Skip to main content
DA / EN
Nyhedsbrev

Italien er ikke for begyndere

I foråret 2016 tog fysikstuderende Julia Emily Bjørnstrøm til Pisa i Italien på udvekslingsophold sammen med sin studiekammerat Mads Elmelund Hansen. Det skulle vise sig at blive et ophold, der bød på en del udfordringer og overraskelser, men som på mange måder også gav de to studerende et indblik i en ny og anderledes måde at læse på.

”Lige siden jeg startede på fysikuddannelsen, har jeg villet på udveksling. Jeg begyndte faktisk allerede at undersøge det under min bachelor, men muligheden opstod først rigtigt på 2. semester af min kandidatuddannelse, hvor skemaet bød på kun valgfrie fag og dermed en oplagt chance for at rejse ud,” fortæller Julia, som valgte netop Italien, fordi hun har en italiensk mor og dermed kendte til kulturen og sproget på forhånd.

En af de største udfordringer ved at vælge universitetet i Pisa var den måde, som eksamenerne var planlagt på. I Italien løber eksamen over månederne fra juni til og med september, og samtidig skulle de studerende selv planlægge, hvornår de var klar til at gå til eksamen. Julia og Mads skrev et projekt, som viste sig at blive længere end deres bachelorprojekt, og fordi kravene til eksamenerne var så høje, endte de med at inddrage juli måned til eksamenslæsning, selvom de egentlig havde planlagt at rejse der.

”Eksamenen i Italien er det hårdeste, jeg har oplevet til dato. Mest på grund af kravene til de studerende, men også på grund af varmen. Det var 35 grader i Pisa i juni måned, så vi sad bogstavelig talt og svedte over eksamenslæsningen. Vi var virkelig glade, da det var overstået, og fejrede det selvfølgelig med den største italienske is, vi kunne opdrive. På trods af de høje krav og temperaturer vil jeg dog stadig sige, at det italienske eksamensræs er noget af det, som jeg sætter pris på ved oplevelsen – i hvert fald nu hvor det er kommet lidt på afstand,” siger Julia med et smil.

”At have været igennem noget udfordrende og svært og så finde ud af, at man rent faktisk godt kan holde til det, og at ens faglige niveau fuldt ud er på højde med italienernes, giver lyst til at kæmpe sig igennem - også næste gang noget føles svært. Det er også en af grundene til, at jeg nu gerne vil tilbage til Italien og skrive mit speciale,” bemærker Julia.

Julia fremhæver især tre ting som vigtige før og under opholdet:

  1. Undersøg tidligt, hvordan kurser og eksamener afholdes på det udenlandske universitet, så du ikke bliver overrasket undervejs.
  2. Søg om legater, da man kan få dækket mange af sine udgifter
  3. Deltag gerne i Erasmus Student Network (ESN), da det er en god indgang til et fællesskab med andre udvekslingsstuderende.

Hvis alt falder på plads, vender Julia tilbage til Italien til august, men denne gang til Firenze, hvor hun vil bruge det næste år på at skrive sit speciale inden for eksperimentel fysik.

Topbillede: Privatfoto.

Redaktionen afsluttet: 28.04.2017