Skip to main content
Portræt

Man skal kunne glæde sig genuint over andres succes

Jens Ringsmose er SDU’s nye rektor, og det er hans klare mål at gøre sit akademiske hjem til et endnu bedre sted at være. Derfor vil han begynde med at lytte.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 18-11-2021

Jens Ringsmose er SDU’s nye chef for det hele – og står nu i spidsen for knap 3.800 medarbejdere og 28.000 studerende på universitetets seks forskellige campusser. Og Ringsmoses engagement i organisationen mærkes tydeligt, så snart man møder ham på rektorkontoret.

- Jeg er både glad, stolt og ydmyg over at sidde her som rektor. SDU er et universitet, som jeg holder utrolig meget af. Samtidig er jeg enormt stolt over, at vi er et stærkt universitet med dygtige fagmiljøer og kvalitetsuddannelser i hele den syddanske region. Derfor tager jeg også en stor portion ydmyghed med ind i jobbet, hvor jeg skal repræsentere så mange dygtige kollegaer, fortæller SDU’s nye rektor.

Lytter til organisationen

Ringsmose er i forbindelse med sin tiltrædelse blevet fremhævet for sit visionære syn på universitetets fremtid og fortsatte udvikling i regionen. Selv lægger han også stor vægt på, at han vil være en rektor, der folder ørene ud og lytter til sin organisation.

- Noget af det, jeg er allermest optaget af at bære med mig som leder, er evnen til at kunne glæde mig genuint over andres succeser og interessere mig for, hvad der optager alle de dedikerede mennesker, som befolker SDU, siger Jens Ringsmose.

Derfor har det også høj prioritet for SDU’s nye rektor de næste måneder at komme ud og besøge alle campusser, fakulteter, institutter og administrative enheder på universitetet og mødes med så mange af SDU’s eksterne interessenter som muligt.

En verden af aha-oplevelser

Siden Jens Ringsmose i 1995 for første gang cyklede ud til campus i Odense for at begynde på historiestudiet, har han haft sin daglige gang på SDU både som studerende, ph.d.-studerende, populær underviser og anerkendt forsker i international politik, institutleder, dekan og nu rektor. Også under sin ledelsesmæssige afstikker til Forsvarsakademiet, besøgte han hyppigt sit akademiske hjem.

For SDU er noget særligt og kan noget særligt, understreger han:

- For mig er universitetet en fuldstændig unik mulighed for at tage del i en verden af vilde erkendelser, som dagligt byder på nye aha-oplevelser og nye forståelser af sammenhænge i verden. Det er fantastisk at være omgivet af begavede mennesker, der alle brænder for at frembringe og dele ud af deres viden fra vidt forskellige fagområder.

Et endnu bedre sted at være

SDU har stærke traditioner for at arbejde sammen på tværs af fagområder og solid regionale forankring og samarbejder med eksterne partnere. De styrker byggede Jens Ringsmose videre på som dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, fx da han fostrede samarbejdet med Media City Odense og SDU’s nye Business School.

Og netop SDU’s styrkepositioner, skal der bygges videre på de kommende år, understreger Jens Ringsmose.

- Som rektor vil jeg bidrage til, at SDU bevæger sig mod at blive et endnu bedre sted at være. Sammen skal vi på SDU skabe endnu stærkere forskning, højkvalitetsuddannelser og værdi for vores samarbejdspartnere – også ved at styrke SDU’s regionale tilstedeværelse, siger han og uddyber:

- Nogle taler af og til om modsætningerne mellem at skabe excellent forskning og være regionalt forankret, men vi kan og skal begge dele. Dårlig viden er i bedste fald ligegyldig og i værste fald skadelig. Høj kvalitet i forskning og uddannelser er fuldstændig afgørende for, at vi kan levere relevant viden og dygtige kandidater til Syddanmark, resten af landet og internationalt.

SDU’s nye rektor tror på SDU og universitetets robusthed til fortsat at levere viden og værdi til samfundet, også når en omskiftelig verden gør det vanskeligere at navigere. Fremtiden byder på både store muligheder og store udfordringer, som Jens Ringsmose ser frem til at tage fat på sammen med resten af SDU.

4 ting du måske ikke vidste om Jens Ringsmose

  • Han er optaget af militærhistorie og har trukket familien med på alverdens militærhistoriske museer gennem årene. Han er pt. mest imponeret over det militærhistoriske museum i Dresden, hvor der reflekteres over tysk militær gennem historien – fra brandbombningerne af Dresden til det centrale etiske begreb Innere Führung.
  • Ringsmose er – lidt endnu – træner for sin datters håndboldhold i Odense Håndbold, for det er vigtigt for ham at kunne være del af sine teenagedøtres hverdag. - Det giver noget særligt at fejre triumfer og nederlag med sine børn, som han udtrykker det.
  • For tiden læser han Joshua Yaffas anmelderroste ”Between Two Fires” om det moderne Rusland og de indre kampe blandt mennesker, der lever i skyggen af Putins styre.
  • Jens Ringsmose underskriver sædvanligvis sine mails med initialerne JR, og forklaringen er indlysende: ”Alle elsker jo Dallas,” som han siger.

Kort om Jens Ringsmose

Jens Ringsmose er 48 år og opvokset i Tønder.

Han er uddannet cand.mag i historie fra SDU og ph.d. fra Institut for Statskundskab, SDU.

Har tidligere været institutleder (Institut for Statskundskab) og dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU, chef for Institut for Militære Operationer samt prodekan på Forsvarsakademiet.

Han er gift og har tre børn på 19, 17 og 14.

Redaktionen afsluttet: 18.11.2021