Spørg brevkassen: Hjernesamlingen på SDU
Vidste du, at der er mere end 9000 hjerner opbevaret i kælderen under campus? Bliv klogere på SDU’s hjernesamling i denne uges brevkasse.
Nu har man jo hørt lidt om den store hjernesamling på SDU. Gemmer den sig også i kælderen nu, eller hvor er den? Og hvorfor er den der? Og gemmer SUND på andre spændende samlinger?
Kære kollega
Tak for dit spørgsmål.
Hjernesamlingen er utroligt fascinerende og bare tanken om, at der er mere end 9.000 hjerner låst inde i kælderen under campus, får det næsten til at gyse i os her på redaktionen.
Den er nemlig i kælderen under det ”gamle” campus i Odense, hvor den flyttede ind i 2018. Og der er ifølge Martin Wirenfeld Nielsen, overlæge og leder af hjernesamlingen, ingen planer om at flytte den igen.
Her er lidt om, hvorfor den er her, og hvad den bruges til:
Hjernesamlingen, som er verdens største, kom til SDU i 2018, da Psykiatrisk Hospital i Riisskov ved Aarhus lukkede i forbindelse med flytningen til det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby.
I årene 1945 til 1982 blev de 9.479 hjerner indsamlet, skåret fri fra kraniet hos psykiatriske patienter, der døde under indlæggelse. Psykiatriske patienter talte dengang også demente.
Hjernerne blev pakket ned i plastspande med formalin, hvor de stadig er opbevaret i dag.
Spørg brevkassen
Få opklaret små og store ting om SUND. Det kan være om bygningerne, omgivelserne, sammenhængen med resten af SDU eller hvad der rører sig på fakultetet. Er der noget, du undrer dig over, så skriv til os i SUND Kommunikation. Vi udvælger de spørgsmål, vi vurderer, flest kan få glæde af at få svar på.
Adgang til samlingen
Hjernesamlingen hører til forskningsenheden BRIDGE under Klinisk Institut, som man kan kontakte, hvis man som forsker ønsker adgang til at bruge samlingen. Der er ikke adgang til samlingen ellers.
Hvor kommer hjernerne fra?
- Hjernerne stammer fra personer, som døde og blev obduceret på de daværende danske statshospitaler, indtil 1959 kaldet sindssygehospitaler.
- Ud over patienter med psykiatriske diagnoser er der også hjerner fra patienter med demens.
- Der var 10 statshospitaler i Danmark. Flere end 2.000 af hjernerne kommer fra statshospitalet i Middelfart, så de er altså kommet ”hjem” til Fyn ved flytningen af samlingen.
- Da hjernerne blev indsamlet, var der ikke lovgivning, der sikrede, at pårørende til de afdøde gav tilladelse.
I 1982 lukkede samlingen og stod og samlede støv under det psykiatriske hospital, men fra 1990 kom den i brug igen – det gav anledning til diskussion i Etisk Råd. For hvad hvis forskerne fandt arvelige psykiske sygdomme i hjernerne, skulle pårørende så have besked?
Rådet besluttede dog, at samlingen kunne bruges med forsigtighed.
Det blev den, og den har siden bidraget med uvurderlig viden i studier af blandt andet skizofreni og demens. Lige indtil samlingen skulle smides ud … og så blev der ballade.
Forskere både i ind- og udland protesterede over, at århusianerne kunne overveje at kassere så værdifuld en samling.
En masse mellemregninger senere trådte SDU og OUH til med en redningsplan, og samlingen rykkede til Odense, hvor den nu igen bruges til forskning. Du kan se billeder fra samlingen i galleriet nedenfor.
I kommende nyhedsbreve vil vi kigge nærmere på flere spændende samlinger på SDU. Hvis du kender en samling (af stort eller småt) som du gerne vil se eller vise frem, så kontakt os på sund-input@health.sdu.dk