Skip to main content
DA / EN

De ansattes klumme

Nye vinde over SDU og universiteterne i Danmark

Første friske pust sidder du og læser netop nu. Et nyhedsbrev fra SDU og dermed en ny måde at få talt med hinanden på. Som nyvalgt forperson for Universitetsrådet har jeg fået invitationen til at skrive en første klumme, og tak for det. Men hvad er det lige Universitetsrådet laver?

Af Mette Præst Knudsen, 28-08-2023

Universitetsrådet rådgiver universitets øverste ledelse omkring livet på og udviklingen af SDU. Universitetsrådet består af studerende, teknisk og administrativt personale og videnskabeligt personale, og vi giver input, debatterer og rådgiver rektor, direktør og dekaner. Emnerne dækker bredt vedrørende universitetspolitiske forhold, såsom universitetets helt nye strategi, kvalitetssikring af uddannelser, økonomi, men også studentermiljø og -trivsel, ytringsfrihed og talentudvikling – for at nævne blot nogle få af mange emner. 

Kandidatreformen udfordrer

Et regulært stormvejr rejste sig, da den nye regering meldte ud, at kandidatuddannelserne skal reformeres. Jeg var én af mange, der tænkte ”Åh nej, endnu en reform, og så lige efter regionaliseringsplanen”. Efter en række møder på universiteterne og protester fra aktører indenfor og udenfor universiteterne besluttede politikerne sig for en meget omfattende reform af kandidatuddannelserne. I Universitetsrådet vil vi følge arbejdet tæt og give SDU’s ledelse så meget input til processen som muligt. Men det kan ikke undgås, at der internt på SDU også vil være uenighed, for reformen kommer til at røre ved universitets kerne. Stærke og fagligt dybe uddannelser er der ingen af os, som vil gå på kompromis med! Men verden forandrer sig, og de store udfordringer i vores tid, såsom klimaforandringerne, hastig udvikling af nye transformative teknologier og en ændret verdensorden, kalder på tværfaglighed og stærke analytiske evner. Det bliver vores opgave at skabe uddannelser til at løse disse. Det kan ikke gøres alene i dybden af enkelte fagligheder. Jeg vil tale for, at vi skal udnytte reformen til at møde disse udfordringer, for viden og uddannelse er afgørende for, at vi kan håndtere nutidens og fremtidens udfordringer. 

Ytringsfriheden debatteres 

Men stormvejret har taget ny styrke med den offentlige debat om begrænsning af ytringsfriheden. Hvor går grænsen for måder at udtrykke sig på? Og er forbud med afbrænding af bøger vejen frem? På SDU har vi allerede diskuteret ytringsfrihed i de forgangne måneder, og derfor fik SDU sin helt egen erklæring om forskningsfrihed, undervisningsfrihed og debat- og ytringsfrihed. Det er så vigtigt, at vi står sammen om, at ytringsfrihed er både en ret og en forpligtelse. Jeg kan kun opfordre dig til at læse erklæringen om forskere og studerendes rettigheder og ikke mindst pligter for at sikre den gode og udfordrende dialog.  

Nyt SUND 

Men måske kan vi finde en smule læ sammen med vores nye naboer på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Hvad giver det af nye muligheder for forskning og uddannelse? Jeg har inviteret Henrik Dimke, formand for det Akademiske Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, til dele sine tanker og perspektiver i den næste klumme. 

Mette Præst Knudsen

Professor og centerleder for Center for Integrerende Innovationsledelse ved Institut for Virksomhedsledelse. Hun er forperson for Akademisk Råd på SAM og nyvalgt forperson for Universitetsrådet.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 28.08.2023