
Alle burde tage et CMS-kursus
Career Management Skills (CMS) er faget, der bygger bro til arbejdsmarkedet. Det succesfulde fag er for studerende på Biologisk Institut og havde sin debut i efteråret 2015. Under kurset tilkobles den studerende en mentor fra arbejdsmarkedet og forberedes på erhvervslivet efter studiet.
På Biologisk Institut sker der mere end forskning i vandhuller og skove. Her har de i samarbejde med SDU Erhverv etableret kurset Career Management Skills. Et kursus, der fokuserer på at gøre biologistuderende bevidste om deres egne kompetencer samt håndtere koblingen til arbejdsmarkedet og gøre dem mere jobparate.
Kurset har mange fordele for den studerende, der får afklaret flere spørgsmål:
”Hvilke faglige og personlige kompetencer har de? Hvad er deres styrker og svagheder? Og hvad kræver det at få drømmejobbet? Biologiuddannelsen er meget bred, og der er derfor mange uddannelsesmæssige veje, man kan gå. Den studerende kan fordybe sig i det, der lige er ham eller hende, men herefter kommer spørgsmålet om, hvor netop disse kompetencer efterspørges. Det er nemmere, når den studerende ved, hvilke muligheder der er på den anden side af studiet, og hvad der arbejdsmæssigt virker bedst for en selv,” siger Marianne Holmer, institutleder på Biologisk Institut.
Malene Tærsbøl Jepsen, 23 år, læser biologi på 6. semester, og har studiejob som formidler i Odense Zoo. Hun er en af de studerende, der har fulgt kurset i efterårssemesteret 2015. For hende har der ikke været tvivl om, hvilken retning hun ville gå.
Efter et udlandsophold i Sydafrika, og før biologistudiet, forelskede Malene sig nemlig i kulturen og emnet natur- og dyrebevarelse. Et område, hun drømmer om at formidle videre til børn for, at de ved, hvor vigtigt det er:
”Så jeg tager snart afsted til Sydafrika igen – denne gang for at få erfaring med field guiding og research, som jeg kan bruge i mit videre karriereforløb,” fortæller en meget målrettet Malene.
Selvom Malene fra studiestart var klar over hvilken retning, hun ville i, har kurset givet hende mange redskaber til det videre forløb på arbejdsmarkedet:
”Jeg ved nu, hvordan en ansøgning og et CV skal skrives. Når jeg læser den ansøgning, jeg sendte til zoo i tidernes morgen, kan jeg slet ikke forstå, de ansatte mig. Og så ved jeg nu, hvor vigtigt det er at have et godt og bredt netværk – det er en stor mulighed for at få job,” siger Malene.
Mentor- og menteeforløb
På kurset tilkobles den studerende en mentor – en tidligere biologistuderende med flere års erfaring fra erhvervslivet. Den studerende, menteen, har løbende kontakt med sin mentor for at få en dybere indsigt i jobsøgning og arbejdsmarkedet. Der sker for eksempel gennem sparringsmøder og ved at komme med mentor på job.
Desuden udfordres menteen af sin mentor, så han eller hun kan udvikle sig og derved gøre det lettere for at sig selv at komme i rette job efter uddannelsens afslutning.
Signe Klokker, 38 år, cand.scient. i biologi og idræt og underviser på Tornbjerg Gymnasium, er en af de mentorer, der bidrog til kurset i 2015. Til spørgsmålet om hvad der har været en succesoplevelse i mentorrollen, fortæller Signe:
”Det at kunne give erfaring videre. Det har været dejligt at se, hvordan menteen har lært at tage ansvar og vælge sin egen karrierevej. Modsat har det udfordrende været at finde tiden, når man har en travl arbejdsdag.”
For Malene har det positive ved mentor- og menteeforløbet været at komme en tand tættere på arbejdsmarkedet.
”Det har været positivt at lære, hvordan erhvervslivet fungerer inden for mentors område. Og det med at man altid kan stille spørgsmål, for eksempel ”Hvad gjorde du, da du søgte job? Hvordan fungerer det praktisk på jobbet nu?” De har erfaring, de kan bidrage med, også selvom man måske gerne vil i en lidt anden retning. For eksempel vil jeg gerne arbejde med formidling af natur- og dyrebevarelse til børn, hvilket faldt uden for min mentors fagområde. Men da han til dagligt arbejder som gymnasielærer, kunne jeg lære af hans erfaring med undervisning, og hvordan man bedst opbygger et undervisningsforløb, hvilket er noget, jeg helt sikkert kan bruge i fremtiden,” nævner Malene, der ikke kan se nogen ulempe ved at have sin helt egen mentor i forbindelse med kurset.
Signe og Malene var i hver sin ordning med henholdsvis egen mentee og mentor.
Succes set fra toppen
Det er ikke kun mentor og mentee, der oplever succesen fra faget. Den positive vibration er røget videre til Marianne Holmer, institutleder på Biologisk Institut.
”Der er virkelig god tilbagemelding på kurset. Det, der er udtrykt mest begejstring for, er den afklaring, som den studerende får om de muligheder, han eller hun har for at komme i job. Det kan være ved at komme i virksomhedspraktik, hvor den studerende kan ende med at skrive speciale i en organisation og derved specialisere sig i den retning, han eller hun ønsker at gå. Mentorerne udtrykker også meget glæde ved at deltage i forløbet, og flere af dem vender tilbage for at hjælpe nye mentees. De føler nemlig, at de kan give noget tilbage,” siger en entusiastisk Marianne Holmer.
Vælg faget CMS
”Helt sikkert! Det kan alle bruge,” er menteeen Malenes kommentar, da hun bliver spurgt, om hun kan anbefale kurset til andre studerende.
Hertil svarer mentoren Signe:
”Ja, specielt den studerende, der ikke har kontakter inden for det ønskede erhvervsområde – de vil få gavn af at få opbygget et relevant netværk og dermed gøre det nemmere og hurtigere at komme i rette job”.
Der er altså god grund til at tage dette kursus, der både kan give personlig udvikling og gøre det nemmere at nærme sig drømmejobbet.
Fakta om CMS
Kurset tager afsæt i Det Naturvidenskabelige Fakultets strategi: synlig og værdifuld Naturvidenskab, hvor employability (jobparathed, red.) indgår som et vigtigt strategisk indsatsområde. CMS er en videreudvikling af SDU Erhvervs egen karriereplanlægningskursus og er målrettet biologistuderende.
Forløbet er bygget op over syv undervisningsgange med temaet CMS, som det indledende punkt. Efterfølgende beskæftiger de studerende sig med emnerne karrierestrategi, jobsamtale, netværk, ansøgning, CV,samt eksamen, og de får indsigt i deres egen personlighedstype og andre typer gennem en personlighedstest.
Næste CMS-kursus for biologistuderende starter op i efteråret 2016 – læs kursusbeskrivelsen her.