Skip to main content
DA / EN

MedTech Odense

Fem skarpe om medtech-partnerskabet

Få seneste nyt fra Søren E. Frandsen, chef for SDU RIO og det nye MedTech Odense – et partnerskab mellem SDU, Region Syddanmark ved OUH og Odense Kommune.

Hvad skal det nye medtech-partnerskab bidrage til?

Partnerskabet handler om, at vi skal styrke og bygge videre på eksisterende styrkepositioner og det allerede brede samarbejde. At vi med vores forskning og innovation sammen ser muligheder og konkrete løsninger på de mange udfordringer, som sundhedssektoren står overfor. Det drejer sig bl.a. om, at vi skal søge at udnytte og målrette potentialerne i ny teknologi, AI og robotter til sundhedssektorens behov. Løsningerne skal være til gavn for patienter, sundhedssektoren og virksomheder, som skal være med til at forretningsudvikle og skalere løsningerne. Ikke alene i Odense og Danmark, men også gerne globalt – alt sammen, fordi vi i et partnerskab står stærkere end hver for sig.

Hvad kommer det konkret til at betyde i hverdagen?

Siden lanceringen for godt halvanden måned siden, er vi sammen med OUH nu i fuld gang med at organisere os, opbygge relationer, deltage i dialogmøder på institutter og planlægge aktiviteter og succeskriterier sammen med styregruppen. Organiseringen er godt på vej, men i dagligdagen er vi indtil videre kun få, som oplever en forskel.

Dog kan jeg godt nu fortælle, at vi kommer til at etablere:

  • En fælles organisatorisk og ledelsesmæssig ramme for samarbejdet mellem SDU og OUH, så vi smidigt får løftet og flyttet opgaver til at understøtte samarbejdet.
  • En række faglige grupper med forskere og eksperter fra forskellige områder. Grupperne bliver involveret i arbejdet med at opbygge og kvalificere medtech-initiativer inden for deres respektive fagområder.
  • En række arbejdsgrupper med specialister fra RIO, fakulteter og OUH, som skal koordinere og drive forskellige arbejdspakker med bl.a. analyser, funding, forretningsudvikling, virksomhedssamarbejde, kommunikation m.fl.

Kan du løfte sløret for de første opgaver i MedTech Odense-partnerskabet?

2025 bliver i høj grad præget af at være et etableringsår. Men vi har netop haft styregruppemøde og fået grønt lys til blandt andet, at:

  • Udvikle principper for uddeling af medtech-midler til fremme af forskning, samarbejde og konkrete løsninger. I 2025 skal vi uddele 20 mio. kr. i udmøntning af de fælles ”seed-money”. Det går vi i gang med på den anden side af nytår. Der forventes også afsat 20 mio. kr. i de følgende tre år.
  • Etablere netværks- og videndelingsaktiviteter inden for medtech-området.
  • Udarbejde rammer for indgåelse af partnerskaber med en ambition om, at vi kan etablere de første virksomhedssamarbejder i 2025.
  • Indgå bygge- og finansieringsdialog om det fremtidige MedTech Innovation House i Odense, som vi forventer står klar inden for de næste tre til fem år.

På styregruppemødet blev det desuden besluttet, at medtech-partnerskabet fremover går under navnet MedTech Odense. Navnet taler direkte ind i Odenses position som nationalt, og i høj grad også internationalt, anerkendt centrum for robotteknologi og innovation, hvor bl.a. store robotkonferencer allerede finder sted, og hvor vores fælles og fremtidige MedTech Innovation House får til huse og bliver knudepunktet for samarbejdet nationalt og internationalt.

MedTech Odense-partnerskabet rækker altså vidt og inviterer til både et stærkt og bredt regionalt og nationalt samarbejde på tværs af hospitaler, videninstitutioner, virksomheder og kommercielle aktører i øvrigt.

MedTech Odense har fået ophæng i SDU RIO. Hvad betyder det?

Det betyder, at partnerskabet bygger videre på en organisering, som vi allerede har og kender, og at vi dermed hurtigere kan sætte strøm til. Det sagt, så er RIO hverken specialister i teknologi eller sundhed. Omvendt har vi både arbejdsopgaver og specialistkompetencer inden for bl.a. forskningsbaseret innovation, forskningsfinansiering, virksomhedssamarbejde og samarbejdsaftaler. I hverdagen arbejder vi derfor også allerede på tværs af SDU og i tæt samarbejde med de faglige miljøer, med OUH og regionen samt eksterne aktører i den private og offentlige sektor. Ligesom med alle vores øvrige opgaver og indsatser på SDU, så glæder vi os til at løse denne nye og spændende opgave i et fortsat godt og tæt samarbejde.

Hvor kan jeg blive klogere på medtech?

Allerede til januar er SUND vært ved Health Innovation Day, som er den første store konference om medtech, hvor mange fra partnerskabet og de faglige miljøer deltager. Det bliver en vigtig begivenhed, som jeg personligt ser særligt frem til.

Er man nysgerrig efter konkrete løsninger og brug af nyeste teknologier på sundhedsområdet, så vil jeg anbefale, at man holder øje med sdu.dk. Her er der eksempler på, hvad det konkret betyder for måden, vi tænker fremtidens patientbehandling på – og hvordan SDU’s forskere, OUH’s sundhedsprofessionelle og virksomheder allerede arbejder tæt sammen om bl.a. avanceret robotkirurgi og telemedicinske systemer til kunstig intelligens i diagnostik og behandling.

Se eksemplerne på sdu.dk/sundhedsteknologi/nyhedsliste

FAKTA: Organisering af MedTech Odense

Daglig ledelse: Søren E. Frandsen, chef for SDU RIO, er chef for MedTech Odense i en delt ledelse med Thomas Kristensen, innovationschef på OUH, som er vicechef.

Styregruppens medlemmer er: Formand Bjarne Dahler-Eriksen (OUH), Kim Brixen (OUH), Ole Skøtt (SUND, SDU), Henrik Bindslev (TEK, SDU), Jeppe Kristensen (Region Syddanmark) og Helene Bækmark (Odense Kommune).

Portræt af Søren Frandsen

Søren E. Frandsen, chef for SDU RIO, chef for MedTech Odense.

Redaktionen afsluttet: 18.12.2024