Kend din kollega
Kend din kollega: Sören Möller
Mød Sören Möller, Lektor i biostatistik ved OPEN, Klinisk Institut
Kan du forklare, hvad du arbejder med?
Jeg arbejder med biostatistik i forbindelse med kliniske og klinisk-epidemiologiske forskningsprojekter, hvor jeg både anvender statistiske metoder på sundhedsdata og forsker i at forbedre nogle af metoderne. Desuden underviser jeg i statistik på sundhedsvidenskabelige uddannelser og vejleder speciale- og ph.d.-studerende.
Hvor længe har du været ansat på SDU?
Jeg er uddannet på SDU, og min første ansættelse var som studenterunderviser fra efteråret 2006.
Jeg har været ansat på SDU lige siden, men min første fuldtidsansættelse var som ph.d.-stipendiat på Institut for Matematik og Datalogi fra 2009-2013. Derefter blev jeg ansat på SUND, og jeg har siden 2018 været i min nuværende stilling som lektor på Klinisk Institut.
Hvad er det allerbedste ved lige præcis dit arbejde?
Det bedste er, at jeg møder en bred vifte af både forskningsprojekter og samarbejdspartnere, som strækker sig fra meget patientnære kliniske problemstillinger og hele vejen over til projekter, hvor vi beviser nye matematiske resultater.
Fortæl om en arbejdsopgave, du har løst, som du er lidt ekstra stolt af.
Jeg har udviklet et ph.d.-kursus i Bayesiansk statistik i sundhedsvidenskab, hvor det øjensynligt er lykkedes at ramme balancen mellem et komplekst, og for mange forholdsvis uvant, statistisk emne, og konkrete anvendelser indenfor klinisk forskning.
Bayesiansk statistik – forklaret ved hjælp af en kat
Bayesiansk statistik er en måde at tænke over sandsynlighed og statistik, hvor man løbende justerer sin forståelse, efterhånden som man får mere information.
Forestil dig, at du leder efter din kat, og du har en fornemmelse af, at den måske er i køkkenet. Denne "fornemmelse" er din prior — din første idé om, hvor katten kunne være, baseret på tidligere erfaring (måske plejer den at være der).
Hvis du går i køkkenet og finder lidt kattehår, styrker det din mistanke om, at katten nok er der. Denne opdatering er det, Bayesiansk statistik handler om: du bruger ny information (kattehår) til at forbedre din oprindelige tro. Nu er du endnu mere sikker på, at katten er i køkkenet.
Men hvad hvis du også ser lidt kattehår i stuen? Så kan du bruge den nye information til at justere din tro igen — måske tror du nu, at katten kunne være både i køkkenet og i stuen, og din sandsynlighed bliver fordelt mellem de to rum.
I Bayesiansk statistik starter man altså med en "prior" idé om, hvordan tingene er, og justerer løbende denne idé i takt med ny information, så man hele tiden bliver klogere på situationen.
Kilde: ChatGPT - og verificeret af Sören Möller
Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund – hvordan er du endt i dette job?
Jeg er bachelor og kandidat i matematik fra SDU og lavede en ph.d. i teoretisk matematik på SDU 2009-2013.
Bagefter havde jeg et ønske om, både at komme tættere på praktiske anvendelser af de matematiske metoder, og om at blive i Odense, hvilket jeg fik mulighed for, da jeg blev tilbudt en postdoc i biostatistik.
Lige siden har jeg arbejdet med biostatistik på Sundhedsvidenskab på SDU i lidt varierende stillinger og skiftende forskningsgrupper.
Hvilke andre karriereveje har du ellers overvejet?
Under mit matematikstudium overvejede jeg at blive gymnasielærer, men jeg opdagede, at jeg var mere glad for (og bedre til) at undervise voksne på universitetet end unge på en gymnasial uddannelse. Jeg har søgt videnskabelige stillinger inden for andre anvendelser af matematik, men er altså endt med at finde min plads på SUND.
Hvad laver du i din fritid?
Jeg går i teater næsten ugentligt og spiller desuden brætspil og læser skønlitteratur.
Har du set/læst/lyttet til noget godt for nylig, som du vil anbefale?
Skønlitterært ”Vestlandet” af Erlend O. Nødtvedt, som er et syret roadtrip gennem de vestnorske fjorddale for to mænd og et kranie, og som slutter med et nynorsk digt, jeg stadig ikke er sikker på, jeg helt har forstået.
Alternativt, ”Moonbound” af Robin Sloan, som jeg læste på sommerferie nord for polarcirklen. Den ligger i grænseområdet mellem science fiction og fantasy i en verden både langt ude i fremtiden og rodfæstet i klassiske europæiske legender.
Faglitterært er det ”Ufrihedens Pris” af Dennis Nørmark, som forholder sig kritisk til regulering både i samfund og privatliv, og som har haft betydning for, hvordan jeg tænker over både min undervisning og min forskning.
Hvad er dit yndlingsudflugtsmål?
Om sommeren Lundeborg på Østfyn, som har en dejlig strand og velsmagende fiskecafé.
Om vinteren venners gård i en skov i Sønderjylland med pejs, whisky og inspirerende samtaler.
Har du et særligt talent, som andre måske ikke kender til?
Jeg har gennem tiden lært mange nordiske sprog, og har derfor nu varierende evner i islandsk, svensk, nordsamisk og færøsk, samt et brugbart, men improviseret norsk.
Har du en spændende/anderledes interesse, vi må høre lidt om?
Jeg har planer om at besøge alle beboede danske øer, og har i efterårsferien nået fire mere (Sejerø, Nekselø, Orø og Eskilsø), så jeg nu er op på at have besøgt 56 af de for tiden 72 beboede øer i Danmark. (Men desværre kun 4 af de 17 beboede øer på Færøerne, og endnu ingen beboet ø i Grønland.)
Hvem vil du gerne lære at kende?
Vi sætter fokus på medarbejderne på SUND med en række faste spørgsmål. Formålet er at lære hinanden bedre at kende, på tværs af titler, institutter og arbejdsopgaver.
Har du forslag til en kollega på SUND, som alle skal lære bedre at kende - eller er der en, du selv ønsker at vide mere om, så skriv til os i SUND Kommunikation.
Skriv til os på: sund-input@health.sdu.dk