Skip to main content
DA / EN

Politiker kom i praktik på NAT

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl fulgte med fysiker Mads Toudal Frandsen på arbejde

Af Birgitte Svennevig

Fysiker Mads Toudal Frandsen, FKF, har haft en lidt usædvanlig praktikant; nemlig politikeren Jens Henrik Thulesen Dahl, der sidder i Folketinget og Assens Byråd for Dansk Folkeparti.

- Det var spændende, siger Mads Toudal, der gerne ville give sin gæst et indblik i, hvor varieret en forskers hverdag er, og hvordan SDUs grundforskning i fysik kan være med til at løfte den syddanske region.

Den én dag lange praktik blev formidlet af Det Unge Akademi, som har givet flere forskere og politikere mulighed for at få et indblik i hinandens arbejdsliv.

Videnskabsklub til Assens?

Jens HenrikThulesen Dahl fik indblik i en række forskellige tiltag, der sigter på at brede SDUs fysikforskning ud til samfundet. Han blev især fanget af et projekt om at skabe og fastholde interessen for naturvidenskab hos skoleelever.

Projektet er Videnskabsklubben og drives af Det Unge Akademi. En videnskabsklub er for børn og unge fra 4.klasse til gymnasiet og er bygget op som et frivilligt mentorsystem, hvor man både modtager undervisning af ældre elever, og selv underviser yngre elever. Undervisningen foregår på elevens egen skole. Lige nu er Mads Toudal Frandsen involveret i at få en videnskabsklub med fysikprogram for 6. klasser i Odense Kommune op at køre.

- Det er en super spændende ide til, hvordan vi får flere unge engageret i naturvidenskab, og det er en ide, jeg godt kunne tænke mig at få til Assens Kommune, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Grundforskning i samfundets tjeneste

På dagens program var bl.a. også supercomputeren ABACUS, der står på SDU.

Iflg. Mads Toudal Frandsen er den et eksempel på, hvordan man kan koble grundforskning og moderne computerkraft til at skabe simuleringer af komplekse processer, som kan finde anvendelse i erhvervslivet – et eksempel er simulering af proteinfoldning, som fysiker Ilia Solov’yov, FKF, viste. 

Mads Toudal Frandsen er tilknyttet Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology på SDU , der bedriver grundforskning i kosmologi og partikelfysik. Men det betyder ikke, at forskningen ikke kan anvendes.

- Jeg mener, at grundforskningen har stor værdi i sig selv, men samtidig uddanner vi folk, der i dag har jobs i store virksomheder i Danmark. Det er  f.eks konsulentvirksomheder, farma-industrien, finansindustrien og energisektoren - f.eks Deloitte, Netcompany, Lundbeck, Danske Bank og Mærsk. Vores forskning filtreres på forskellig vis ud i erhvervslivet og på skoler og bliver dermed en del af samfundet, siger Mads Toudal Frandsen.

Samfundet skal have råd til grundforskning

Iflg. Jens Henrik Thulesen Dahl bør grundforskningen være fast modtager af offentlige forskningspenge.

- Grundforskning er en nødvendig forudsætning for at kunne gøre basale opdagelser, og det bør foregå for offentlige penge. Vi skal som samfund have råd til at have en bred palette af grundforskningscentre kørende. Vi ved, at der vil være ideer, der dør eller ikke giver umiddelbar gevinst, men vi ved også, at der vil være ideer, der kan bygges videre på. Der skabes mange patenter på grundforskningscentrene, siger han.

Redaktionen afsluttet: 03.11.2017