Skip to main content
DA / EN
Åbning

Åbning af Quantum Field Theory Center

Professor Francesco Sannino åbnede den 20. november 2023 dørene med en meditativ invitation, da Quantum Field Theory Center blev en del af Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet. Centret lover banebrydende forskning og frøene til morgendagens teknologier.

Af Ursula Lundgreen, , 28-11-2023

– Luk øjnene og mærk dit hjerte slå: Tik, Tik, Tik, Tik. Det er markeringen af, at tiden går – ikke? Engang troede vi, ligesom Newton, at dette var et bevis på, at tiden var absolut. 

Sådan begyndte professor Francesco Sannino sin tale, da han åbnede dørene til det nye Quantum Field Theory Center (QTC) den 20. november 2023. Centret bliver en del af Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet, beliggende på Danish Institute for Advanced Study.

Og som de inviterede gæster sad der med lukkede øjne og mærkede deres hjerteslag i brystet, så begyndte hjerteslaget for forskning med potentiale til at revolutionere vores forståelse af verden omkring os fra partikelfysik til kosmologi og kondenseret stof.

Luk øjnene og mærk dit hjerte slå: Tik, Tik, Tik, Tik. Det er markeringen af, at tiden går – ikke? Engang troede vi, ligesom Newton, at dette var et bevis på, at tiden var absolut.

Francesco Sannino, professor

QTC’s forskning har vidtrækkende fordele for samfundet, herunder forståelse af naturlovene og inspiration til den næste generation af forskere. Kvantefeltteori forener Bohrs kvantemekanik og Einsteins relativitetsteori, hvilket giver den mest dybtgående forståelse af de fundamentale love, der styrer vores univers.

Alligevel er der stadig meget, der mangler at blive forstået i kvantefeltteorien.

Ved at udnytte nye synergier mellem kraftfulde analytiske og banebrydende supercomputermetoder gør forskerne på QTC fremskridt med at løse denne dynamik og adressere nogle af de mest udestående problemer inden for fysik og matematik.

Og ved at forstå naturlovene bedre og producere frøene til morgendagens teknologier, har centret sat sig for at inspirere den unge generation og øge antallet af studerende, der er interesseret i naturvidenskab samtidig med, at det øger viden inden for de grundlæggende områder af matematik og fysik.

En særlig tak til de inviterede gæstetalere ved den officielle åbning, til talerne på forskningsseminarets program og til Carlsbergfondet for den nødvendige støtte.

Institutleder på Institut for Matematik og Datalogi, Martin Svensson, professor og centerleder for Quantum Field Theory Center, Francesco Sannino, samt professor og sektionsleder for Computational Science, Claudio Pica.

Institutleder på Institut for Matematik og Datalogi, Martin Svensson, professor og centerleder for Quantum Field Theory Center, Francesco Sannino, samt professor og sektionsleder for Computational Science, Claudio Pica.

Foto: Ursula Lundgreen.

Mød forskeren

Francesco Sannino er professor ved Quantum Field Theory Centre (QTC) ved Institut for Matematik og Datalogi på SDU.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 28.11.2023