Skip to main content
DA / EN

Stort engagement i SDU Green Lab

På Syddansk Universitet oplever SDU Green Lab-projektet stor medvind. Certificeringerne og de afledte gevinster i SDU’s laboratorier er blevet godt forankret i organisationen med deltagelse af både studerende, forskere og fællesområderne. Der er aktuelt venteliste til at arbejde med bæredygtige optimeringer, som har resulteret i mange flotte certificeringer.

Syddansk Universitet modtog den prestigefyldte bæredygtigheds-certificering fra My Green Lab i 2021, fordi de deltagende laboratorier blandt andet fik nedbragt energiforbruget markant. Det var de første laboratorier i Danmark og det første universitetslaboratorium i Norden, der fik en sådan certificering.

Siden da har SDU fået certificeret mange flere laboratorier, og i skrivende stund er man nået cirka halvvejs igennem alle universitetets faciliteter.
Det glæder Marianne Due, der er projektleder på den bæredygtige indsats overfor laboratorierne. Hun ser det som et bevis på, at SDU har taget den løbende indsats for at optimere bæredygtigheden på universitetets faciliteter til sig.

- Når man ruller et projekt ud på så stort et sted som universitetet, er man altid spændt på, hvordan det bliver modtaget. Men vores tvivl blev gjort til skamme, for der er så stor interesse for SDU Green Lab, at der er venteliste til at blive certificeret. Desuden er forskningsområderne meget aktive mht. at finde optimeringsmuligheder i samarbejde med universitetets fællesområder som indkøbsafdelingen og Teknisk Service, siger hun og fortsætter.

- Det er imponerende, at der er så stor vejvilje ift. at samarbejde om at finde og implementere bæredygtige optimeringer. Ved et sådant samarbejde på tværs af organisationen opnår vi mere helhedsorienterede løsninger, der samtidigt er lettere at implementere, hvilket i sig selv er en bæredygtig brug af ressourcerne og tiden, forklarer Marianne Due.

En indsats der gavner både miljøet og SDU

Universitetslaboratorier har ofte et meget højt forbrug at energi og andre ressourcer, og det har vist sig, at der er mange forbedringspunkter der kan give værdi på mange niveauer fra laboratorieudstyret og i endnu højere grad de ansattes daglige vaner.

Det uddyber Teis Lentz, der er energikonsulent og koordinator i universitetets Teknisk Service

- Det har været en meget lærerig proces for mig at være en del af. Vi er bl.a. blevet klogere på, at det primært er adfærd, der kan være med til at give os de store besparelser og ikke altid de tekniske løsninger, som vi regnede med.

- Vi har afviklet mange workshops og fået certificeret flere af laboratorierne på SDU. Det bedste har været, at det altid har været deltagerne, der har identificeret og implementeret de bæredygtige tiltag og løsninger. Jeg har kun oplevet stor velvillighed og lyst til at ændre tingene til det bedre, siger han.

Konkret eksempel fra workshop

Et af de steder hvor der er sket forbedringer er hos Klaus Lehn Petersen, ingeniørassistent på Det Naturvidenskabelige Fakultet. De har både set konkrete energibesparende resultater, og så har det været en god proces at arbejde tæt sammen om fælles mål.

- Vi har bl.a. fokuseret på temperaturen i nogle af laboratoriernes frysere, hvor vi fandt ud af, at vi kunne spare op mod 25 % på elforbruget ved at hæve temperaturen en lille smule. En anden læring var, at nogle af vores gamle apparater faktisk klarer sig bedre end nogle nyere alternativer, så det kan virkelig betale sig at reparere fremfor at købe nyt.

Han beskriver sig selv som en form for Georg Gearløs på instituttet, der fixer ødelagt udstyr. Og samarbejder med laboratoriemedarbejderne om de bedste løsninger. Han forklarer, at certificeringsarbejdet har medført en stor anerkendelse af hans og kollegaernes arbejde.

- Der er virkelig mange herude, der er begyndt at tænke i de bæredygtige baner, og der er kommet en sund og naturlig opmærksomhed på at optimere laboratoriefaciliteterne og vigtigheden af vores arbejde – så det er vi rigtig glade for, siger han.

En certificering fra bronze til grøn

En Green Lab-certificering består af fem trin, som bevæger sig fra niveau 1 til 5, fra bronze til grøn. Hvilken certificering laboratoriet får og hvilket niveau på bæredygtigheds-skalaen, det dermed befinder sig på, fastsættes af den procentvise implementering af ”green lab-standarder”, som er indført i laboratoriet.

Halvdelen af de certificerede laboratorier på SDU har nået den højeste score som ’grøn’

Redaktionen afsluttet: 20.06.2025