Skip to main content
DA / EN
Elsevier

Danske Universiteter lægger pres på forlagsgiganten Elsevier

SDU vil have fri adgang til sin forskning og ikke acceptere ublu prisstigninger.

Af Bertil F. Dorch, , 26-11-2020

De store videnskabelige forlag tjener stadig stigende summer på vores arbejdskraft. Men Danske Universiteter har fået nok, og står nu sammen om at kræve bæredygtige økonomiske forhold fra forlaget Elsevier ved årets licensforhandlinger. Hvis Danske Universiteter og Elseviers forhandlere ikke når til enighed, mister danske forskere adgang til al den forskning, der er bliver udgivet ved Elsevier fra og med 2021.

Danske universiteter har en fælles licensaftale med forlaget Elsevier. Den nuværende aftale udløber i 2020 og forhandlingerne om en ny aftale er netop begyndt.  Elsevier udgiver ca. 500.000 videnskabelige artikler i 2.300 videnskabelige tidsskrifter og driver et antal videnskabelige databaser som fx Scopus.

Danmark ønsker fri adgang (Open Access) for forskere og borgere til danske forskningspublikationer, uden embargo. Og altså ikke som i dag, hvor Elsevier kræver ekstra betaling for at gøre resultaterne af den skattefinansierede danske forskning tilgængelig for dem, der har betalt for den. Desuden kræver licensforhandlerne en fastfrysning af abonnementspriserne. De er nemlig gennem de sidste mange år steget væsentligt hurtigere end den normale prisudvikling, og det udhuler universiteternes og deres bibliotekers budgetter.

- Det er fuldstændig urimeligt, at den forskning, der i høj grad er offentligt finansieret, ikke er offentligt tilgængelig. Danske forskere leverer både deres artikler, deres arbejdskraft i forbindelse med peer reviewing og redigering gratis til forlagene, der så kræver stadig stigende betaling for at give os adgang dertil. Det skal have en anden ordning, og det kan kun gå for langsomt, siger Bertil F. Dorch, bibliotekschef ved SDU.

Rektorerne for danske universiteter er enige om kravene til den kommende aftale: De vil ikke tegne en ny aftale, hvis Elsevier ikke imødekommer kravene om Open Access til danske artikler og fastfrysning af prisniveauet. Bliver parterne ikke enige, vil danske forskere og studerende ikke få adgang til de artikler, der bliver udgivet af Elsevier i 2021 og frem. 

 

Links:

SDU’s biblioteksmaterialer: https://www.sdu.dk/da/bibliotek/materialer

Kontakt biblioteket: https://www.sdu.dk/da/bibliotek/kontakt

 

Faktaboks

  • Danmark betaler samlet hvert år i omegnen af 300 mio. kroner til videnskabelige forlag for licenser til publikationer og databaser. Næsten en tredjedel heraf går til Elsevier, det svarer til ca. 150 ph.d.-stillinger
  • Derudover betaler danske forskere årligt et tocifret millionbeløb i form af gebyrer for at sikre Open Access til egne artikler.
  • Elsevier havde i 2019 en årsomsætning på 21,8 mia. kr. med en profitmargin på 37 pct. Det er højere end Amazon, Apple Computers og BMW
  • Ca. 70 pct. af Elseviers indkomster på verdensplan stammer fra offentlige midler
Redaktionen afsluttet: 26.11.2020