Inviterede: Elsebeth Stenager (KFL, Psyk. Region Syd), Jonna Skov Madsen (KFL, SLB, Vejle), Helle Precht (KFL, SLB, Kolding), Torben Knudsen (KFL, SVS), Karen Schreiber (KFL, DG), Charlotte Simonÿ (KFL, NSR), Rikke Steensbjerre Møller (KFL, Filadelfia), Bibi Hølge-Hazelton (KFL, SUH), Lene Lauge Berring (KFL, Psyk. Region Sjæl.), Tobias M. Windedal (ph.d.-stud., SVS), Anitta Øhlenschlæger Johansen (adm. SVS), Julie Ramskov (adm. SHS), Randi Bilberg (adm. SLB), Malene Korsholm (adm. IRS), Christian Backer Mogensen (Viceinstitutleder, KFL, SHS) Kim Houlind (Institutleder)
Afbud: Elsebeth Stenager, Rikke Steensbjerre Møller, Helle Precht, Lene Lauge Berring, Jonna Skov Madsen, Christian Backer Mogensen
Mødeleder: Kim Houlind
Referent: Mette V. Nissen
Referat
1 Velkomst v/Kim
Kim byder velkommen til mødet.
2 Præsentation af RIO (SDU Research & Innovation Organisation) v. Lindsay Kellar-Madsen
Lindsay Kellar-Madsen, Forretningsudvikler, SDU Research and Innovation Organisation (SDU RIO) er inviteret med til mødet, for at give et kort indblik i, hvilke samarbejder, aktiviteter og ydelser SDU RIO tilbyder. SDU RIO består af en række forskellige teams med specialister, som favner både forretningsudvikling, forskerstøtte, studenteriværksætteri, karriereaktiviteter, praksisinddragelse og juridisk støtte indenfor forskning og innovation.
Lindsay giver en kort gennemgang af succesfuld kommercialisering, udfordringer og tabte muligheder samt ressourcer og strategi.
SDU RIO kan hjælpe i mange forskellige processer og indsatser og jo tidligere de bliver involveret, jo bedre kan de hjælpe. Derudover har de også mulighed for at medfinansiere projekter. SDU RIO mødes som udgangspunkt med alle forskergrupper én gang årligt. SDU RIO eksperimenterer med webcrawler rapporter, for at identificere meget aktive forskere og er opsøgende ift. samarbejde.
Torben fortæller, at Esbjerg Sygehus har en årlig screening via SDU RIO.
Det drøftes kort, at patent kan være på alt fra en app til en biomarkør. Det er derfor vigtigt at tænke SDU RIO ind tidligt, hvis der er tale om kliniske studier med et kommercielt potentiale.
Som ansat på et universitet, så har universitetet ret til at få en procentdel af patentet. Lindsay holder gerne oplæg for forskere på sygehusene rundt i regionerne. Kontaktoplysninger fremgår af vedhæftede præsentation og på https://www.sdu.dk/da/om-sdu/ledelse-administration/sdurio/kontakt-os/commercialisering
3 Bordet rundt – Nyt fra de enkelte sygehuse v/alle
Torben: På Esbjerg og Grindsted Sygehus er der gang i at rekonstruere direktionen. Anna-Marie Bloch Münster er blevet administrerende sygehusdirektør, og stillingen som lægefaglig direktør er derfor vakant. Der er fokus på udvidelsen af kandidatuddannelsen fra 30 til 50 studerende. Derudover skal der oprettes BA-uddannelse, det er en spændende opgave. Der er ansat en ekstra TAP i relation til lægeuddannelsen.
Randi: På Sygehus Lillebælt er der nedsat en arbejdsgruppe, som skal udvikle en ny forskningsstrategi, som skal afløse den nuværende i sommeren 2026. Arbejdsgruppen kigger på SUND’s forskningsstrategi og Region Syddanmarks kommende strategi (forår 2025) for at sikre sammenhæng. Helle Precht er startet som koordinerende forskningsleder.
Tobias: Nyt medlem i institutrådet. Fortæller, at han er ph.d.-studerende ved Esbjerg og Grindsted Sygehus.
Bibi: Den 27. november blev der afholdt en workshop, hvor alle de SUH-ansatte seniorforskere var inviteret til at deltage og hvor Kim også deltog. Forskergruppen på SUH er vokset væsentligt gennem de seneste år, og derfor var det tid til at sætte fokus på at professionalisere processer og gøre arbejdsgange mere transparente.
Charlotte: Der er kommet ny direktør og nye ledere i NSR.Høring om økonomi til forskningen 2025 er i gang. Forskningsstrategien er godt i gang, implementering blev påbegyndt i starten af 2024, det er dog lidt op ad bakke, da der sker udskiftning i personalet. Der er ikke mange ressourcer til forskningsstøtte. Er ikke bekymret for Region Ø. Fortæller kort om CAG (Clinical Ademical Groups) – et sundhedsvidenskabeligt forskningspartnerskab mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland og KU og DTU, som skal løfte forskning og uddannelse og arbejder for brede samarbejder. Charlotte spørger, om IRS burde tænke i samarbejde med CAG.
Karen: Har været Forskningsleder i Center for viden om gigt siden maj 2024. Fortæller om, at ledelsen har prioriteret at sætte tid af til at samle personalet for at arbejde med den 5-årige strategi. Det blev positivt modtaget, at alle var involveret i strategiarbejdet. I sommers blev der givet en patientdonation på 20 mio. kr. til Karens afdeling. Donationen blev givet til forskning i den sjældne sygdom MCTD, det vides ikke med sikkerhed, men der er ca. 200 patienter med denne sygdom i Danmark. Forskningsledere fra reumatologiske afdelinger i hele Danmark er blevet inviteret til et samarbejde om, hvordan donationen skal anvendes. De har pitchet idéer, som skal samles i en rapport til Gigtforeningen. Målet er at pengene bruges til at bygge en national kohorte.
4 Valg 2025-2028 v/Malene
Malene orienterer om, at der var en del tekniske problemer ift. valget, så det endte med at I blot godkendte på mail. Det lykkedes, og alt er godkendt. Vi vil gerne have en medicinstuderende med i institutrådet, derfor opfordring til at pege på én, hvis I møder én der har tid og lyst.
5 Undervisningsforpligtelse for ph.d.-studerende v/alle
Charlotte fortæller, at hun har fået indskrevet en sygeplejerske som ph.d.-studerende og at det er svært at finde undervisningsmuligheder til hende inden for Regionen, så hun kan få sin undervisningsforpligtelse i hus.
Kim fortæller, at hvis man ikke kan nå op på det antal timer man skal for at kunne få sin ph.d. så kan der gives dispensation af institutleder.
Torben tilkendegiver, at vi har en organisatorisk opgave i at finde undervisning til de ph.d.-studerende.
Bibi tilføjer, at det ville være en god idé at få en fælles procedure for det.
Malene orienterer om, at der kommer en jobbank på SDU, hvor man kan skrive sig op som underviser. Tidshorisonten for jobbanken er ukendt.
Charlotte opfordrer til at se på undervisningen som en mulighed/chance i stedet for en forpligtelse. De forskere der rekrutteres nu, får at vide, at det er en del af deres opgaveportefølje at undervise.
Kim tilføjer, at vi også skal være skarpe på om lektorer og professorer opfylder deres undervisningsforpligtelse i forbindelse med bedømmelser. Pt. er vi mest opmærksomme på, om de opfylder kravet for publikationer.
Det aftales afslutningsvist, at dette punkt fortsætter som fast punkt på dagsordenen.
6 Præsentation af nyt dokument fra SUH v/Bibi
Bibi har taget initiativ til at udarbejde et dokument, som fungerer som vejviser og tager fat i problemstillinger, som ikke helt åbenlyse.
Det er en vejviser, som skulle gerne gøre det nemmere for dem, der ønsker en forskerkarriere og til afdelingsledere, der skal klædes på til at ansætte ph.d.’er, postdocs, lektorer mm. i klinikken. Det meste indhold ligger allerede på SDU’s hjemmeside, det er bare ikke let tilgængeligt.
Dokumentet har været i høring og er faktatjekket hos HR på SDU. Dokumentet giver et godt overblik. Der er enighed om, at der er behov for denne type guide/vejledning og at det vil være en fordel at udarbejde en mere generisk vejledning. Bibi sender dokumentet, så alle kan orientere sig i det inden næste møde, hvor vi følger op og finder deltagere til en arbejdsgruppe, der skal arbejde på en generisk vejledning.
Charlotte tilføjer afslutningsvist at karriereveje ind i klinikken bør fremgå tydeligere.
7 Ph.d.-kurser v/Malene
Malene orienterer om, at når en ph.d.-studerende melder sig til et af ph.d.-skolens kurser, så skal de afmelde sig en uge før, hvis de ikke deltager, så pladsen kan blive givet til en anden. Ved sygdom skal de blot sende en mail til ph.d.-skolen. Ved udeblivelse sender ph.d.-skolen en regning til den ph.d.- studerende.
Vi har haft en udfordring ift. at nogle ph.d.-studerende har brugt instituttets EAN-nummer, og det er ikke korrekt at det er instituttet der skal betale for deres udeblivelse. Det skal gerne fungere præventivt. Det er et problem for nogle ph.d.- studerende, at de ikke kan afslutte deres ph.d. fordi de ikke har fået plads på det kursus de mangler.
Charlotte fortæller, at de har fundet en løsning på det. Hun sender mail til Malene med info om, hvordan de har løst det.
Malene orienterer om forskellige muligheder for adgang og rettigheder til bl.a. gæsteforskere/akademiske støttefunktioner. Gæsteforskere skal oprettes korrekt. Administrative personaler skal have en særlig adgang og skal ikke oprettes som gæsteforskere.
Kommende ph.d.-studerende får en særlig adgang.
Køb af computer:
Det er snart muligt at placere midler på SDU til køb af computer, der vil dog være et overhead på den konto.
8 Status på kandidat- og bacheloruddannelsen v/Torben og Kim
Torben: Udvidelse af kandidatuddannelse pr. 1.9.25 fra 30-50 studerende. Arbejdsgrupper er nedsat.
- Der arbejdes på at finde lokaler
- De studerende er i klinik to formiddage om ugen – så der skal sikres kapacitet til de ekstra studerende. Almen Praksis skal bidrage, men PLO var ikke moden til det i første om gang. Men det politiske forlig taler for, at det går den vej. Plan A er at det lykkes at få almen praksis, men der arbejdes også med en Plan B som betyder at man kører videre med klinikken på sygehuset. Det vil betyde at de studerende kommer til at få en hel dag i stamafdelingerne i klinikken i stedet for 2 halve dage.
- Der arbejdes på alternativer til den katedrale uddannelse/baggrundsuddannelsen, bl.a. skal noget af undervisningen optages om podcasts. Ændringerne kræver godkendelse, da de kører efter samme studieordning som SDU Odense.
Oprettelse af bacheloruddannelsen på Esbjerg og Grindsted Sygehus fra september 2026.
Kim fortæller, at der er nedsat en arbejdsgruppe som er gået i gang med at se på opbygningen af uddannelsen. Det er en stor udfordring er at finde undervisere til uddannelsen.
På det første semester er der rigtig meget anatomiundervisning. Dissektionskurset kommer ikke til at ligge i Esbjerg, det skal de studerende tage her på SDU.
En del undervisning kommer til at foregå online, dog skal de studerende møde underviserne inden de underviser online.
Der skal etableres aftaler med studenterundervisere til præparat-undervisning.
Der skal laves en sal med mikroskoper.
Rent fysisk kommer bacheloruddannelsen ikke til at ligge på sygehuset, men på SDU’s matrikel i Esbjerg.
Kim fortæller, at man regner med, at de studerende bliver tilknyttet en stamafdeling fra starten af uddannelsen.
Charlotte spørger, om man kan tænke ph.d.-studerende fra de andre regionen mm. ind i undervisningen, så de kan få deres undervisningsforpligtelse. Det er der umiddelbart lydhørhed over for, såfremt de ph.d.-studerende er villige til at transportere sig til Esbjerg.
9 Administrative input v/Anitta, Randi og Julie
Intet nyt til orientering. Det aftales, at punktet frafalder og fremover orienteres der om administrative input under punktet ”Bordet rundt”.
10 Varighed af Nytårskur 2026 v/Malene
Punktet udsættes til næste møde, for at flere har mulighed for at deltage i drøftelsen.
11 Evt.
-
Næste institutrådsmøde:
- 30.01.2025 kl. 13.00-14.30 (virtuelt)
Vigtige datoer for 2025:
- 03.04.25: Institutrådsmøde og institutforum kl. 11.00-18.30. Sted: Nyt SUND, Odense.
- 19.06.25: Institutrådsmøde kl. 14.00-15.30 (Virtuelt)
- 28.08.25: Institutrådsmøde kl. 14.00-15.30 (Virtuelt)
- 02.10.25: Studietur og institutrådsmøde kl. 10.00-15.00
- 17.11.25: Institutrådsmøde og institutforum kl. 10.00-18.00. Sted: Nyt SUND, Odense.