Vi skal stadig kommunikere vores forskning
Med 'Ellen Imellem' rammer DR uden for skiven. Det er en uacceptabel svipser, der ikke må stå i vejen for vores fortsatte forskningskommunikation.
Kære medarbejder
Ups, det må være en ommer. Efter udsendelsen 'Ellen Imellem' på DR med professor Anja C. Andersen har forskere, Dansk Magisterforening og mange flere været oprørte over DR´s tilgang til formidling af et videnskabeligt emne over for det unge publikum.
Det har ført til en eksplosion af reaktioner på tværs af medier – både de traditionelle og de sociale, hvor hashtagget #videnerfandemeikkeetsynspunkt er blevet en trend med dertilhørende t-shirts, der har selvsamme budskab påtrykt som en støtteerklæring til videnskaben.
Anja C. Andersen har som følge af udsendelsen haft en ualmindelig travl kalender, da udsendelsen førte til en heftig debat i landets mere seriøse programmer, aviser og medier. Samtidig er sagen blevet indklaget til Pressenævnet.
Endnu er der ingen afklaring, men forskerne ønsker at udsendelserne bliver trukket tilbage og fjernet fra DR´s hjemmeside.
At det er nogle af de dygtigste videnskabsformidlere, som bliver ramt at denne sag, hvor ekstreme synspunkter potentielt overskygger for faktuel viden, er dybt problematisk.
Anja har brugt mange år på at formidle viden inden for naturvidenskab og er en betydningsfuld ambassadør for STEM-området. Det ville være et stort tab, hvis hun gav efter for den ufine behandling i DR.
Heldigvis gik Anja til modangreb, og allerede samme uge deltog hun i debatter på Bloom-festivalen, endnu mere stålsat på at formidle viden.
I al vores frustration er det vigtigt at huske de mange gode alternativer til 'Ellen Imellem' – ikke mindst i DR’s øvrige sendeflade. Der er her tale om et enkeltstående satirisk program, der har ramt helt ved siden af skiven.
Som forskere har vi alle en forpligtelse til at formidle vores viden til det brede publikum, og denne sag må ikke afskrække mindre medievante forskere.
Vi har mange interessante og relevante historier, som medierne gerne skriver om – og det er min opfattelse, at både videnskabs- og nyhedsjournalister generelt er meget optagede af at have en god relation til deres kilder.
Det gælder især de videnskilder, i form af forskere, som journalisterne er afhængige af for at kunne formidle gode troværdige historier til deres læsere/lyttere/seere.
Jeg er overbevist om, at der her var tale om en svipser fra DR´s side, og at vi fortsat kan være trygge i journalisternes hænder.
Marianne Holmer, dekan