Kend din kollega
Kend din kollega: Søren Mikkelsen
Søren Mikkelsen er professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, den Præhospitale Forskningsenhed og leder af Lægeambulancen i Odense

Kan du forklare, hvad du arbejder med?
Vores forskning drejer sig om al den sundhedsfaglige behandling der finder sted, fra patienten ringer 112 og til overleveringen inde på hospitalet er foretaget.
Det gælder både vagtcentralens identifikation af problemet, de sundhedsfaglige råd der gives, eventuelle frivillige førstehjælperes behandling, ambulanceredderne og ambulancelægernes behandling af patienten og indtil overleveringen af patienten har fundet sted på sygehuset.
Hvor længe har du været ansat på SDU?
Jeg har været lektor på anæstesiafdelingen stort set siden, jeg kom til Odense i 2002 og professor fra 2018.
Hvad er det allerbedste ved lige præcis dit arbejde?
Der er to ting der virkelig er tilfredsstillende:
Den ene er at se vores forskningsresultater blive implementeret i daglig praksis.
Den anden er at følge unge studerende fra de lidt forsigtigt kommer og vil høre om muligheden for at skrive et kandidatspeciale og til de bliver ph.d.-studerende og bliver forskere.
Fortæl om en arbejdsopgave, du har løst, som du er lidt ekstra stolt af.
Jeg er faktisk stolt af at få startet den Præhospitale Forskningsenhed helt fra scratch og så se, hvor vi er i dag, 6½ år senere.
Nu er der næsten 30 mennesker, der på en eller anden måde er tilknyttet vores forskningsenhed. Det strækker fra studenter, der skriver deres første forskningsopgave til postdoc´er og lektorer, der arbejder i enheden.
Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund – hvordan er du endt i dette job?
Jeg er anæstesilæge.
For mange år siden fik jeg en appelsin i turbanen, da jeg ret uventet fik tilbudt en plads i lægeambulancen i København. Der begyndte det præhospitale virkelig at fylde hos mig, og jeg arbejdede der i 7 år.
Jeg kom til Odense i 2002, og da lægeambulancen skulle starte her i Odense, fik jeg ansvaret for den.
Hvilke andre karriereveje har du ellers overvejet?
Jeg har vidst siden 2.g at jeg ville være læge.
På tredje semester passede jeg respiratorpatienter på en intensivafdeling. Anæstesilægerne var simpelthen så søde overfor mig, selv om jeg ”bare” var 20-årig student.
Jeg tænkte, at et speciale som rummede mennesker, som kunne være så søde mod en student måtte være et fantastisk speciale. Så jeg har faktisk aldrig overvejet andre karriereveje.
Og skulle jeg vælge igen, ville jeg vælge det samme.
Hvad laver du i din fritid?
Jeg spiller ishockey.
Jeg har spillet eliteishockey, da jeg var ung og spiller fortsat på et motionshold her i Odense, når jeg da ikke er skadet. Det sker desværre ret ofte efterhånden.
Samtidig er jeg kamplæge for vores professionelle ishockeyhold her i Odense. Derudover kan jeg rigtig godt lide at se ballet og høre klassisk musik.
Har du set/læst/lyttet til noget godt for nylig, som du vil anbefale?
Jeg kan virkelig godt lide at læse Sissel-Jo Gazan.
Jeg læste Dinosaurens fjer da den udkom i 2008. Da jeg var færdig med den – startede jeg forfra. Jeg genlæste den for nylig. Samme resultat: Da jeg var færdig med den, startede jeg forfra.
Det er virkelig en god bog som formentlig berørte mig særlig meget, da jeg kunne genkalde mig studentermiljøet fra København, hvor jeg selv læste.
Hvad er dit yndlingsudflugtsmål?
Jeg har tilbragt rigtig mange timer i Odense Skøjtehal.
Har du et særligt talent, som andre måske ikke kender til?
Jeg tror, at jeg er rigtig god til at samle mennesker, som hver især er dygtige indenfor deres felt og få dem til at arbejde sammen.
Det har virkelig gavnet vores forskningsenhed, for der er altid et eller andet sted i vores netværk en, der har de ganske særlige kompetencer, som et givet projekt har brug for.
Har du en spændende/anderledes interesse, vi må høre lidt om?
Ishockey, en kontaktsport som vel næsten er en kampsport, er vel en lidt anderledes interesse end de fleste har. Vi er i hvert fald kun omkring 6000 mennesker i hele Danmark, som spiller det.
Jeg vil anbefale, at man tager i skøjtehallen og ser en kamp. Det er en sport, der skal opleves - ikke på TV, hvor det går så stærkt, at man ikke kan se pucken.
Men man skal komme til tiden. Komme man to minutter for sent, kan de første mål sagtens være scoret.
Hvem vil du gerne lære at kende?
Vi sætter fokus på medarbejderne på SUND med en række faste spørgsmål. Formålet er at lære hinanden bedre at kende, på tværs af titler, institutter og arbejdsopgaver.
Har du forslag til en kollega på SUND, som alle skal lære bedre at kende - eller er der en, du selv ønsker at vide mere om, så skriv til os i SUND Kommunikation.
Skriv til os på: sund-input@health.sdu.dk