Skip to main content
DA / EN

De studerendes klumme

Skal SDU-valget kun være for Odense?

Til trods for flere initiativer for at markedsføre valget når dette ikke længere ud end Odense. Der er ellers interesse for valget fra de studerendes side, så giv dem muligheden for at reagere på den interesse.

Af Emilie Zielke, 18-12-2024

Den 28. november lukkede stemmeurnerne til SDU-valget 2024. Den 29. november blev valgresultaterne offentliggjort. Offentliggørelsen indeholdt også stemmeprocenten. Jeg lagde særligt mærke til, at stemmeprocenten var på henholdsvis 4,42 og 6,13 procent for Universitetsrådet og bestyrelsen. Utrolig lavt for et valg, der har betydning for hele universitetets fremtid og strategi. 

Nye kampagner, men målgruppen forbliver Odense 

Det er ikke gået min næse forbi, at der har været gang i den helt store valgkampagne: "Stem for Satan!", infoaften om valget og en live valgdebat i studiebaren Nedenunder. Der er blevet gjort meget for at udbrede kendskabet til valget. Men dette ved jeg kun, fordi jeg gør alt, hvad jeg kan, for at orientere mig om, hvad der sker på universitetet. For disse tiltag har desværre primært de studerende i Odense som målgruppe. Jeg er næsten lykkelig for ikke at kunne se stemmeprocenterne fra de forskellige campusser, for når stemmeprocenten i forvejen er rystende lav for alle studerende, så forestil jer, hvis man kun så på Esbjerg, Sønderborg, Kolding eller Slagelse. 

Der var ellers enkelte lister og kandidater, som gjorde et forsøg i Esbjerg. Der var flyers og valgplakater. Men det nytter bare ikke, når de studerende slet ikke er klar over, hvorfor de hænger der. Jeg agerede selv den esbjergensiske repræsentant for Syddanske Studerende og stod klar med kaffe og kage for at udbrede det generelle kendskab til valget. Og det samme tema gik igen: Ingen kendte til valget. 

Og det er en skam! For jeg blev udelukkende mødt af medstuderende, som var nysgerrige på valget og gerne ville have indflydelse. Som gerne ville vide mere om kandidaterne, hvad kandidaterne står for, og hvilken indflydelse de studerende generelt har i de forskellige organer. Jeg har endda hørt om ansatte, som har bedt om mere indhold til at markedsføre valget, uden held. Hvorfor kan vi ikke få udbredt kampagnerne til alle vores campusbyer, så alle har lige mulighed for at høre om valget og støtte op om demokratiet? 

Lad os få det udbredt! 

Jeg ved, at det kan være svært at udbrede kendskabet, når nogle af os studerende ikke altid får tjekket vores studiemail. Men når selv ansatte beder om mere indhold til at udbrede kendskabet til valget, så giv dem det! Kan vi få udbredt kampagnerne? Få noget mere fysisk tilstedeværelse om valget på alle campusser? Få mere at vide i studiestarten om, at dette eksisterer, og at vi har en reel indflydelse på universitetets retning, når vi benytter vores stemme? 

Ovennævnte spørgsmål er taget fra mine medstuderende, da jeg reklamerede for valget. Selv synes jeg, at der burde afholdes en infoaften om valget på alle campusser, og ikke kun i Odense. At valgdebatter som absolut minimum skal livestreames med mulighed for at stille spørgsmål online, så dette kan sendes live i de andre studiebarer eller tilgås hjemmefra. Helst at disse også bliver arrangeret fysisk på alle campusser. 

Når nogle af os andre campusbyer føler os overset, er det netop ved valget, at vi kan lade vores stemmer blive hørt. Og jeg oplevede kun en kæmpe interesse i valget og et ønske om at få mere information tidligere. Så hvorfor ikke efterkomme interessen? 

Emilie Zielke
Emilie Zielke

Studerer Cultural Sociology i Esbjerg, formand for studenterforeningen Show up Get hot, og kæmper for studiemiljøet og trivslen i Esbjerg.

Redaktionen afsluttet: 18.12.2024