Skip to main content
SDU Bevæger Sig

Vi gider godt gå

Der er stor interesse for flere gående møder blandt SDU-personale. Det viser et spørgeskema, som deltagerne på Aktivitetsdagen den 12. maj har besvaret.

Af Lotte Thing Rasmussen, , 24-06-2021

Ikke mindre end 94 pct. af de adspurgte svarer ja til, at de gerne vil deltage i walk ‘n’ talk-møder fremadrettet, så interessen for gående møder er stor blandt de 135 adspurgte. 83 pct. ønsker, at walk ‘n’ talk-møder bliver brugt regelmæssigt på linje med andre mødeformer på SDU. Der er dog også 17 pct., som svarer ‘ved ikke’ til, om de ønsker gående møder.

- Vi kan se på de uddybende kommentarer i spørgeskemaet, at det er velovervejet tøven. Det er en anden mødeform, og ikke alle møder egner sig som gående. Vi har udarbejdet en guide, som informerer om, hvordan du kan planlægge og komme godt i gang med den gående mødeform, siger SDU’s bevægelseskonsulent Linnea Marie Sjöberg.

Book et gående møde

Af de adspurgte har 70 pct. tidligere deltaget i walk ‘n’ talk-møder enten fysisk, online eller i en blanding, mens de resterende 30 pct. aldrig har deltaget i walk ‘n’ talk-møder under deres ansættelse på SDU. Det er typisk afdelingsmøder, MUS og møder med ideudvikling eller fokus på opgaveløsning eller refleksion, der har været afholdt som gående møder. En del har også prøvet at erstatte den uformelle, og typisk siddende, kaffepause med gående kollegasnak.

På alle SDU campusbyer findes der forslag til ruter. Møderne kan bookes i Outlook, så det er muligt at se i mødeindkaldelsen, at det er et gående møde sammen med et link til kort over ruten.

Aktivitets- og bevægelsesdage på SDU

Måske husker du Bevægelsesdagen i 2020, hvor 605 ansatte deltog og indsendte, hvor mange minutter, de havde været aktive – der blev registreret 20.491 minutters aktivitet i alt. Bevægelsesdagen gentages i oktober med fokus på at registrere minutter.

Aktivitetsdagen i maj i år var et udendørs aktivitetsarrangement, hvor deltagerne brugte en time eller to af arbejdstiden i sundhedens og forskningens tegn med inspiration til, hvordan man kan være i bevægelse udenfor. Dagen gav anledning til at komme væk fra hjemmekontorets fire vægge – enten ved at deltage fysisk eller virtuelt.

- Deltagerne på aktivitetsdagen var super positive, og bevægelsesambassadørerne gjorde et virkelig godt stykke arbejde. Vi var ikke gået all in på at få så mange deltagere som muligt, men mere at lave noget for dem, der trængte til afveksling, bevægelse og kollegagensyn. Der blev også snakket vældigt både før, under og efter aktiviteterne, og det var dejligt at se glade kollegaer, siger SDU’s bevægelseskonsulent Linnea Marie Sjöberg.

Erfaringerne bliver til pilotprojekt

Erfaringerne med gående møder bæres videre i et pilotprojekt, hvor bl.a. Fakultetssekretariaterne fra SUND og NAT, SDU Digital og nogle afdelinger på biblioteket deltager – vi håber også, at enheder i de videnskabelige miljøer vil være med. De interesserede får et oplæg af Linnea og forpligter sig på at holde min. fem walk ’n’ talk møder frem til 31. oktober og herefter svare på et spørgeskema.

- Vi har startet pilotprojektet for at sikre, at walk ‘n’ talk-møderne afprøves i praksis, og erfaringerne høstes. Vil du og din afdeling også være med i pilotprojektet, kan det nås endnu ved at kontakte mig. Og det er selvfølgelig muligt at booke walk ‘n’ talk-møder uden at være med i projektet, siger Linnea Marie Sjöberg.

Bæredygtig bevægelse

Aktivitets- og bevægelsesdagene er en del af projektet ’SDU Bevæger Sig’, som har til formål at integrere Active Living og motivere til bevægelse mindst en halv time hver dag i arbejdstiden. Arrangementerne er faglige og medarbejdere kan bidrage til at indsamle data til ’SDU Bevæger Sig’ og styrke læringen for studerende fra Institut for Idræt og Biomekanik.

Selve projekt ‘SDU Bevæger Sig’ fortsætter til udgangen af oktober 2022, hvor bevægelseskonsulent Linneas ansættelse udløber.

- Derfor arbejdes der i projektet med, at de tiltag, der sættes i værk, er bæredygtige. Deltagelse i fx Tæl Skridt-kampagner er gode til at få folk op af stolen og mod nye, bedre vaner. Men den slags kampagner slutter jo og er selvfølgelig slet ikke tilstrækkeligt. Med bæredygtige aktiviteter og tiltag mener vi, at det skal kunne leve - også efter projektperioden - og at events som Bevægelses- og Aktivitetsdage forhåbentlig kommer til at være en fast del af SDU fremover. Derfor forsøger vi også at bruge de ressourcer, vi har in-house med bl.a. bevægelsesambassadører og idrætsstuderende – så er det mere uafhængigt, siger Linnea Marie Sjöberg.

’SDU Bevæger Sig’ vil være en succes, hvis vi på SDU lykkes med at skabe og fastholde en arbejds- og studieadfærd, hvor bevægelse udgør en integreret del af vores hverdag, mener professor og institutleder Jens Troelsen.

- Ser vi på den nuværende udvikling i forekomsten af fysisk inaktivitet, kan vi forvente endnu mere stillesiddende adfærd foranlediget af bl.a. teknologi og it-løsninger. Derfor er det vigtigt, at vi imødegår den udvikling ved at indlægge rutiner og opbygge vaner, hvor vi bruger kroppen til det den evolutionsmæssigt er udviklet til, nemlig bevægelse, siger han.

 

SDU Bevæger Sig

Har du spørgsmål til ‘SDU Bevæger Sig’, er du velkommen til at kontakte bevægelseskonsulent Linnea Marie Sjöberg på mobil 30274473 / lsjoberg@health.sdu.dk. ‘SDU Bevæger Sig’ er et Citizen Science-projekt.

Læs mere om projektet.

Redaktionen afsluttet: 24.06.2021