Skip to main content
DA / EN
Nyhedsbrev

Forskning med omverdenen

Når en forsker på Naturvidenskab vælger at indgå i et samarbejde med en virksomhed, giver det nye muligheder både for forskeren og for den pågældendes institut.

Af Tina Larsen, tila@sdu.dk 

Et samarbejde kan bidrage med såvel ny forskning men også med flere midler til forskeren, hvilket har stor betydning i en tid med øget konkurrence om forskningsmidlerne. Et virksomhedssamarbejde kan også gøre en forskel for de studerende på instituttet, fx gennem speciale- eller ph.d. projekter, og der skabes dermed en vekselvirkning mellem SDU og virksomheden.

Afdelingsleder Thomas Schmidt fra Research & Innovation Office (tidligere SDU Erhverv) håber, at flere forskere i fremtiden kan se udbyttet af et virksomhedssamarbejde, for som han siger:

”Det er værd at overveje, hvis man ønsker nye perspektiver på sin forskning eller ønsker at supplere sin eksisterende forskning, da virksomhedssamarbejde ofte afføder flere midler til forskeren. Særligt for yngre forskere kan det også være en inspiration til at overveje alternative karriereveje. Her i RIO assisterer vi gerne forskerne fra den første kontakt med virksomheden, til indgåelse af en aftale om samarbejde, og til en eventuel patentering og kommercialisering af forskningsresultatet. Vores opgave er at få tingene til at glide så smidigt som muligt, og vi ser ofte, at når et virksomhedssamarbejde lykkes, så bidrager det med en helt anden vinkel på forskningen, end det tidligere var tilfældet.”

Thomas Schmidt fortæller, at man juridisk set kan gå to veje i samarbejdet med virksomheder. Den ene vej er det, der kaldes for samfinansieret forskning. Det vil sige forskning, hvor virksomhedspartneren medfinansierer forskningen, og hvor forskeren har mulighed for at publicere på baggrund af forskningen. Denne løsning indebærer overhead til SDU efter individuel aftale, altid minimum 10% til dækning af SDU’s projektafgift. Den anden vej er kontraktforskning eller indtægtsdækket virksomhed, hvor forskningen tilhører virksomheden, og forskeren dermed ikke kan kræve ret til at publicere på baggrund af forskningen. Her får NAT minimum 180 % i overhead, og fordelingen af disse midler aftales ofte internt på instituttet mellem forskeren og institutlederen.

Lektor Kira Astakhova fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci er et godt eksempel på en forsker, der både har forskningssamarbejde og har kommercialiseret en del af sine forskningsresultater. Til SDU Erhvervs årsrapport fra 2016 siger Kira Astakhova:

”Det er gavnligt at arbejde sammen med virksomheder. De har et særligt perspektiv på tingene, og de bidrager meget. For eksempel Promega, hvor kemikeren siger, at de lige har lavet et stof, og spørger, om vi er interesserede i at teste det. Eller vi kører syntesen, og så tester Euro Diagnostica. De har noget udstyr, vi ikke har, og omvendt. Samarbejdet foregår altid forskelligt, og det er det, der gør det sjovt”.

I dag arbejder kemikeren sammen med virksomheder og universiteter i hele verden, deriblandt Stanford, OUH, Statens Seruminstitut, Thermo Fischer Scientific, Promega og Euro Diagnostica.

Læs det fulde interview med Kira Astakhova i SDU Erhvervs årsrapport fra 2016 (s. 12-13).

Redaktionen afsluttet: 28.04.2017