Skip to main content

Referat: Møde i SUND's Ligestillingsudvalg

Deltagere: Mette Elmose Andersen IP (MEA), Jakob Grauslund IRS (JG), Boye Jensen IMM (BJ), Gundhild Tidemann Okholm SIF (GTO), Marianne Nygaard IST (MN), Christina Møller Andreasen KI (CMA)

Inviteret gæst: Vibeke Høy Worm SUND HR (VHW)

Afbud fra: Sigurd A. Kristoffersen FAKSEK (SK), Anne Mette Kargaard FAKSEK (AMK), Kristian Stampe Nielsen IP (KSN), Helene Skjøt-Arkil IRS (HSA), Vicki R. L. Kristensen RI (VK), Troels Mygind Jensen IST (TMJ), Jens Troelsen IOB (JT), Cathrine Damsbo Madsen IOB (CDM), Ulrike Muscha Steckelings IMM (UMA), Frederik Schou- Juul SIF (FSJ), Henrik Bjarke Vægter KI (HBV)

Referent: Karina Kringlum

Mødeleder: Mette Elmose Andersen


1 Velkommen v. MEA

Mette bød velkommen til de nye ansigter i lokalet.

Dagsordenen blev godkendt.

2 Nyt fra SDU LiU v. MEA

Det er nu muligt for alle at få adgang til Gender Statistics og udvalget drøftedemuligheden for på et kommende møde at invitere SDU Analytics med til engennemgang af portalen.

Mette gav en status på den årlige GE-report, som vedlægges som et bilag til udvalget. Her fremgår en status på de andre fakulteter, som udvalget kan ladesig inspirere af.

Der var en kort drøftelse af SDUs beslutning om midlertidigt at lukke fordybelsesrummene, samt om udvalget i den henseende oplever et behov for at skabe rum til fx neurodivergente medarbejdere. Det har ikke umiddelbart givet anledning til drøftelser på institutterne, men udvalget opfordrer til, at man generelt har en forståelse for hinandens behov, samt udviser hensyn.

GET har udarbejdet en guide med gode råd til ledelse af medarbejdere med neurodivergens, som sendes til udvalget.

3 Bordet rundt, herunder status på institutmålene samt på rekrutteringsworkshops v. alle

IMM har fokus på Neurodiversitet og vil arbejde videre med det i den kommendetid.

IST har fokus på at nedsætte et lokalt LiU sammen med IMM og få det organisatorisk forankret lokalt.

KI og IRS har fokus på stillingsbetegnelser og den ulighed, der kommer i den forbindelse. Derudover er institutterne i gang med at ensrette ansættelsesprocesserne.

SIF har afviklet en undersøgelse ift. uønsket seksuel opmærksom. Instituttet har udviklet et spørgeskema og gennemført survey, som afvikles hver anden gang der er APV. Der er sket en positiv forandring fra sidste måling. Derudover har SIF fokus på øget diversitet og har indført både dansk og engelsk som ’virksomhedssprog’. Til alle møder spørges der om nogle foretrækker engelsk. Yderligere har SIF nedsat en temagruppe for deltagerinddragelse i forskning, hvor medarbejdere med udviklingshandicap ansættes på et forskningsprojekt. Instituttet arbejder også tæt sammen med Væksthuset, som hjælper folk udenfor arbejdsmarkedet tilbage.

IP har fokus på arbejdet med deres stillingsopslag og udarbejdelse af interviewguides. Instituttet har afholdt rekrutteringsworkshop hvor de har udarbejdet en karrierematrix med fokus på entry-kriterier men også beskrivelse af forventninger til de forskellige stillingskategorier. Denne rundsendes til udvalget.

SUND HR har bl.a. fokus på kandidater med fortrinsret til ansættelsessamtaler. SDU HR har meldt ud at der snart kommer information ud ift. vejledning og håndtering. Derudover er SUND HR ved at afdække mulighed for at barselspuljer kan dække udgifter på både ordinære og på eksterne midler. Der kommer en information ud når det er afklaret. Yderligere arbejder SUND HR på at etablere nogle fælles kriterier for stillingskategorier og udnævnelser ifm. Stillingsopslag i samarbejde med institutterne. Forventer det skal drøftes på et kommende institutledermøde.

4 Status på de lokale ligestillingsudvalg v. alle

IMM og IST har nedsat fælles ligestillingsudvalg. Udvalget har konstitueret sig med fire medlemmer fra hvert institut. Udvalget har arbejdet med de overordnedemålsætninger.

KI og IRS er ved at se på, at nedsætte et fælles ligestillingsudvalg. Udvalget bliver evt. tænkt sammen med arbejdsmiljøudvalgene.

IP og IOB har nedsat et fælles ligestillingsudvalg.

5 Status på igangværende Mentoring for Change og plan for kommende program v. VHW

Der er afholdt afslutning på programmet for 2024-2025, hvor 15 personer har deltaget i programmet (10 ph.d.-studerende og 5 postdocs). Liv Baisner Petersendeltager på et kommende møde, for at give en evaluering.

Programmet for 2025-2026 har gennemgået et par justeringer:

  • Programmet forankres i Fakultetssekretariatet på SUND – i SUND HR– som forestår koordineringen af programmet. GET leverer stadig det faglige indhold.
  • Alle ph.d.-studerende indskrevet i perioden august 2025 til juni 2026 (mens programmet foregår) vil modtage en invitation om deltagelse. Det er et krav, at ph.d.-studerende tidligst er indskrevet pr. 1. august 2024, samt ikke har udlandsophold i perioden.
  • Alle postdocs vil også modtage en invitation om deltagelse. Adjunkter kan deltage ved behov, men bliver ikke aktivt inviteret.
  • Alle datoer for gruppemøder + seminarer er fastlagt på forhånd og datoerne vil fremgå af tilmeldingen. Dette for at minimere koordineringen for mentorerne, samt for at sikre at deltagerne kan deltage de pågældende dage.
  • Der er krav om fysisk fremmøde.
  • Tilmeldingen foregår via Forms SUND HR vil snart sende invitationer ud. Tilmeldingsfristen for Mentoring for Change i 2025-2026 er den 16. juni 2025.

6 Forslag til aktiviteter i 2025 v. MEA

Mette gennemgik forslag til aktiviteter i 2025. De blev vedtaget og rundsendes til udvalget.

7 Status på arbejdsgruppen Leaking pipeline v. MN

Marianne gav en status på arbejdsgruppens indsats ift. at afdække hvad der får medarbejdere til at forlade SDU. Arbejdsgruppen har planlagt et møde med GET ift. at afvikle fratrædelsessamtaler. Vibeke Høy Worm tilbød, at SUND HR også gerne deltager i arbejdsgruppen.

8 Hvad skal der med i næste nyhedsbrev v. MEA

  • Neurdiversitets guidelines.
  • Samarbejde mellem SIF og Væksthuset.

9 Punkter til næste møde den 17. juni 2025 v. alle

  • Leaking pipeline.
  • Social kontrol / Hvordan sameksisterer vi?
  • Mentoring for Change – evaluering ved Liv Baisner Petersen v GET
  • Samlet APV-handleplaner for Fakultetet
  • Kommunikation omkring køn

10 Evt. v. alle

Sidst opdateret: 02.06.2025