Skip to main content
DA / EN
Nyhedsbrev

SDU eScience Center åbner 7. juni 2017

Claudio Pica, professor MSO, bliver centerleder for SDU eScience Center, som bliver en vigtig partner for SDU’s forskere. Centret bliver tværfakultært, men tilknyttet Det Naturvidenskabelige Fakultet. Alle er velkomne til åbningen 7. juni kl. 11.00 i SDU Cortex Lab.

Af Trine Søndergaard, trinesh@sdu.dk

SDU eScience Center får tre primære arbejdsområder: Dels bliver det systemejer for det nationale HPC-center, der huser supercomputeren ABACUS 2.0, dels bliver det et center for opbevaring af data fra SDU’s forskere, og endelig vil SDU eScience Center tilbyde cloud service.

Cloud service drejer sig om at gøre super computing mere tilgængelig og om at gøre forskningsdata søg- og delbare mellem forskere og samarbejdspartnere. Derudover vil SDU eScience Center opbygge et egentligt databibliotek med et katalog, som gør det enkelt at finde frem til bestemte data igen. På den måde bliver SDU eScience Center en vigtig partner for SDU’s forskere.

Derudover vil centret også henvende sig til virksomheder, som efterspørger HPC og forskningsassistance.

Centerleder fra CP3-Origins

Claudio Pica, professor MSO, bliver centerleder for SDU eScience Center. Han er et kendt ansigt for de fleste ansatte på Naturvidenskab, hvor han har været tilknyttet Institut for Matematik og Datalogi og CP3-Origins siden 2010. Claudio Pica har studeret fysik på Scuola Normale Superiore på universitetet i Pisa og forsket i USA og Edinburgh inden et spændende tilbud fra SDU lokkede ham til Odense. Her har Claudio Pica været med til at opbygge CP3-Origins, som i dag har otte ansatte.

Erfarne folk og nyansættelser

Claudio Pica er en trænet bruger af HPC og eScience, som han anvender i sin egen forskning. I Picas forskningsgruppe, som undersøger Higgs-partiklen, bliver ABACUS 2.0 anvendt som laboratorium. Det er her forskerne via computersimuleringer forsøger at komme tættere på Higgs-partiklens bestanddele.

Ud over at beskæftige sig med de mikroskopiske dele af partikler arbejder Claudio Pica lige nu på vision og strategi for SDU eScience Center. De første to medarbejdere er netop blevet ansat, og med titlen eScience developers skal de med deres programmør-erfaringer udvikle systemerne til opbevaring af data og services omkring cloud infrastruktur. Wendy Alexandra Engelberts, som har været HPC-koordinator bliver leder af forretningsudvikling og centrets daglige drift.

Flere stillinger bliver slået op i løbet af de næste måneder.

Visioner for centret

Claudio Pica har flere visioner for centret. Han forestiller sig, at et felt som personlig medicin kan blive et kerneområde, f.eks. i samarbejde med OUH. Personlig medicin er behandling, hvor man ved hjælp af f.eks. genetisk information kan tilpasse behandlingen til den enkelte patient.

Claudio Pica ser også, at centret kan få en betydelig rolle for udviklingen af en platform for data management både for SDU og nationalt. Data management, som gør data delbar og tilgængelig for andre forskere, har stor bevågenhed i disse år, også fra ministerielt hold.

Claudio Pica glæder sig til den officielle åbning 7. juni. Indtil da har han travlt med at få alt fra opgaver til mennesker og visioner på plads for det nye center.

Alle er velkomne til at deltage i åbningen 7. juni kl. 11.00 i SDU Cortex Lab (Yellow Conference Room), som er placeret i Videnbyen (Cortex Park 26, med front mod Niels Bohrs Allé). Sæt kryds i kalenderen.

Kort om eScience

Forskningsmetoden eScience beskæftiger sig med at indsamle, behandle, anvende og opbevare videnskabelig information i dataform. Det giver nye muligheder for forskning indenfor mange fagområder. eScience har tidligere været udbredt i de naturvidenskabelige fag, som f.eks. fysik, kemi og bioinformatik, men også i ingeniørfagene. Anvendelse af eScience inden for andre fagdiscipliner stiger kraftigt i disse år, og det kan betyde, at man kan opnå nye forskningsresultater.

Topfoto: Claudio Pica ved siden af ABACUS 2.0 (Nils Lund/SDU)

Redaktionen afsluttet: 28.04.2017