Skip to main content
DA / EN
EPICUR

EPICUR åbner døre til europæiske læringsfællesskaber for SDU’s studerende og undervisere

– og giver let adgang til akademisk udvikling i et internationalt miljø.

SDU blev i 2021 en del af universitetsalliancen EPICUR, og er du underviser eller studerende, er der gode grunde til at følge alliancens mange muligheder for at knytte bånd på kryds og tværs af de europæiske medlemsuniversiteter.

SDU ønsker at styrke universitetets forskning og uddannelse gennem øget international sparring og samarbejde. EPICUR-alliancen med ni universiteter fra syv europæiske lande er én af mulighederne for at engagere sig endnu mere i europæisk akademisk samarbejde.

SDU har brugt de første år i alliancen til at skabe gode administrative rammer. Nu skal flere undervisere og studerende have glæde af mulighederne i det europæiske fællesskab, og derfor er der tilføjet ledelseskraft til SDU’s repræsentation i alliancen.

Den vil fremover blive varetaget af prorektor Helle Waagepetersen i alliancens ledelsesgruppe, af dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Hanne Søndergård Birkmose i uddannelsesudvalget og af institutleder på Det Naturvidenskabelige Fakultet Jakob Møller Jensen i forskningsudvalget.

– For vi er nu nået til et punkt i vores arbejde i alliancen, hvor engagement bliver afgørende, siger prorektor Helle Waagepetersen.

For at sikre alliancens langsigtede bæredygtighed er det afgørende, at universiteterne i EPICUR udnytter de mange muligheder, som samarbejdet åbner for. På SDU betyder det, at fagmiljøerne har en værdifuld mulighed for at udvikle nye, fælles kurser i samarbejde med alliancens øvrige universiteter.

Kurserne kan kombinere forskellige faglige styrker og perspektiver og tiltrække studerende fra hele Europa – både fordi de er fagligt relevante og fordi de giver adgang til et internationalt studiemiljø.

Stærkere alliancer i en urolig verden

Samarbejdet i Europa har de senere år fået en helt ny alvor. Demokratiske udfordringer, geopolitiske spændinger og klimakrise kræver løsninger, der bygger på fælles, europæiske værdier, og derfor er samarbejde mellem europæiske universiteter vigtig, understreger Helle Waagepetersen.

– Og det har stor betydning, at studerende oplever at være del af et stærkt europæisk samarbejde. Internationalisering skaber bedre karrieremuligheder og gør det lettere for unge akademikere at arbejde internationalt, også i Danmark, påpeger hun.

En tydelig international dimension

EPICUR-alliancen giver SDU-studerende en række muligheder for at tilføje en tydelig international dimension til deres uddannelse med kurser inden for fagområder som f.eks. europæiske værdier, fremtidens intelligens, global sundhed og bæredygtig transformation.

EPICUR-kurserne spænder fra korte fysiske sommerskoler til onlinekurser og hybridkurser, og studerende kan sammensætte enkelte kurser fra vores partneruniversiteter. Fleksibilitet er her en del af internationaliseringen.

– Derfor kan formatet også være interessant for de ét-årige kandidatuddannelser, som SDU skal udbyde fra 2028, og også for erhvervskandidatuddannelserne. Det er kandidatuddannelser, hvor fleksibilitet spiller en rolle, og hvor der ikke er mulighed for et længere ophold i udlandet, fortsætter prorektor.

Europæisk samarbejde en selvfølge

Når EPICUR-partneruniversiteter samarbejder om at udvikle læringselementer, får de studerende som en del af kurset en international dimension i deres læring.

Et aktuelt eksempel er fx kurset Experts in Team Innovation for ingeniørstuderende på 5. semester i Odense. Her arbejder de studerende i tværfaglige grupper om udviklingsprojekter, tit i samarbejde med virksomheder. En særlig del af kurset er samarbejdet med kommunikationsstuderende fra Université de Haute-Alsace i Frankrig.

Et andet eksempel er kurset Global Perspectives on Justice and Welfare på SDU’s Samfundsvidenskabelige Fakultet. Kurset undersøger retsstatsprincipper og velfærdsstater i et globalt og tværfagligt perspektiv. Det benytter en hybrid læringsmodel med online-moduler og en femdages workshop i Odense. Studerende fra flere EPICUR-partneruniversiteter deltager i kurset.

– Vi tror, det er en god måde at få flere undervisere og studerende til at være en del af alliancen – og målet er, at den internationale dimension skal være en naturlig del af vores måde at tænke og udvikle læringsforløb. Det er en oplagt mulighed for at skabe nye perspektiver i læringsrummet.

– Og savner man som studerende et fagelement, der ikke er en mulighed på SDU, så burde det ligge lige for at undersøge udbuddet i vores europæiske alliance, tilføjer Helle Waagepetersen.

Mange undervisningssamarbejder i alliancen udspringer af forskning. Når undervisere allerede arbejder tæt sammen i internationale forskningsgrupper, giver det anledning til også at udvikle undervisning sammen – og sådan bliver fællesskaber om forskning til fællesskaber om undervisning.

– Det har vi set eksempler på for nylig blandt ansøgningerne om SDU-støtte til at udvikle læringselementer i EPICUR-alliancen, som havde frist i marts.

– EPICUR åbner døre til mange muligheder – vi skal bare gribe dem. Jeg vil gerne opfordre både studerende og undervisere til at udforske mulighederne i EPICUR og tage del i det europæiske læringsfællesskab, slutter Helle Waagepetersen.

Har du spørgsmål om EPICUR, skriv til epicur@sdu.dk .

Se EPICURs hjemmeside her.

Redaktionen afsluttet: 29.04.2025