Spørg brevkassen: Hvad er der i kælderen (del 4)
Lyttebokse, akustik og høreapparater er nogle af de ting, som du bliver klogere på i dette afsnit af ”Hvad er der i kælderen”. Vi har nemlig besøgt audiologerne, som beskæftiger sig med hørelse og behandlingen af hørenedsættelse.
Denne gang har vi bevæget os ud af SUND-bygningen og over på Knoldene. Vi bliver dog på niveau 0, og nu skal du spidse ører!
Vi har fået lov at besøge audiologernes forskningslaboratorium. Her gennemfører de studier med børn og voksne med og uden høretab, så de kan blive klogere på høresansen.
Audiologerne interesserer sig for, hvordan høresansen (startende med vores to ører og så hele vejen op til hjernen) fungerer, hvad der går galt når man får et høretab, og hvordan man bedst muligt kan afhjælpe de problemer et høretab forårsager.
- Vi bruger forskellige slags apparaturer eller måleudstyr, så vi kan undersøge folks hørelse grundigt. Det er for eksempel såkaldte otoskoper og audiometre. Vi har også udstyr, så vi kan indstille og måle på høreapparater. Derudover bruger vi hovedtelefoner og højttalere til at afspille testlyde (for eksempel rentoner eller tale) og mikrofoner til at optage testlyde (for eksempel stemmer eller støj), forklarer Tobias Neher, som er professor i Teknisk Audiologi.
Spørg brevkassen
Få opklaret små og store ting om SUND. Det kan være om bygningerne, omgivelserne, sammenhængen med resten af SDU eller hvad der rører sig på fakultetet. Er der noget, du undrer dig over, så skriv til os i SUND Kommunikation. Vi udvælger de spørgsmål, vi vurderer, flest kan få glæde af at få svar på.
Audiologi
Audiologi omfatter tre hovedområder. Når du læser til audiologi på SDU, så bliver du faktisk uddannet på alle områder: Både lægelig, teknisk og pædagogisk audiologi.
Den lægelige audiologi beskæftiger sig med hørelsens fysiologi og diagnostik og med lægelig behandling af hørenedsættelse.
Den tekniske audiologi beskæftiger sig med den tekniske side af diagnostikken og udviklingen af høreapparater og andre hjælpemidler.
Den pædagogiske audiologi beskæftiger sig med undervisning og behandling af personer med høre-, læse-, sprog- og talehandicap.
Derudover kan du også arbejde som audiolog med en lægelig eller en teknisk baggrund, som for eksempel ingeniør.
- Og så bruger vi også ganske avancerede apparaturer til at måle elektrisk hjerneaktivitet (det vil sige EEG) og til at simulere komplekse audiovisuelle omgivelser ved hjælp af et stort lærred og en laserprojekter.
De optimale omgivelser at undersøge hørelsen
I forskningslaboratoriet, som har eksisteret siden 2018, har forskerne skabt ideelle omgivelser til at undersøge hørelsen og til at udføre forskning.
Omgivelserne er tilrettelagt, så forskerne fuldstændig kan styre, hvilken lyd deres testpersoner bliver udsat for – dermed bliver resultaterne pålidelige og sammenlignelige.
Forskningslaboratoriet består af to store og to mindre lyttebokse. Lytteboksene er så godt isoleret at lyde udefra ikke trænger ind. I selve boksene er der brugt materialer på gulve, vægge og lofter, som dæmper lyden. De er ikke lyddøde, det vil sige, at der er lidt efterklang til stede i dem. Groft sagt minder en lytteboks om en meget rolig stue. Så derfor er den mere virkelighedsnær (og billigere) end et lyddødt rum.
Lyddødt rum
Et lyddødt rum er et meget specielt rum, som er så stærkt dæmpet ved hjælp af store skumpaneler, at det absorberer alle reflektioner fra vægge, gulv og loft.
Det vil sige, at i sådan et rum, er der kun den direkte lyd fra lydkilden til stede.
De to store lyttebokse har mange højttalere rundt langs væggene. Den nyeste af lytteboksene er stadig under udvikling. Her vil man udover højttalere også have visuelle input – det vil sige, at man komplementerer lyden fra højttalerne med video. På den måde kan man efterligne realistiske hverdagssituationer under kontrollerede forhold, hvor man for eksempel kan undersøge hørelsen i baggrundsstøjen fra en restaurant eller når lydkilder bevæger sig.
Tre gode råd til at passe på din hørelse
Vi har spurgt Tobias Neher, professor i Teknisk Audiologi om tre gode råd til at passe på vores hørelse. Han fortæller"
"Vores hørelse er meget følsom over for støj, og hyppig eksponering for støj eller høje lyde kan medføre et høretab over tid. Det er vigtigt, at vi beskytter vores hørelse, da den skal vare hele livet. Hørelsen kan ikke genopbygges eller erstattes. Derfor er mine tre gode råd:
- Brug ørepropper eller høreværn, når du er i støjende omgivelser
- Sænk lydstyrken på dine høretelefoner
- Giv din hørelse nogle pauser, dvs. hav ikke musik eller lyd i ørene hele tiden"