Skip to main content
DA / EN
Ny direktør

Sten Rynning bliver ny direktør for Danish Institute for Advanced Study

SDUs rektor, Jens Ringsmose, har udpeget professor i statskundskab Sten Rynning som ny direktør for Syddansk Universitets tværfaglige eliteforskningscenter, DIAS.

Sten Rynning er professor i krigsstudier og Chair i the Danish Institute for Advanced Studies. Han grundlagde Center for War Studies på SDU i 2011 og ledede det frem til 2019, hvorefter han i tre år fungerede som både prodekan for forskning og konstitueret dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Sten Rynning forsker især i NATO, krig, det transatlantiske forhold og Europas kontinentale orden.

Han er i øjeblikket ved at skrive en bog om NATO’s historie. Den forventes udgivet på Yale University Press i april 2024.

- Det er med stor glæde, at jeg har takket ja til at blive den nye direktør på DIAS. DIAS er en enestående institution, som sigter efter stjernerne i form af excellent forskning. Det bliver fantastisk spændende at arbejde strategisk med denne udvikling til gavn for DIAS og SDU-forskere og deres netværk.

Fra 1. august 2023 overtager han ledelsen af et af Syddansk Universitets største strategiske initiativer: Danish Institute for Advanced Study.

I løbet af første semester af sin embedsperiode (efteråret 2023) skal han være meddirektør sammen med den nuværende direktør, Marianne Holmer, for at sikre en smidig overgang.

DIAS-direktøren rapporterer direkte til SDU’s rektor, Jens Ringsmose, der udtaler:

- Jeg er glad og stolt over at kunne præsentere Sten Rynning som den nye direktør for DIAS på SDU. Han har de helt rette kompetencer og visioner, både som forsker og universitetsleder, til at kunne drive SDU’s fyrtårn for excellent forskning og samarbejde på tværs af discipliner. Jeg er sikker på, at vi med Sten ved roret kommer til at kunne udbygge og skærpe DIAS’ indsatser og videre arbejde for at fremme hele Syddansk Universitets forskning i international verdensklasse, siger Jens Ringsmose og tilføjer:

- Samtidig vil jeg gerne takke Marianne Holmer for hendes eminente arbejde med DIAS de seneste år. Hendes arbejde har været helt afgørende for DIAS’ udvikling, og jeg er taknemmelig for, at hun har styret så vigtig og strategisk en del af vores organisation, samtidig med at hun har været dekan på Naturvidenskabeligt Fakultet, siger han.

Mere tid til DIAS

Sten Rynnings tid i sin nye stilling som direktør kommer til at blive delt op, så halvdelen af tiden skal gå med at lede DIAS, mens den anden halvdel skal bruges på forskning.

Mere tid til at drive DIAS er også den nuværende direktør, Marianne Holmers, ønske for den nye direktør.

- Jeg er meget stolt over det arbejde, jeg har lavet i DIAS, og de nye initiativer, jeg har sat i gang. Jeg synes det har været et fantastisk at samarbejde med forskere fra hele universitet, og at arbejde med rekruttering af talentfulde forskere til SDU samt at skabe bro mellem de forskellige discipliner.
Samtidig har jeg måttet sande, at det at være direktør samtidig med at være dekan for det Naturvidenskabelige fakultet ikke yder DIAS den opmærksomhed, som DIAS fortjener. Jeg er derfor glad for både valget af Sten Rynning og den nye konstruktion i stillingen med mere tid til at udvikle DIAS.

DIAS skal være en stemme i debatten om forskningens grundvilkår

Sten Rynning har i sit akademiske arbejde været vidt omkring:

Han har været gæsteforsker ved School of International Service, American University i Washington, DC (2017) og NATO Defense College (NDC) i Rom (2012). I 2019-2022 var han eksternt tilknyttet Associate Fellow ved NDC. Han har undervist på NDC’s Senior Course og Generals, Flag Officers and Ambassadors Course siden 2012.

Sten Rynning sad i den norske Afghanistankommission (2015-2016) og rådgav undersøgelseskommissionen om de danske beslutninger om at gå ind i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak (2017-2019), ligesom han bidrog til ambassadør Peter Taksøe-Jensens officielle udredning af dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik (2015-2016). Han er tidligere formand for Nordic International Studies Association (2011-2015) og sidder i dag i flere bestyrelser for akademiske institutioner og tidsskrifter, herunder Dansk Institut for Internationale Studier og i redaktionen for European Journal of International Security, International Affairs, Journal of Strategic Studies, Journal of Transatlantic Studies og Scandinavian Journal of Military Studies. I 2022 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen.

Om det fremtidige arbejde på Danish Institute for Advanced Study siger Sten Rynning:

- Jeg glæder mig til at skabe et miljø præget af fordybelse, samarbejde og akademisk excellence. DIAS skal skabe rammerne for en ny generation af excellente tænkere, og DIAS skal være en stemme i debatten om forskningens grundvilkår, siger Sten Rynning.

 Om DIAS

Danish Institute for Advanced Study er et tværfagligt center med fokus på excellent forskning på Syddansk Universitet.

DIAS samler fremragende forskere i et tværfagligt center med fokus på grundforskning og intellektuel søgen. Centerets formål er at opmuntre til og støtte forskning, der er drevet af nysgerrighed, og derved finde frem til nye og revolutionerende idéer.

Vi ønsker at være et center, som dygtige forskere stræber efter at være en del af, takket være det kreative, tværfaglige samarbejde, muligheder for udvikling af forskning og udvidelse af et nationalt og internationalt forskningsnetværk.

Redaktionen afsluttet: 07.06.2023