Skip to main content
DA / EN
Printere

Nye printere: CO2-udledning falder med 79 procent

I uge 7 udskifter SDU sine printere. 276 gamle printere erstattes med 140, der er hurtigere, sikrer større fortrolighed og bruger langt mindre energi.

Af Bente Dalgaard, , 05-02-2020

 I vinterferien udskifter SDU sine printere, og den indsats vil sætte flere grønne aftryk på universitetet. 
I første omgang vil selve udskiftningen udløse et faldende energiforbrug, men målet er også at få papirforbruget til at falde i takt med, at både medarbejdere og studerende udvikler nye digitale arbejdsgange.

Alene udskiftningen vil give en reduktion på 80 procent på energiforbrug/omkostninger og 79 procent på CO2 udledning.

Udskiftning i alle byer

I dag står der i alt 276 printere på SDU-adresser i Odense, Esbjerg, Kolding, København, Slagelse, Sønderborg og Flensborg.

Efter 14. februar vil det tal være reduceret til 140, og det betyder, at flere kommer til at gå lidt længere, når de skal printe eller scanne.

- De nye printere placeres efter, hvor belastningen er størst i hverdagen, og vi prøver at tage hensyn til, om folk er vant til, at printeren står i stuen eller på førstesal, siger afdelingschef Bjarne Kay fra Teknisk Service.

Nye arbejdsgange

 - Nogle vil opleve det som lidt besværligt og tidskrævende, at de fremover skal længere væk for at printe eller scanne, men et af målene er også at få medarbejdere og studerende til at overveje deres papirforbrug og anspore dem til at finde nye digitale arbejdsgange, siger han og tilføjer:

-  Men det er klart, at ikke alle har mulighed for at reducere deres papirforbrug, og vi er ikke ude på at give folk dårlig samvittighed over at passe deres arbejde.

Sikkerheden forbedres

 Bjarne Kay peger på, at de nye printere er 30 procent hurtigere end de gamle, så man ikke skal bruge så meget tid foran printeren. Og så er sikkerheden forbedret:

-Hvis printeren melder fejl, vil den automatisk slette det job, der skulle printes. Hvis man printer fortroligt materiale, behøver man altså ikke stå og vente på, at printeren går i gang igen.  Man kan bare gå videre til en anden printer, siger Bjarne Kay.

Print på begge sider

 Der er også grønne besparelser at hente, fordi de nye printere indstilles til at trykke i sort-hvid på begge sider af papiret.

Det kræver således et aktivt valg kun at printe på én side eller at printe i farver.

Det forventes, at printning på begge sider af papiret - duplex - reducerer papirforbruget med 21%.

Endelig vil der også ske en nedgang i papirforbruget, hvis medarbejdere og studerende i højere grad vælger at scanne til computeren i stedet for at printe, når de ønsker at kopiere materiale.

Læs også om, hvordan Økonomiservice  på blot to år har reduceret deres samlede print-forbrug med 79 procent.

Redaktionen afsluttet: 05.02.2020