Skip to main content
DA / EN
Nyhedsbrev

Laborant med hænderne skruet rigtigt på

Som laborant på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci har man fingrene i mange forskellige ting, og det kan Pia Klingenberg Haussmann, laborant ved FKF siden 2004, godt skrive under på.

Af Tina Larsen

Hendes dagligdag er ifølge hende selv et sammensurium af undervisning i lab, servicefunktion på massespektrometret (MS) og forskning (og så alt det indimellem):

”Da jeg startede ved FKF i sin tid, var min arbejdsdag meget enkel. Du fik nogle prøver, som du skulle analysere, og det gjorde du så. I dag bruger jeg min tid på tre ret forskellige områder, som hver især giver mig et meget varieret arbejde med kontakt med mange mennesker. Den første tredjedel går med undervisning af vores studerende. I år skal jeg for eksempel give et kursus til førsteårsstuderende på Farmaci i, hvordan de bedst gebærder sig i lab. Jeg kan godt lide arbejdet med de studerende, både fordi det er sjovt at finde ud af, hvor den enkeltes niveau ligger, men også fordi jeg synes om at vise de studerende, hvor vigtigt det er at tage labarbejdet seriøst, så fejl undgås. I min optik er det en af vores fornemste opgaver som laboranter,” understreger Pia.

Som en af alferne i Harry Potter

En stor del af undervisningen i laboratoriet består af forberedelsen, før kurset starter. Hun beskriver gerne sig selv som en af alferne fra Harry Potter.

Ligesom alferne tager laboranterne sig meget af al det praktiske, og de får tingene til at virke. Man er ansvarlig for bestilling af kemikalier og udstyr til kurset. Man sætter alt frem, tester måleudstyr, kort sagt gør alt klar til første dag i lab, så alt glider let for de studerende og lærerne.

Laborantfaget er et håndværk

En anden vigtig del af Pias arbejde er den servicefunktion, som hun har på massespektrometret på instituttet. Derfor nøjes hun heller ikke altid med blot at hjælpe med betjeningen af apparaterne:

”Som laborant er du også en slags håndværker. Du skal ikke være nervøs for at hjælpe til, hvis et apparat går i stykker. Og da jeg har arbejdet med MS i en del år efterhånden, er jeg heller ikke bleg for at tage en skruetrækker frem og lave småreparationer. Ved større reparationer arbejder vi tæt sammen med værkstedet, da udskiftning af en enkelt del kan koste helt op mod 100.000-200.000 kroner! Til gengæld er det også en ekstrastor sejr, når vi så i fællesskab får apparatet til at virke igen,” siger Pia med et stort smil.

Fra laborantpraktikant til del af en forskningsgruppe

Pia startede i sin tid som laborantpraktikant på FKF, og da hun var færdig med uddannelsen, var hun så heldig, at der blev en stilling ledig på instituttet.

I 2011 færdiggjorde Pia en diplomuddannelse i kemisk syntese og analyse, som hun brugte 3,5 år på, samtidig med at hun arbejdede fuldtid på FKF. Selvom det var tre hårde år, er hun meget glad for, at hun tog uddannelsen:

”Jeg har altid syntes, at det var fedt med mere teori oven på min praktiske erfaring. Der bliver ligesom lagt flere lag på, som har givet mig flere kompetencer inden for mit fag. Det er også derfor, at jeg er blevet involveret i forskning i CHART-gruppen, hvor vi arbejder med arkæometri, dvs. vi undersøger arkæologisk og historisk materiale, som for eksempel knogler og tænder fra fortidens mennesker, keramik, jord og pergamenter,”beretter Pia.

Ud over at tage en diplomuddannelse var Pia i 2015 også 14 dage ved det kemiske institut på universitetet i Pisa, hvor hun lærte om deres analysemetoder. Derudover har hun været på kursus i projektstyring og har taget et længere kursus i engelsk.

”Jeg er superglad for de mange muligheder for kompetenceudvikling, som vi bliver tilbudt som laboranter på FKF. Det gør, at du aldrig står stille, og at du konstant får holdt dig opdateret på den nyeste udvikling. Til foråret er jeg faktisk så heldig igen at skulle til Italien. Denne gang med CHART-gruppen, hvor vi skal ned at tage prøver på knogler, så det ser jeg rigtig meget frem til,” fortæller Pia begejstret.

Systematiker i en uforudsigelig hverdag

Pia er den slags person, som trives bedst, når hun arbejder systematisk med tingene, og hun laver gerne en plan for sin arbejdsdag, så hun er sikker på at nå det, hun gerne vil. Hun fortæller dog også, at det ikke er altid, at en sådan plan er lige nem at holde:

”Nogle dage skal jeg virkelig jonglere med mange ting på en gang. Sådanne dage når jeg både at måle brændingstemperatur på asiatiske keramikprøver, analysere MS-prøver og tage omkring 150 billeder af knogler, som kræver meget koncentration og præcision. Det er med at holde tungen lige i munden, men det hjælper også, at jeg efterhånden har en del år på bagen i mit arbejde, så jeg har indarbejdet nogle rutiner, jeg kan trække på.” 

På privatfronten

Pia er gift med Frank, som hun har to børn sammen med, Gustav på 10 år og Louise på 7 år, og de har hus i Kirkendrup i den nordlige del af Odense. Hendes mand Frank arbejder som borgerrådgiver ved Borgerservice, og Pia ser det på mange måder som en styrke, at de færdes i to helt forskellige verdener:

”Vi forstår efterhånden hinandens arbejde ret godt. Derfor, hvis vi nogle gange taler i telefon, er det helt naturligt, at jeg siger: ”Jeg skal til at tage billeder af nogle knogler.” Hvis Frank så genfortæller samtalen til andre bagefter, siger de bare: ”Ej hvor ulækkert,” hvilket af og til overrasker os, når det er noget, som vi taler ret naturligt om. Behovet for at forklare sit arbejde for hinanden gør også, at vi bliver bedre til at forklare det til andre mennesker – også til vores børn,” slutter Pia.

Pia har gennem en årrække i sin fritid gået til Riverdance. Hun er medlem af en trup, som af og til også er ude at optræde. Hun er også glad for at sy, og hun syr gerne til truppen, når de optræder hvert år på St. Patrick's Day. Ud over at sy til dansetruppen er udklædning til børnene omkring fastelavn og Halloween også et hit. Børnene kommer gerne selv med ideer til udklædning, og til Halloween sidste år forvandlede hun sin 10-årige søn til den hovedløse mand.

Efter en times interview med Pia er det tydeligt, at hun brænder meget for sit arbejde på FKF. Hun fortæller åbent, engageret og med stor begejstring for sit fag. Man fornemmer også, at Pia er dedikeret til familielivet med de udfordringer og glæder, det bringer.

Tak til Pia for et spændende og meget oplysende interview!

Redaktionen afsluttet: 21.09.2017