Skip to main content
DA / EN
Dekanens ord

Der er styr på arbejdsmiljøet, trods vækstscenariet på NAT

I den nye APV ligger NAT generelt højt på alle parametre og færre ansatte føler sig stresset

Af Marianne Holmer, , 12-12-2024

Kære medarbejdere

Jeg er meget glad for det, som efterhånden er blevet en tradition, nemlig Dekanens hjørne for TAP, hvor vi mødes to gange om året – lige før sommerferien og igen inden jul. Her gennemgår jeg seneste nyt fra fakultetet og besvarer samtidig spørgsmål fra medarbejderne, som er indsendt på forhånd.

Denne gang havde jeg fokus på kandidatreformen og dens forventede konsekvenser på NAT, hvor vi fortsat afventer en politisk afklaring. Der var nyt om Vejle og lidt omkring APV 2024. Spørgsmålene fra medarbejderne centrerede sig om udviklingen på fakultetet, herunder at finde kontorplads til nye kolleger og at undersøge udviklingen i fordelingen mellem laboranter og A-TAP.

NAT er i et vækstscenarie, som følge af den stigende interesse for IT-uddannelser og det øgede hjemtag af eksterne midler. Det giver travlhed i hele organisationen og stiller store krav til både medarbejdere og ledere.

SDU’s bestyrelse har netop besluttet, at der kan opsættes pavilloner til at huse de mange nye medarbejdere på NAT, indtil der bliver bygget en ny forskningsbygning, som vil være færdig om ca. 5 år. Vi bør således være sikret, at der er plads til alle.

En opgørelse af TAP-personale på NAT viser, at antallet af TAP stiger sammen med antallet af VIP. Det gælder også antallet af TAP’er i laboratorierne (laborant, laboratorietekniker og A-TAP).

Dog fastholdes antallet af laboranter, mens antallet af A-TAP stiger. A-TAP udgør ca. 16% af samlet lab-TAP og ca. 55% af disse er eksternt finansieret.

Stigende krav til drift og vedligehold af infrastruktur, databehandling og ledelse af laboratorier er nogle af de årsager, som har betydning for denne udvikling.

Heldigvis viser APV’en, at der er godt styr på arbejdsmiljøet trods vækstscenariet, da NAT generelt ligger højt på alle parametre og færre føler sig stresset. Også motivation og engagement ligger højt, men for nogle medarbejdere er der en faldende tendens.

Da der var et spørgsmål fra medarbejderne omkring status for vores strategiske indsats Det gode universitetsliv, tog jeg chancen for at spørge alle: Hvad er det gode universitetsliv for dig? Svarene kan måske hjælpe os med at fastholde et højt engagement og en høj motivation i de kommende år.

Jeg vil gerne takke for de mange svar, og jeg har forsøgt at samle dem: Fleksibilitet i arbejdet er et gennemgående tema, som mange sætter pris på. Det gælder muligheden for fleksibel arbejdstid og hjemmearbejde, men også frihed under ansvar.

En skyggeside til fleksibiliteten er ønsket om klare rammer, definerede arbejdsopgaver med en tidshorisont og at have kolleger, som ikke arbejder hjemme.

Nogle lægger vægt på høj faglighed og faglige fællesskaber og muligheden for at udvikle sig enten ved kompetenceudvikling eller sparring om opgaver.

Også medinddragelse og medindflydelse blev nævnt af mange: At blive involveret i vigtige beslutninger, at have indflydelse på opgaveløsning og blive inviteret med til at udvikle SDU.

Mange lægger vægt på god ledelse, som anerkender den enkelte medarbejder, som er nærværende og opmærksom og som sikrer psykologisk tryghed. Endelig – sidst men meget vigtigt: Fællesskaber. Mange besvarelser lød helt simpelt: Fællesskab.

Andre udfoldede emnet fællesskab mere: At man føler sig som en del af et team. At man har gode kolleger, som er engagerede og arbejder for løsninger på tværs af enheder.

På mange måder er disse emner kendte i ledelsen og emner, som mange har arbejdet med længe og fortsat arbejder med. Jeg tænker derfor, at vi har et rigtig godt fundament for fortsat at udvikle NAT og sikre et godt arbejdsmiljø trods mange arbejdsopgaver. At dyrke fællesskaber er et godt udgangspunkt.

PS. Besvarelserne var selvfølgelig anonyme - og jeg vidste ikke, at vi havde så mange eksotiske dyr på NAT. Her er et udpluk:

Shy Ocra – Charming Barracuda – Respectful Albatross – Courageous Albatross - Affectionate Parrot – Cheerful Hummingbird – Adventurous Firefly – Polite Salamander – Respectful Caterpillar – Observant Ladybird – Courageous Koala – Loyal Hare – Whimsical Lion – Loyal Catfish – Groovy Firefly – Friendly Koi - Dependable Elephant – Attentive Bat - Nervous Caribou og selvfølgelig også Kurt

Marianne Holmer, dekan

Redaktionen afsluttet: 12.12.2024