Skip to main content
DA / EN

Flekstid på Det Naturvidenskabelige Fakultet

Teknisk-administrative medarbejdere omfattet af flekstidsordningen har et vist råderum i tilrettelæggelsen af arbejdet og forventes at tilrettelægge arbejdstiden, så arbejdspladsens behov og opgaver løses tilfredsstillende, og så serviceniveauet såvel udadtil som indadtil opretholdes.

Områderne på Det Naturvidenskabelige Fakultet er forskellige hvad angår arbejdsopgaver, medarbejdersammensætning, spidsbelastninger, deadlines mv. Aftalen er udformet med afsæt heri.

Aftalen supplerer bestemmelser om arbejdstid i:

Aftalen medfører ikke ændringer i ledelsesretten, bestående aftaler, overenskomster og andre regler om arbejdstidens længde, mer-/overarbejde eller rådighedsforpligtelse m.v.

Omfattet af flekstidsordningen er overenskomstansatte, tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte i teknisk-administrative stillinger (TAP og A-TAP) på Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Chefer, chefkonsulenter og specialkonsulenter er ikke omfattet af flekstidsordningen, men også for disse ansatte er det vigtigt, at SDU er en attraktiv arbejdsplads.

Institutleder/sekretariatschef kan i særlige tilfælde undtage ansatte fra deltagelse i flekstidsordningen eller give begrænsning i denne. Det kan enten begrundes i en ekstraordinær arbejdssituation eller på grund af misligholdelse. Tillidsrepræsentanten involveres i muligt omfang.

Aftalens begreber er:

  • Institutter/sekretariater/sektioner. Det Naturvidenskabelige Fakultet er organiseret i et fakultetssekretariat med en sekretariatschef og 4 institutter med en institutleder. Hvert institut består af et sekretariat og et antal sektioner af varierende størrelse.

  • Arbejdstid. Arbejdstiden for alle heltidsansatte medarbejdere er 37 timer ugentlig. Flekstidsordningen har ingen regler om fast arbejdstid. Medarbejderne kan således placere arbejdstiden indenfor ordningens rammer og begrænsninger.

  • Normtid. Ved normtid forstås den ifølge overenskomsterne og ansættelsesforholdet fastsatte arbejdstid, fordelt ligeligt på ugens fem første arbejdsdage. Normtiden for en fuldtidsansat er 37 timer pr. uge, svarende til 7 timer og 24 minutter pr. dag. Normtiden opgøres månedligt i flekstidssystemet. For deltidsansatte fastsættes normtiden individuelt.

  • Flekstime. Arbejdstimer ud over den arbejdstid, der følger af ansættelseskontrakten og overenskomsten tæller som flekstimer. Timer kan optjenes såvel på som uden for campus.

  • Åbningstid. Sekretariatets normale åbningstid, hvor sekretariatet er tilgængeligt for henvendelser, såvel fysisk som online. Se også pkt. 3.

Åbningstiden fastsættes for de enkelte sekretariater efter aftale med sekretariatschef/-leder eller institutlederen.

Inden for den normale åbningstid skal arbejdsopgaver og servicefunktioner i relation til universitetets virke kunne udøves på en tilfredsstillende måde. Det skal sikres, at det nødvendige antal medarbejdere er til rådighed, så de enkelte afdelinger altid er funktionsdygtige inden for åbningstiden.

Det påhviler de enkelte afdelinger at tilrettelægge arbejdet i overensstemmelse med ovenstående. Ved placering af den individuelle arbejdstid er det en forudsætning, at arbejdet kan fungere tilfredsstillende, og at instituttet/sekretariatet/sektionen som helhed er fuldt ud funktionsdygtige.

Medarbejderen registrerer dagligt komme- og gå-tidspunkt i SDU's flekstidssystem.

Den enkelte medarbejder opgør sit flekstidsregnskab månedligt. Opgørelsen sendes til nærmeste leder. En rettesnor er, at en medarbejder højst bør have 10 timers underskud eller 40 timers overskud i forhold til den normerede arbejdstid. Dette gælder dog ikke, hvis der forinden er indgået en anden konkret aftale mellem medarbejderen og dennes leder.

Hvis flekstidsregnskabet har 40 timers overskud eller 10 timers underskud, drøftes det løbende med medarbejderen, og der laves en aftale mellem leder og medarbejder om, hvornår og hvordan flekstidssaldoen bringes i balance.

Afvikling af flekstimer koordineres i nødvendigt omfang med kollegerne, og afvikling af hele fleksfridage aftales med nærmeste leder.

Afvikling af flekstimer sker med behørigt hensyn til, at afdelingens opgaver dækkes og løses tilfredsstillende og med tilstrækkelig personalemæssig dækning.

Der kan normalt ikke ydes kontant vederlag for opsparede flekstimer.

Ved fratræden skal et eventuelt over- eller underskud være udlignet inden fratrædelsestidspunktet. Overskud, som ikke er udlignet ved fratræden, kan ikke forventes udbetalt som kontant vederlag.

Beordret over- og merarbejde håndteres uden for flekstidsaftalen og honoreres i overensstemmelse med gældende overenskomst.

Længere nede på siden er det beskrevet, hvordan forskellige former for fravær registreres i flekstidssystemet.

Årligt pr. 1. maj udarbejder SDU HR et flekstidsregnskab opgjort på de enkelte områder på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Opgørelsen drøftes i fakultetsledelsen og i Samarbejdsudvalget.

Flekstidsordningen administreres af SDU HR og personalelederne på Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Flekstidsordningen kan bringes til ophør af såvel A-siden som B-siden i Samarbejdsudvalget (SU) med 3 måneders opsigelselse, med en forpligtelse til genforhandling. Ordningen vil ikke kunne opsiges særskilt for en enkelt eller enkelte faggrupper.

Nedenfor beskrives hvordan forskellige typer af fravær registreres i flekstidssystemet:

Fravær i anledning af ...

Såfremt det ikke er muligt at afvikle besøg uden for arbejdstid, godskrives flekstidssaldoen med den faktisk medgåede arbejdstid.

Ved lægebesøg vælges meldingen ”Læge” i flekstidssystemet, og ved tandlægebesøg vælges meldingen ”Tandlæge”.

Et læge- eller tandlægebesøg, der varer en hel arbejdsdag, betragtes dog som en sygedag.

Såfremt det ikke er muligt at afvikle besøg uden for arbejdstid, godskrives flekstidssaldoen med den faktisk medgåede arbejdstid.

I flekstidssystemet vælges meldingen ”Læge”.

Behandlinger, der varer en hel arbejdsdag, betragtes dog som en sygedag.

Flekstidssaldoen kan godskrives med medarbejderens normale arbejdstid efter aftale med leder, maksimalt 2 arbejdsdage.

Ved barnets første sygedag vælges meldingen ”Barns 1. sygedag” i flekstidssystemet, og ved barnets anden sygedag vælges meldingen ”Barns 2. sygedag”.

Flekstidssaldoen godskrives med medarbejderens normtid efter aftale med leder, maksimalt 2 arbejdsdage pr. barn i hvert kalenderår til og med det kalenderår, hvor barnet fylder 7 år.

I flekstidssystemet vælges meldingen ”Omsorg”.

Hvis det ikke er muligt at afvikle besøg uden for normal arbejdstid, godskrives flekstidssaldoen med den faktisk medgåede arbejdstid.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

Ledsagelse af børn til læge- eller tandlægebesøg, der varer en hel arbejdsdag, behandles dog som barnets første/anden sygedag.

Flekstidssaldoen godskrives med den faktiske medgåede arbejdstid. Bloddonorer opfordres til at anvende den mobile blodbank på de adresser, hvor det er muligt.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

Medregnes i arbejdstiden med den tid, der medgår til fagligt program og sædvanlige pauser, samt rejsetid ud over sædvanlig daglig transporttid.

I flekstidssystemet vælges meldingen ”Kursus”.

Flekstidssaldoen godskrives med den medgåede arbejdstid i henhold til programmet for mødet/rejsen samt transporttid. Dog kan rejsetid højst medregnes med 13 timer pr. døgn.

Registreres i flekstidssystemet som almindelig arbejdstid.

Flekstidssaldoen kan godskrives med den faktisk medgåede tid, hvis der er bevilget tjenestefrihed i anledning af ægtefælle/samlevers, søskendes, børns, forældres, svigerforældres, svigerbørns eller bedsteforældres alvorlige sygdom, dødsfald eller begravelse.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

Flekstidssaldoen kan godskrives med den faktisk medgåede tid (maksimalt 1 arbejdsdag), hvis der er bevilget tjenestefrihed i anledning af eget, børns eller søskendes bryllup samt eget eller forældres sølv- eller guldbryllup.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

Flekstidssaldoen kan godskrives med den faktisk medgåede tid (maksimalt 1 arbejdsdag), hvis der er bevilget tjenestefrihed i forbindelse med egen flytning.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

Flekstidssaldoen godskrives med medarbejderens normtid, maksimalt 7 timer og 24 minutter pr. dag.

I flekstidssystemet vælges meldingen ”Syg”.

Flekstidssaldoen godskrives med medarbejderens normale arbejdstid, maksimalt 7 timer og 24 minutter pr. dag.

Ved feriedage vælges meldingen ”Ferie” i flekstidssystemet, og ved særlige feriedage vælges meldingen ”Særlig feriedag”.

Flekstidssalsdoen kan godskrives med medarbejderens normale arbejdstid (maksimalt 1 arbejdsdag) efter aftale med leder, hvis eksamen er på en arbejdsdag.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet

Flekstidssalsdoen kan godskrives med medarbejderens normale arbejdstid (maksimalt 1 arbejdsdag) efter aftale med leder.

Registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af ffraværsårsagen i kommentarfeltet.

Følger reglerne i ombudsbekendtgørelsen.

Varetagelse af et ulønnet hverv registreres i flekstidssystemet som en ”Korrigering” med angivelse af fraværsårsagen i kommentarfeltet.

SDU fejrer årsfest den sidste fredag i oktober, og institutionen lukker kl. 12.

Den normerede arbejdstid på denne dag er 4 timer.

Flekstidssaldoen kan godskrives med medarbejderens normale arbejdstid, maksimalt 7 timer og 24 minutter pr. dag.

Retten til at holde seniordage forudsætter en aftale herom mellem leder og medarbejder i henhold til reglerne herfor.

I flekstidssystemet vælges meldingen ”Seniordag”.

Lokalaftale om flekstidsordning på Det Naturvidenskabelige Fakultet (pdf)

Sidst opdateret: 15.06.2023