Skip to main content
Anerkendelse

Jørgen Ellegaard Andersen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris

En af verdens førende forskere inden for kvantematematik, professor Jørgen Ellegaard Andersen leder af Center for Kvantematematik på Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet, har netop modtaget Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2022.

Af Michael Steensen, , 28-11-2022

Den Fynske Bladfond, som ejer Fyens Stiftstidende, har siden 1972 uddelt Fyens Stiftstidendes Forskerpris, og dette års pris gik til professor Jørgen Ellegaard Andersen, der er en af verdens førende i kvantematematik og leder af Center for Kvantematematik på Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet (SDU).

Tilbage til SDU

Jørgen Ellegaard Andersen er oprindeligt fra Fyn, hvor han gik i skole på Ådalskolen og Skt. Klemensskolen, tog sin studentereksamen på Vestfyns Gymnasium og læste både sin bachelor- og kandidat i matematik ved SDU i slutfirserne.

Kandidatstuderende Jørgen Ellegaard Andersen i 1989

SDU er lykkedes med at trække Jørgen Ellegaard Andersen tilbage til Fyn efter en succesfuld karriere, der indtil nu har bragt ham både til USA i den prestigefyldt stilling som C.B. Morrey Jr. Assistant Professor ved University of California, Berkeley, umiddelbart efter hans doktorgrad i matematik fra Oxford Universitet (1992) og til stillinger som først lektor (1997) og siden professor (2007) ved Aarhus Universitet.

I 2019 blev Jørgen Ellegaard Andersen headhuntet til sin nuværende stilling som forsknings- og centerleder for det dengang nyoprettede Center for Kvantematematik (QM) på Institut for Matematik og Datalogi ved SDU. I forbindelse med sin tiltrædelse ved SDU blev Jørgen Ellegaard Andersen endvidere udpeget som D-IAS Chair ved Danish Institute for Advanced Study, som er SDU’s interdisciplinære eliteforskningscenter.

Ikke en hvilken som helst matematikprofessor

Jørgen Ellegaard Andersen blev meget glad, fortæller han:

– Jeg anser prisen for at være en anerkendelse af den førerrolle, som vores center og medarbejdere indtager indenfor kvantematematik. For mig personligt er det først og fremmest en personlig anerkendelse fra både SDU og Den Fynske Bladfond.

Jeg anser prisen for at være en anerkendelse af den førerrolle, som vores center og medarbejdere indtager indenfor kvantematematik. For mig personligt er det først og fremmest en personlig anerkendelse fra både SDU og Den Fynske Bladfond.

Jørgen Ellegaard Andersen, professor

Jørgen Ellegaard Andersen er ikke en hvilken som helst matematikprofessor. Han har opnået beundringsværdig og stor anerkendelse med forskningsbevillinger på over 320 mio. kr. fra både danske, europæiske og amerikanske forskningsfonde.

Jørgen Ellegaard Andersen har ydet banebrydende forskning indenfor kvantematematik og kvanteteori med særlig anvendelsen af modulirum-teknikker i studiet af Witten-Reshetikhin-Turaev Topologisk Kvantefeltteori (WRT-TQFT). Sammen med Rinat Kashaev fra Geneve Universitet har Jørgen Ellegaard Andersen pioneret udviklingen af en kompleks version af netop WRT-TQFT, som nu går under navnet Andersen-Kashaev TQFT.

Jørgen Ellegaard Andersen er en meget aktiv forskningsleder. Han har organiseret over 100 større forskningsevents og har i årene 2006-2019 haft et årligt besøgsprogram på ca. 100 gæsteforskere. Han er en sand dynamo med et vidtrækkende internationalt netværk og et ekstremt niveau i alle aspekter af sin karriere, både i den rene forskning, formidlings- og outreachaktiviteter såvel som i sin undervisning, supervisering og i sin rolle som mentor. Extraordinært har han gennem sin meget aktive karriere indtil nu superviseret mere end 25 ph.d.-studerende og 40 postdocs.

Jørgen Ellegaard Andersen har som én af de eneste i verden indenfor kvantematematik publiceret i alle tre internationale top-tidsskrifter Annals of Mathematics og Inventiones Mathematicae samt Proceedings of the International Congress of Mathematicians.

Jørgen Ellegaard Andersen blev i 2021 udnævnt til Ridder af Dannebrog.

Fremtiden hedder kvantecomputere

I de seneste par år har store tech-virksomheder som Google, IBM, Microsoft, Amazon og en lang række startup-firmaer annonceret store fremskridt i udviklingen af kvantehardware.

Kvanteteknologiens lovende udsigter realiseres i høj grad takket være Jørgen Ellegaard Andersens fremsynede og banebrydende forskning, der er med til at flytte grænserne for kvantematematikken. Han fortjener i den grad denne anerkendelse og vi ønsker ham tillykke med prisen.

Martin Svensson, institutleder på Institut for Matematik og Datalogi

Grunden til at disse firmaer investerer mange milliarder dollars i udviklingen af kvantecomputere er, at disse, når de er fuldt udviklet, vil have en regnekraft, som er fuldstændigt uden sidestykke til det, man oplever i dag selv med de største konventionelle supercomputere i verden. Man taler om en kvante-industriel revolution.

Jørgen Ellegaard Andersen er helt forrest i denne kvanterevolution og han er netop anerkendt for netop sit førende pionerarbejde indenfor den teoretisk universelle kvantecomputer.

Institutleder ved Institut for Matematik og Datalogi, Martin Svensson tilføjer:

– Kvanteteknologiens lovende udsigter realiseres i høj grad takket være Jørgen Ellegaard Andersens fremsynede og banebrydende forskning, der er med til at flytte grænserne for kvantematematikken. Han fortjener i den grad denne anerkendelse og vi ønsker ham tillykke med prisen.

Stort tillykke til Jørgen Ellegaard Andersen.

Om Fyens Stiftstidendes Forskerpris

  • Professor Jørgen Ellegaard Andersen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2022 sammen med professor Anne Marie Mai fra Det Humanistiske Fakultet (begge fra SDU).
  • Prisen er en hæderspris til forskere fra Syddansk Universitet, som ud over æren modtager 25.000 kroner.
  • Prisen kaldes også kærligt for den fynske Nobelpris.
  • Fyens Stiftstidendes Forskerpris er blevet uddelt hvert år siden 1972 af Den Fynske Bladfond.
  • Det er ikke første gang, at Fyens Stiftstidendes Forskerpris er tildelt en forsker fra Institut for Matematik og Datalogi. Det er nemlig sket syv gange før. Se de tidligere prismodtagere på instituttet
Mød forskeren

Professor Jørgen Ellegaard Andersen er stifter og leder af Center for Kvantematematik og professor ved Institut for Matematik og Datalogi (IMADA) ved Det Naturvidenskabelige Fakultet, SDU.

Kontakt

Læs også artiklen i Fyens Stiftstidende

Hun skulle være apoteker – og i folkeskolen lånte han bøger om kvantemekanik: Nu bliver de hædret med det fynske svar på Nobelprisen.

Link til artikel

Redaktionen afsluttet: 28.11.2022