Skip to main content
DA / EN
CITIZEN SCIENCE

Bevægelse for sundhed og trivsel

Så blev SDG-initiativet ’SDU bevæger sig’ skudt i gang med en spritny ’Bevægelsesdag’ på en smuk solrig efterårsdag fredag før efterårsferien.

Af Anne Kathrine Overgaard, , 22-10-2020

På grund af Covid-19 var dagen planlagt med både virtuelle aktiviteter, ’sammen hver for sig’-aktiviteter og enkelte aktiviteter, som foregik udendørs i grupper på max 10 personer på campusserne. I alt tilmeldte 649 medarbejdere sig til aktiviteterne – og derud over deltog flere i ’sammen hver for sig’-aktiviteterne, som ikke krævede tilmelding. Aktiviteterne spændte fra walk ’n talk i og om naturen til floorball, karate, nytænkt atletik, fodboldfitness og orienteringsløb.

Rigtig mange havde tilmeldt sig de virtuelle aktiviteter – og især yoga og intelligent motion var de store højdespringere. Der er også stadig kolleger, der er fysisk på arbejde – og de mødte op med store smil.

De første idéer fra medarbejderne er allerede indkommet til projektledelsen. Det handler om en løbeklub, et fast floorball-tilbud, fast online yoga-tilbud samt walk ’n talk-stien på SDU Odense som et bookbart ’møderum’ i ressourcefinder.

Samarbejde med Dansk Firmaidræt

Samme dag underskrev SDU også en samarbejdsaftale med Dansk Firmaidræt, som vi i de kommende to år skal samarbejde med ift. at integrere bevægelse, som en del af vores kultur på SDU – både for medarbejdere og studerende.

Bevægelse i arbejds- og studietiden skal ikke blot være ved en årlig bevægelsesdag – det skal være en naturlig del af vores daglige arbejdsdag, både når vi arbejder hjemmefra, og når vi møder ind på campus. Det skal være enkelt, og det skal passe ind i vores hverdag.

Baggrund

Bevægelsesdagen er en del af SDG-challengen ’SDU bevæger sig’, som i efteråret ’19 blev valgt af medarbejdere og studerende ved en afstemning og efterfølgende igangsat af direktionen. Covid-19 har kun gjort challengen endnu mere relevant, da undersøgelser viser, at vi under Covid-19-pandemien bevæger os mindre end normalt. Og det har konsekvenser for sundheden - både fysisk og mentalt.

Projektet er baseret på forskningen i Active Living, som viser, at fysisk bevægelse stimulerer sundhed og trivsel. Og med projektet vil SDU så at sige tage sin egen medicin og herigennem bidrage positivt til trivslen på universitetet.

’SDU bevæger sig’ er en del af både en strategi, et citizen science-projekt og et forskningsprojekt, der skal understøtte SDU’s arbejde med Verdensmål 3 om Sundhed & Trivsel. Forskningsdelen er forankret hos professor Jens Troelsen, Institut for Idræt og Biomekanik, og Citizen Science-delen hos CS-netværket ved souschef Thomas Kaarsted, SDUB og kontorchef Anne Kathrine Overgaard, SUND.

De næste skridt

’SDU bevæger sig’ handler om adfærd og kultur. Derfor er det afgørende, at projektet udvikles i tæt samarbejde med medarbejdere og studerende. I de næste faser vil vi sammen med den nyansatte bevægelseskonsulent Linnea Sjöberg gå i dialog med medarbejdere og studerende for at finde løsninger, som giver mening i de forskellige enheder og for de studerende.

Kommentarer og forslag til projektet ’SDU bevæger sig’ kan sende til sbs@sdu.dk.

Bevægelsesdag

Redaktionen afsluttet: 22.10.2020