Skip to main content
DA / EN
Nyhedsbrev

Outreachkoordinator og Harry Potter fan i én

Sara Ane Zachhau blev 7. oktober ansat som outreach- og uddannelseskoordinator på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, og hun er allerede meget begejstret for sin nye rolle. Især fordi arbejdet betyder, at hun kan arbejde med noget af det, som hun synes bedst om, nemlig formidling af forskning.

Af Tina Hansen, tila@sdu.dk

Sara blev færdig med sit kemistudie i sommeren 2017, og i løbet af sit studie var hun blandt andet tutor, studentermedhjælper og redaktør på Hjerneblod på instituttet. Hun blev ansat i to måneder som videnskabelig assistent, og i mellemtiden blev stillingen som outreach- og uddannelseskoordinator slået op.

Forskningsformidling er lige hende

”Stillingen som outreach- og uddannelseskoordinator passer mig virkelig. Jeg kan godt lide at have kontakt med mange forskellige mennesker, og samtidig har jeg stor lyst til at formidle vores forskning til den brede befolkning. Udfordringen ved at formidle forskning til almindelige mennesker ligger uden tvivl i, hvordan man får oversat noget ret kompliceret naturvidenskabeligt stof til noget, der rammer forskellige aldersgrupper – også når man selv er sovset så meget ind i den naturvidenskabelige verden, som jeg er. Leg og skæve vinkler på tingene er ret afgørende, når man vil have et budskab omsat til noget, der er til at forstå for de fleste. Noget af det sjoveste, jeg har været med til indtil nu, har været Harry Potter Destival i efterårsferien. Jeg var klædt ud som heks og lavede magi ud fra simpel køkkenkemi. Det var fantastisk at se begejstringen i børnenes øjne, og at det så ovenikøbet var i Harry Potter-universet var blot en ekstra bonus for en stor Harry Potter-fan som mig,” siger Sara med et stort smil.

Far var naturvidenskabslærer

Sara er 27 år, bor i Odense-bydelen Bolbro, og selvom efternavnet Zachhau godt kunne vidne om andre etniske rødder, er Sara oprindeligt fra Glamsbjerg på Vestfyn og har pæredanske forældre. I Glamsbjerg gik Sara både i folkeskolen og gymnasiet, og hendes interesse for naturvidenskab startede da også tidligt i folkeskolen:

”Min far underviste i fysik og kemi på min folkeskole, og selvom han ikke underviste mig, så gik mange af vores weekender med at lave forsøg i skolens laboratorier, og den glæde ved lab-arbejde har jeg båret med mig siden hen. Faktisk snuste jeg kort til fysikstudiet, inden jeg startede på Kemi, men jeg manglede lab-delen. Jeg kan godt lide, at kemien er en slags praktisk stykke arbejde, som kun kan lade sig gøre ud fra ens teoretiske viden. Desuden er det fedt at se, når resultaterne lykkes,” fortæller Sara.

Naturvidenskab er en livsstil

Når man taler med Sara, er det tydeligt, at naturvidenskab er noget, som hun brænder meget for, og som fylder meget i hendes liv. Når talen falder på hendes speciale, vil begejstringen nærmest ingen ende tage:

”Det var en virkelig intens slutspurt i forbindelse med mit speciale. Især fordi jeg kørte med to spor; ét omkring analytisk kemi og kemisk sørestaurering og ét omkring NMR-analyser af prøver fra undergrunden i Jylland. Det viste sig dog, at det hele lykkedes i sidste ende, hvilket var rart. Samtidig synes jeg også, at man på Naturvidenskab i høj grad bliver en del af den forskningsgruppe, hvor man skriver bachelorprojekt, speciale osv., hvilket er ret unikt,” konstaterer Sara.

Selvom Sara flere gange nævner, at der er en stejl læringskurve i jobbet som outreach- og uddannelseskoordinator, og at skiftet fra studerende til ansat har været udfordrende, så er det tydeligt, at Sara allerede befinder sig godt i sin nye rolle på FKF.

Tak til Sara for et fint og oplysende interview!

Redaktionen afsluttet: 01.12.2017