hul i vores galakse

SDU bidrager til historisk billede af det sorte hul Sagittarius A*, som går verden rundt

Af Marianne Holmer, , 19-05-2022

Kære medarbejder

I sidste uge var der stort presseopbud på NAT. Det var resultatet af et langvarigt benarbejde udført af fysikerne på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Jeg håber, at mange fulgte med da adjunkt Roman Gold og lektor Mads Frandsen fra FKF tonede frem på TV-skærmene og på de sociale medier med live-optagelsen af de første visualiseringer af et sort hul i vores egen galakse, Mælkevejen.

Roman og Mads fortalte med stor entusiasme om disse nye præstationer, som kun kan lade sig gøre gennem et solidt samarbejde på tværs af landegrænser på globalt plan.

Jeg er rigtig stolt af at NAT og SDU er med i dette internationale samarbejde og opnår så stor opmærksomhed om disse helt unikke forskningsresultater både i Danmark og udenlands.

Det har stor betydning for SDU's synlighed nationalt og globalt. Der er Ingen tvivl om, at den store interesse for rummet, herunder om der er liv i rummet, som også var på programmet under Forskningens Døgn, har betydning for tiltrækning af pressen og dermed seere, lyttere og læsere.

Sorte huller er fortsat et mysterium, og disse billeder af hullerne - eller nærmere gassen rundt om hullerne - har betydning for vores forståelse af universet, men pirrer samtidig vores nysgerrighed og fører dermed til en lang række nye spørgsmål.

Tilslutningen fra studerende, som var mødt talstærkt op for at deltage under live-eventen, viser at interessen er stor også i den unge generation. Jeg håber, at det bidrage til et større optag på fysikstudiet i de kommende år.

Som nævnt indledningsvis er der tale om en lang og fokuseret indsats fra Fysik. For nogle år siden valgte Fysik at fokusere på astrofysik som et middel til at tiltrække forskere og studerende til faget.

Her lykkedes det blandt andet at tiltrække en spændende international forsker som Roman Gold, der udover fagområdet også bringer et stort netværk med sig.

Derudover har Fysik oprettet en profil på uddannelsen indenfor astronomi/astrofysik, som har tiltrukket en hel del studerende, herunder flere kvinder til uddannelsen. Dette er suppleret med en lang række outreach aktiviteter i gymnasiet og folkeskolen og også mere utraditionelt i samarbejde med ungdomsskoler.

Fysik bidrager derudover til undervisningsmateriale og har deltaget i flere podcast-serier omkring astrofysik. Der er således tale om et langt sejt træk.  Netop derfor er det så dejligt at se den store interesse for en event som denne.

Stort tillykke til Roman for de flotte resultater og til Fysik-sektionen for jeres ukuelige indsats igennem mange år for at revitalisere og øge bredden i interessen for Fysik, som er og bliver et vigtigt STEM fag.

 Marianne Holmer, dekan
Redaktionen afsluttet: 19.05.2022