Bæredygtigt
Ny klimaplan i 2025-2027
SDU vil fortsætte det målrettede arbejde med at reducere universitetets udledning af drivhusgasser. SDU’s ledelse har derfor godkendt en mere ambitiøs klimaplan (2.0) for perioden 2025-2027, som erstatter SDU’s hidtidige klimaplan (1.0) for perioden 2022-2024.
Den grønne omstilling er et centralt fokusområde for SDU. Det kan ses på universitetets forskning, uddannelse, innovation, formidling og ikke mindst på samarbejdet med virksomheder og offentlige institutioner og myndigheder.
Men den grønne omstilling omfatter også driften på SDU, og derfor skal SDU fortsat fokusere på at nedbringe universitetets udledning af drivhusgasser i de kommende år og være et godt eksempel for omverdenen.
Universitetets arbejde med den grønne omstilling er særlig tydeligt i klimaplanerne, som besluttes for tre år ad gangen. Den første klimaplan (1.0) blev sat i gang i 2022 og afsluttes ved udgangen af 2024, og derfor har SDU’s ledelse besluttet en ny klimplan (2.0), som gælder for 2025-2027.
Initiativerne i klimaplanerne er inddelt i scopes og følger en international standard for rapportering af drivhusgasudledninger. Det gør det lettere at forstå, hvor udledningerne kommer fra, og hvilke områder der kræver mest opmærksomhed – og ved at følge standarden kan SDU sammenligne sine resultater med andre universiteter og organisationer.
Følgende scopes indgår i klimaplanerne og klimaregnskabet:
- Scope 1 er de direkte udledninger, fx fossile brændstoffer fra SDU’s egne biler.
- Scope 2 dækker indirekte udledninger fra energiforbrug, fx elektricitet, fjernvarme eller køling,
- Scope 3 er den bredeste kategori af udledninger og dækker aktiviteter, som SDU ikke direkte kontrollerer, fx indkøb af varer og tjenester samt flyrejser.
Mere ambitiøs plan
Ambitionen for Klimaplan 1.0 var at reducere universitetets udledning med 57 procent i 2030 i forhold til udledningen i 2018. De 57 procent svarer til 70 procents reduktion af udledningen i 1990, en ambition i overensstemmelse med den nationale målsætning i Danmark. Ambitionen omfattede Scope 1, Scope 2 og flyrejser i Scope 3.
Den nye Klimaplan 2.0 vil mere. Målet er nu helt at undgå udledning af CO₂ i Scope 1 og Scope 2, mens målene i Scope 3 er forskellige, fx 57 procent reduktion i forhold til 2018 for tjenesterejser og 15 procent for indkøb af varer og tjenester.
Forskellen mellem de to klimaplaner ligger både i ambitionsniveauet og fokusområderne. Den første handlede om at skabe et overblik over SDU’s samlede CO₂-aftryk, samle viden og tage de første skridt mod reduktion. Opmærksomheden var på en række praktiske løsninger i forbindelse med energibesparelser og rejsepolitik, adfærd og affaldshåndtering, etablering af klimapanel og ambassadørnetværk.
Klimaplan 2.0 bygger videre på den første, men sætter på baggrund af mere præcise data og viden om, hvor SDU's CO₂-udledning er størst, klare mål for at blive CO₂-neutral.
Ambitionen om neutralitet i Scope 1 og Scope 2 har været afgørende for, hvilke projekter der sættes i gang. Derfor vil der i 2025-2027 være fokus på at gøre SDU’s samlede bilpark elektrisk (Scope 1) og på at få en endnu bedre energi- og varmeeffektivitet i universitetets bygninger (Scope 2). I Scope 3 vil indsatsen være rettet mod et bæredygtigt og cirkulært ressourceforbrug.
Klimaplan 2.0 vil også være dynamisk. Nye initiativer kan komme til i perioden 2025-2027, efterhånden som SDU får adgang til ny data og viden om indsatsernes potentiale. Både ansatte og studerende kan foreslå nye initiativer, som vil blive vurderet på baggrund af deres bidrag til at nedbringe SDU’s udledning af drivhusgasser.
Også initiativer, som indirekte bidrager til at reducere udledningen af drivhusgasser, vil kunne gennemføres – fx adfærdsprojekter som grøn pendling.
Tak for en stor indsats
Universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind glæder sig over, at SDU fastholder et højt ambitionsniveau i arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling.
– Klimaplan 1.0 har vist en god vej og skabt forudsætningerne for, at vi kan skrue ambitionsniveauet op i Klimaplan 2.0, siger han og fortsætter:
– Særligt vil jeg gerne fremhæve de mange engagerede ansatte, som har været og er involveret i Green Lab, som har vist innovative, grønne løsninger i universitetets laboratorier. Vi har besluttet at fortsætte med Green Lab og udbrede Green Lab til alle SDU’s laboratorier – ikke som et særligt projekt, men som en vigtig del af universitetets basale drift.
Thomas Buchvald Vind takker også SDU’s mange klimaambassadører:
– De har med stor ildhu og begejstring sat spot på den grønne dagsorden blandt kolleger rundt omkring på universitetet. Også klimaambassadørnetværket fortsætter. Og nu håber jeg, at alle ansatte også vil tage godt imod Klimaplan 2.0 og hjælpe med at virkeliggøre ambitionerne.
Klimaplan 1.0 vil blive evalueret i de første måneder af 2025, og en opgørelse vil foreligge i april. Du kan finde artikel om resultater, læringspunkter, udfordringer og justeringer i forhold til Klimaplan 2.0 på SDUnet i samme måned.
Mere information
|