Skip to main content
DA / EN
Bevilling

Horizon Europe-bevilling til Center for Kvantematematik

Center for Kvantematematik har modtaget en bevilling fra EU’s Horizon Europe-program på 3 mio. euro til projektet ”Scalable Continuous Variable Cluster State Quantum Technologies” (CLUSTEC) sammen med Europas førende hardware forskerteams på dette område.

Af Michael Steensen, , 29-06-2022

Kvantecomputere vil med tiden være i stand til at overgå de konventionelle klassiske computere dramatisk i forhold til deres regnekraft. Når det sker, vil kvantecomputere utvivlsomt revolutionere samfundet og muliggøre betydelige gennembrud inden for forskellige områder som f.eks. lægemidler, materialedesign, forsvar, finans, energi og ingeniørvidenskab.

Jeg glæder mig meget over, at de forskellige forskningsmiljøer i Europa indenfor kvanteteknologi begynder at arbejde mere og mere på tværs af de klassiske forskningsdiscipliner. Heri ligger der et kæmpe potentiale.

Jørgen Ellegaard Andersen, professor og centerleder

Det kræver avanceret kvantematematik for at udvikle kvantesoftware, som er designet til de forskellige kvante-hardwareplatformer, og målet med forskningsprojektet CLUSTEC er netop at åbne en ny vej for bl.a. skalerbare kvantecomputere.

Jørgen Ellegaard Andersen, professor og leder af Center for Kvantematematik udtaler:

– Dette samarbejde med DTU og flere førende institutioner i Europa er i perfekt harmoni med det igangværende store 6-årige EU-projekt ved SDU – ”Recursive and Exact New Quantum Theory”. Det er forskningsresultater, der udspringer derfra, som vi nu videreudvikler i en mere anvendt retning i dette spændende nye forskningsprojekt.

– Jeg glæder mig meget over, at de forskellige forskningsmiljøer i Europa indenfor kvanteteknologi begynder at arbejde mere og mere på tværs af de klassiske forskningsdiscipliner. Heri ligger der et kæmpe potentiale, tilføjer Jørgen Ellegaard Andersen.

Center for Kvantematematiks deltagelse i CLUSTEC-projektet foregår i et internationalt samarbejde sammen med:

  • Johannes Gutenberg-Universität Mainz
  • Sorbonne Université
  • Heidelberg University
  • Palacky University Olomouc
  • Le Centre national de la recherche scientifique (CNRS)
  • Q.ANT GmbH
  • Center for Electronics and Microtechnology (CSEM) samt
  • Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som er projektkoordinator.

Horizon Europe-programmet

Horizon Europe er EU’s rammeprogram for forskning og innovation i årene 2021-27. Programmet støtter fri forskning, forskermobilitet, strategisk forskning og innovation, hvor tværfaglige løsninger og internationalt samarbejde er i højsædet. Missioner og partnerskaber er nye tiltag i Horizon Europe.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Mød forskeren

Jørgen Ellegaard Andersen er stifter og leder af Center for Kvantematematik og professor ved Institut for Matematik og Datalogi på SDU.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 29.06.2022