Bæredygtigt kantinekoncept på vej
Når kantinerne i Odense, Kolding og Slagelse byder velkommen efter 1. september, bliver det med et nyt koncept med øget fokus på bæredygtighed.
Forestil dig, at du hver dag kan se, hvad din frokost har kostet klimaet, og at du kan hente 100 pct. bæredygtig og god kaffe, når du trænger. Det bliver virkeligheden, når kantinerne i Odense, Kolding og Slagelse slår dørene op med mere økologi, flere lokale råvarer og mindre madspild.
- Vi vil ikke slå folk i hovedet, men vil gerne få alle til at overveje alternativerne, forklarer Thomas Guldbæk, der er Catering Manager hos Compass Group, der har vundet det nyeste kantineudbud på SDU.
Lidt ny og lidt gammel er den nye kantine, for udbyderen er faktisk den samme som tidligere, men vilkårene i det nye udbud er noget anderledes. Samtidig er Compass Group, der har drevet kantinerne hidtil, fusioneret med Fazer, som er en anden stor udbyder på markedet, og ifølge Thomas Guldbæk gør det en positiv forskel for kunderne, at man kan tage styrkerne med fra begge steder.
Mere økologi
- I kantinerne bliver der især fokus på CO2’en, hvor vi kan beregne CO2-aftrykket på alle retter. Vi kommer til at fortsætte vores vegetariske og veganske alternativer til dem, der ikke spiser kød eller bare gerne vil have et kødfrit alternativ med vores koncept, siger Thomas Guldbæk.
- Vi kommer til at arbejde meget mere med økologi, hvor 60 pct. af fødevarerne er målet. I den tidligere kontrakt var det 30 pct. økologi, der var målet, men der talte alt med, vi sælger, også øl og sodavand for eksempel. Med det nye er det 60 pct. og så er det kun på fødevarerne. Det er virkelig positivt, understreger han.
Det er ikke kun selve kantinerne, der får et bæredygtigt løft. En ny og 100 pct. bæredygtig café, Elements, åbner, hvor den gamle Starbucks på Campusvej lå omkring 1. september.
Venter på kunderne
Fra SDU’s side er der lagt øget vægt på bæredygtighed generelt i det nye udbud, og fra Compass Groups side glæder man sig til de nye udfordringer. Der er dog et lille – eller ret stort – men, nemlig den nuværende COVID-19-situation.
- Alle de initiativer, vi gerne vil rulle ud, er jo baseret på normal drift, hvor vi har masser af kunder igennem. Vi har brug for omsætning for at kunne afskrive på vores investeringer, så vi kommer ikke til stille op med det hele 1. september, forklarer Thomas Guldbæk og fortsætter:
- Virkeligheden er, at der kommer til at være en lidt anderledes indflyvning til alle de nye initiativer, men man vil løbende som kunde støde på nye tiltag og øget fokus på bæredygtighed.
De fysiske rammer bliver også ændret, men det kommer til at ske lidt hen ad vejen, forklarer Thomas Guldbæk.
- Det bliver stillet lidt anderledes an, end det er i dag. Lige nu og her kan vi jo ikke lave buffet, så den er der ikke, men nu må vi se, hvornår vi kan det. Og i den gamle Sandwich Factory på Campusvej kommer en kaffebar, som vi desværre først kan åbne, når vi ved, der er kunder nok på campus.
Nyt lokal restaurant
Restauranten på Campusvej får i samme ombæring et nyt koncept, hvor det udelukkende er lokale råvarer, der bruges.
- Vi laver en fynsk restaurant med lokale råvarer, så de mange gæster, SDU bespiser, gæsterne udelukkende møder fynske råvarer. Det er i god tråd med tanken om bæredygtighed.
Principperne for kantinedriften og kaffebaren bliver ens i Kolding og Odense, mens det bliver lidt anderledes i Slagelse, hvor der ikke så mange mennesker igennem. I Sønderborg er der en anden udbyder, mens medarbejdere og studerende på SDU i Esbjerg spiser i Aalborg Universitet Esbjergs kantine.