Skip to main content
DA / EN

De studerendes klumme

Ernæringens vedvarende kulinariske forfald på SDU

Siden jeg begyndte at læse på SDU, er sandwichene blevet værre og værre. De legendariske flæskestegssandwich er forsvundet og erstattet af en overflod af uinspirerende vegetarretter. Kødskiverne er blevet papirtynde, og fyld såsom kål og salat dominerer. Tør man håbe på bedre sandwich i fremtiden?

Af Erik Lindby, 29-09-2023

Lige siden jeg påbegyndte min akademiske rejse på Syddansk Universitet (SDU) er ét aspekt af campuslivet gradvist blevet dårligere og skuffende: kvaliteten af kantinens sandwich. I starten var der et varieret udvalg af nye og spændende sandwich. Men som årene er gået, og især under COVID-19-lukningen, har jeg oplevet, hvordan kvaliteten af de engang så elskede sandwich stille og roligt er dalet.

Tabet af den evigt populære flæskestegssandwich

Det mest iøjnefaldende tab har været den legendariske flæskestegssandwich. De saftige, velsmagende bidder, der plejede at pryde vores tallerkener, ser ud til at være forsvundet i kantinehistoriens annaler. I stedet har vi nu et stigende antal vegetariske produkter, hvilket ville være helt fint, hvis de ellers blev værdsat og spist af de studerende. Desværre er det tydeligt, at de fleste af disse veganske sandwich ikke bliver spist, men kasseres – som glemte relikvier i kantinen.

Selv de sandwich, der rent faktisk indeholder kød, har undergået en nedslående forvandling. Kødskiverne er blevet papirtynde, næsten gennemsigtige, som om de forsøger at skjule sig for vores kritiske blik. I mellemtiden har fyldingredienser såsom kål, salat og andre billige tilsætninger taget over. Det er nedslående at se, hvordan disse engang så lækre sandwich er reduceret til en skygge af sig selv, og at der lægges mere vægt på kvantitet end kvalitet.

Jeg tænker ofte på det uundgåelige: Kommer den dag, hvor jeg har brug for et mikroskop bare for at finde min skive kyllingekød midt i fyldhavet? Desværre synes den dag at nærme sig med foruroligende hast, hvilket efterlader mig og mange andre med en følelse af kulinarisk fortvivlelse.

Det er vigtigt at anerkende, at madpræferencer og kostvalg varierer meget blandt studerende. Men SDU's kantine synes at være gået fra at tilbyde varierede og mættende produkter til en universaltilgang, der primært henvender sig til vegetarerne. Selvom det er dejligt at have vegetariske valgmuligheder, bør balance og variation altid være vigtige bestanddele af enhver madservice.

Konklusionen er, at forringelsen af ernæringen på SDU er en sag, der berører os alle. Vi har brug for næring, der holder os i gang og gør os i godt humør – ikke sandwich, der får os til at længes efter fortiden. Lad ikke arven fra den elskede flæskestegssandwich gå i glemmebogen. Det er tid til en sandwichrevolution – en, der bringer glæden ved mættende, solide måltider tilbage til bordene i kantinen.

Erik Lindby
Erik Lindby

Ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet. Når han ikke fordyber sig i akademiske sysler, nyder han at udforske nye køkkener og kæmpe for kulinarisk mangfoldighed på campus.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 29.09.2023