Skip to main content
DA / EN

Nyt fra Institut for Matematik og Datalogi

 • 08.05.2024

  Innovationsfonden investerer i udviklingen af en topologisk fejlsikret kvantecomputer

  Innovationsfonden har netop underskrevet en investeringsaftale med Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for et 5-årigt forskningsprojekt: TopQC2X – Topologisk Fotonisk kvante-computing og dens anvendelser med en samlet beløbsramme på 23,7 mio. kroner.

 • 01.05.2024

  Ny Honorary Fellow på SDU

  Darlene Cavalier er udnævnt Honorary Fellow for en fem-årig periode af Det Naturvidenskabelige Fakultet i samarbejde med Videncenter for Citizen Science.

 • 20.03.2024

  Har du brugt en supercomputer i dag?

  Supercomputerne står klar til at løfte din forskning både her på SDU og på en række andre danske universiteter. Men hvilken forskel kan supercomputere gøre? Det var i fokus, da Danish e-infrastructure Consortium (DeiC) gæstede SDU.

 • 19.03.2024

  Tabte du til pigen?!

  Et portræt af Joan Boyar, nyligt pensioneret professor i datalogi på IMADA.

 • 13.03.2024

  Hvornår er noget kunstig intelligens?

  Er kunstig intelligens virkelig så intelligent, som vi tror? Ph.d.-studerende Jonas Vistrup fra Institut for Matematik og Datalogi, SDU, udfordrer vores opfattelse af AI i denne kronik. Fra ELIZA til ChatGPT, få indsigt i hvad der virkelig gør en maskine intelligent.

 • 04.01.2024

  Hjemmepasseren og bæredygtighedsentusiasten, der valgte at forske i naturvidenskabelig uddannelse

  Et interview med Katrine Bergkvist Borch, som er ph.d.-studerende på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling ved Institut for Matematik og Datalogi, SDU.

 • 28.11.2023

  Åbning af Quantum Field Theory Center

  Professor Francesco Sannino åbnede den 20. november 2023 dørene med en meditativ invitation, da Quantum Field Theory Center blev en del af Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet. Centret lover banebrydende forskning og frøene til morgendagens teknologier.

 • 28.11.2023

  Fabian Haiden, IMADA, er ny Sapere Aude forskningsleder

  Med en bevilling på 6.192.000 kr. kan matematikeren Fabian Haiden nu starte sin egen forskningsgruppe

 • 23.11.2023

  Nyt EU-projekt vil revolutionere måden, vi programmerer forbundne computer-systemer

  Med en EU-bevilling på ca. 14 mio. kr. kan datalogi-professor Fabrizio Montesi for alvor skrue op for sin drøm om at skabe et programmeringssystem, der kan forbedre udvekslingen af data mellem forbundne computere. Det vil betyde bedre drift og sikkerhed, når vi skal logge ind i apps og systemer.

 • 22.09.2023

  Indblik i matematikkens dybder med Keith Devlins modeller og deres magi

  Dyk ned i matematikkens dybder i Keith Devlins inspirerende tiltrædelsesforelæsning på IMADA og opdag, hvordan modeller former vores måde at tænke på. Og find ud af, hvordan selv ’falske’ modeller kan have en enorm værdi i vores kreative proces.

 • 20.08.2023

  Forfatterspiren, der tog på rejse ind i sanselig matematik

  Et interview med Amalie Thorup Eich-Høy, der er ph.d.-studerende på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling ved Institut for Matematik og Datalogi, SDU. 

 • 14.04.2023

  SDU-professor opnår største og mest prestigefyldte bevilling i både EU og USA

  Ivy League universiteter og SDU-professor samarbejder om at udforske nye strukturer i matematik og fysik med støtte fra Simons Foundation.

 • 13.04.2023

  Forskerportræt: Connie Svabo

  Som barn drømte Connie Svabo, IMADA, om at blive rengøringskone. Det er hun ikke blevet - til gengæld er hun blevet professor og leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling. I dette interview fortæller hun mere om barndommens fascination af rengøring, og hvorfor hun har en megafon og en flok extra-large plastik-insekter på sit kontor.

 • 15.03.2023

  Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

  Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU.

 • 06.03.2023

  Hvad er kunstig intelligens – og hvilken betydning kan teknologien få i vores samfund?

  Det spørgsmål har vi stillet vores ekspert i kunstig intelligens, forsker og lektor Luís Cruz-Filipe, der også er uddannelsesleder af bacheloruddannelsen Kunstig intelligens på Syddansk Universitet i Odense.

 • 20.01.2023

  Ny bacheloruddannelse i Kunstig intelligens

  Vi bad kunstig intelligens skrive denne pressemeddelelse om vores nye bacheloruddannelse i Kunstig intelligens på Syddansk Universitet

 • 06.01.2023

  Operatoralgebra-gruppen modtager bevilling fra Horizon Europe-programmet

  Operatoralgebra-gruppen ved IMADA, SDU, deltager i stort netværksprojekt, der netop har modtaget 496.800 euro fra Horizon Europe-programmet og deres såkaldte Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA).

 • 28.11.2022

  Jørgen Ellegaard Andersen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris

  En af verdens førende forskere inden for kvantematematik, professor Jørgen Ellegaard Andersen leder af Center for Kvantematematik på Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet, har netop modtaget Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2022.

 • 10.11.2022

  IMADA rydder forsiden af Prosabladet

  ”Et akademisk kraftcenter,” sådan beskriver Prosabladet Institut for Matematik og Datalogi i deres november-udgave.

 • 31.10.2022

  Lene Monrad Favrholdt modtager Undervisningsprisen 2022

  Undervisningsprisen gives til en underviser, der har udmærket sig ekstraordinært ved motiverende og engageret undervisning af højeste kvalitet.

 • 24.10.2022

  Spændende nye klima-modeller via kvanteberegning

  SDU & DMI er partnere i udforskning af anvendelser af kvantematematik i klima- og vejrmodeller.

 • 15.09.2022

  Derfor mangler Danmark en uddannelse i kunstig intelligens

  Udviklingen inden for kunstig intelligens går stærkt. Nye anvendelsesmuligheder opstår konstant, og teknologien efterspørges i stigende grad i industrien, der mangler den nødvendige specialiserede arbejdskraft.

 • 01.09.2022

  Studiestart på IMADA

  ”At få fingrene i matematikken igen…”

 • 25.08.2022

  Årets underviser og modtageren af årets innovationspris er fra IMADA

  I fredags blev årets prismodtagere på Det Naturvidenskabelige Fakultet afsløret. I år fik to forskere fra Institut for Matematik og Datalogi en pris for deres indsats på fakultetet i det forløbne år.

 • 29.06.2022

  Horizon Europe-bevilling til Center for Kvantematematik

  Center for Kvantematematik har modtaget en bevilling fra EU’s Horizon Europe-program på 3 mio. euro til projektet ”Scalable Continuous Variable Cluster State Quantum Technologies” (CLUSTEC) sammen med Europas førende hardware forskerteams på dette område.

 • 28.06.2022

  Kvantematematikken indtager samtidskunsten med en VR-donut

  Virtual Reality – VR – har for alvor gjort sit indtog på kunstscenen i de seneste år. Og nu tager Center for Kvantematematik (QM) Virtual Reality-brillerne på og deltager i et stort interaktivt VR-kunstværk, TORUS (Akt 1), af Sophie Hjerl.

 • 09.06.2022

  IMADA: Fra nul til 100 på 50 år

  På 50 år er Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet vokset fra ingenting til at være en institution med 100 ansatte, 750 studerende og forskning i verdensklasse. Det her er historien om, hvordan IMADA gik fra at være en tanke til at sætte global dagsorden inden for forskning og uddannelse.

 • 11.02.2022

  Velkommen til Fabian Haiden

  IMADA byder adjunkt Fabian Haiden velkommen til Center for Kvantematematik samt forskningsgruppen Topologi, Algebra, Analyse og Geometri.

 • 25.01.2022

  VILLUM Young Investigator fra Harvard til SDU

  Postdoc ved Harvard Universitet, Du Pei, har allerede én af de eftertragtede Young Investigator-bevillinger fra VILLUM FONDEN med under vesten, når han til sommer flytter til SDU for at begynde som adjunkt ved Center for Kvantematematik.

 • 09.12.2021

  Jørgen Ellegaard Andersen dekoreret af Kongehuset

  Professor Jørgen Ellegaard Andersen, D-IAS Chair og leder af Center for Kvantematematik ved IMADA, har netop modtaget Ridderkorset og kan dermed kalde sig Ridder af Dannebrogordenen.

 • 29.11.2021

  Sapere Aude bevilling til Jamie Gabe

  Der skal forskes i banebrydende teknikker til at opnå klassifikation af mere generelle amenable C*-algebraer, ved at klassificere hvordan C*-algebraer relaterer sig til hinanden

 • 03.09.2021

  Leder af CESE er fra SDU

  Gitte Miller Balslev starter den 1. oktober som leder af det nystartede Center of Excellence in Science Education (CESE), som skal løfte forskningsdelen i millioninvesteringen i Naturfagsakademiet (NAFA). NAFA-programmet skal fremme motiverende og udbytterig naturfagsundervisning i grundskolen.

 • 02.09.2021

  Nyt tre-årigt LSUL-partnerskab

  Parterne bag Laboratorium for STEM Uddannelse og Læring (LSUL) – professionshøjskolerne UCL og UC SYD og Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU – fortsætter og videreudvikler det mangeårige samarbejde.

 • 05.07.2021

  Gymnasielæreren, der blev topforsker

  Professor Claus Michelsen har brugt et langt forskerliv på at sætte den praksisnære matematikundervisning på dagsordenen. Nu er han – næsten – klar til at gå på pension.