Skip to main content
DA / EN
Prodekanens ord

Nyt om den nye pædagogiske ramme

De vigtigste elementer i den nye pædagogiske ramme er større variation i undervisningsformer, flere studenterstyrede aktiviteter og mere involvering.

Af Poul Nielsen, , 21-11-2024

Kære kolleger

Udvikling af fakultetets uddannelser er afgørende af en lang række grunde. Dels skal vi orientere os efter samfundets behov og politiske krav såsom kandidatreformen. Det stiller også krav til vores omstillingsparathed.

Dels skal vi orientere os efter nye muligheder, f.eks. et IT-campus i Vejle og et efter- og videreuddannelsesmarked i vækst. Også dét kræver at vi gentænker mange af vores faste mønstre.

Endelig skal vi indrette os efter de nye generationer af studerende vi optager. Hvad motiverer dem, og hvordan lærer de bedst? Det kræver en nysgerrighed over for nye pædagogiske metoder i undervisningen.

Samlet set skal vi udvikle vores undervisning så den passer til de studerende, er økonomisk bæredygtig og samtidig forbereder os på fremtidens reformer og nye muligheder.

Fakultetet har vedtaget en ny pædagogisk ramme. Den er udviklet i Uddannelsesudvalget med hjælp fra SDU Universitetspædagogik (SDU UP) og har været til høring i studienævn og undervisningsudvalg. Rammen er blevet modtaget med god energi og stor nysgerrighed.

Den nye pædagogiske ramme skal forstås som en ny retning for vores undervisning. De vigtigste elementer er større variation i undervisningsformer, flere studenterstyrede aktiviteter og mere involvering. Eksempelvis via cases og projekter i undervisningen.

Underviserne opfordres til at bruge mindre tid på at præsentere viden og mere på dialog, feedback, aktiverende undervisning samt, på de store kurser, tæt koordinering med instruktorer.

Studerende har brug for at processere det de lærer – oftest i samarbejde med andre. Forelæsninger kan skabe overblik, struktur og vise gode eksempler, men læringen kræver noget andet og mere. Det skal der være tid til. 

Derfor skal vi også dyrke dybdelæringen – de studerende skal lære at arbejde i dybden helt fra starten af uddannelsen. Det kræver at der skabes tid. Derfor arbejder de enkelte uddannelser også med stoftrængslen. For meget stof skaber en overfladisk tilgang til læring og mindre værdi på langt sigt.

Endelig er der fokus på kompetencebevidsthed – det at kunne sætte ord på egne kompetencer er helt afgørende for læring og trivsel på uddannelsen. Vi har søsat ’Min kompetenceportfolio’ for at imødekomme netop dette, så studenterne lærer at reflektere over deres egne kompetencer. Fremover vil vi gerne have underviserne til at bruge denne portfolio mere aktivt i undervisningen.

Til slut vil jeg gerne opfordre underviserne til at bruge den nye pædagogiske ramme. Brug rammen til samtaler om undervisning – til gensidig inspiration. Og brug rammen til at genbesøge din undervisning: ”Er der noget jeg kan justere nemt og med små greb?”

Bed meget gerne om hjælp til at lave små pædagogiske eksperimenter i undervisningen. Vi har aftalt med SDU UP at de står til rådighed med assistance.

Det behøver ikke være kæmpestore ændringer. Det kan bare starte med nysgerrige spørgsmål: ”Hvordan tager jeg en case ind i min undervisning?” eller ”Hvordan arbejder jeg med at forbedre mine instruktorers feedback til de studerende?”   

Vi vil også meget gerne høre om alle jeres succeser fra undervisningen. Måske har I allerede arbejdet med alternative metoder og har erfaringer som I gerne vil dele. Vi er således i gang med at samle en ressourcebank med alle de gode eksempler.

Poul Nielsen, prodekan for uddannelse

Redaktionen afsluttet: 21.11.2024