Kandidatudvalgets arbejde
Endelig rapport fra kandidatudvalget
Kandidatudvalget har offentliggjort sin afsluttende rapport, som lægger rammerne for implementeringen af kandidatreformen fra 2023 – en af de mest omfattende reformer af universitetsuddannelserne i nyere tid.
Rapporten, som er resultatet af måneders arbejde blandt universitetsrektorer, embedsmænd og repræsentanter fra Danske Studerendes Fællesråd, skal danne grundlag for, hvordan kandidatreformen skal implementeres.
Rapporten rummer overvejelser om, hvordan ambitionerne om en omlægning af 30 procent af fremtidens kandidatuddannelser kan realiseres. Af rapporten fremgår det også, at rektorerne vurderer, at særligt den politiske ambition om, at 20 procent af de studerende skal optages på erhvervskandidatuddannelser, bliver "særdeles vanskeligt" at indfri under de nuværende økonomiske rammer.
Forslag om justeringer
For at opnå reformens ambitioner om flere erhvervskandidatuddannelser foreslår universiteterne i et selvstændigt appendiks flere konkrete justeringer, der skal gøre modellen mere fleksibel og attraktiv.
Disse inkluderer blandt andet:
- Mulighed for at starte første studieår på en erhvervskandidatuddannelse på ordinære vilkår med SU.
- Reduktion af arbejdstidskravet fra 25 til 20 timer om ugen.
- En model, hvor erhvervskandidatuddannelsen suppleres med ordinære kandidatuddannelser med obligatoriske virksomhedsforløb.
- Særlige løsninger for ingeniørstuderende, hvor mangel på erhvervskandidatpladser ikke fører til en reel dimensionering af civilingeniøruddannelserne.
Lykkes det ikke at optage 20 procent af fremtidens kandidatstuderende på erhvervskandidatuddannelser, vil reformen føre til et væsentligt større antal etårige kandidatuddannelser, end det oprindeligt var planlagt.
Læs rapporten: https://ufm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2024/ny-rapport-om-fremtidens-kandidatlandskab
Læs indlæg fra landets otte universitetsrektorer: https://dkuni.dk/debatindlaeg/rektorernes-udtalelse-i-kandidatudvalgets-afrapportering/