Skip to main content
DA / EN

Rektoratets klumme

Samarbejder vi sikkert nok?

En ny sikkerhedspolitisk tid har betydning for universiteternes internationale samarbejde og vil konkret betyde, at SDU på udvalgte områder indfører yderligere sikkerhedstiltag.

Af Universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind, 27-11-2024

Forleden talte en kollega og jeg om livet under den kolde krig og oplevelsen af glæde og frihed, da Berlinmuren faldt i 1989. Med Jerntæppets forsvinden åbnede verden sig, og siden har vi nydt godt af brede internationale samarbejder og samkvem på tværs af lande.  

Men noget er under forandring! 

Anbefalinger vedrørende internationalt samarbejde 

I maj 2022 kom Uddannelses- og Forskningsministeriets Udvalg om Retningslinjer for Internationalt Forsknings- og Innovationssamarbejde (URIS) med anbefalinger til en kursændring vedrørende universiteternes internationale samarbejde. URIS skriver bl.a.:   

- Risikoen for udenlandsk indblanding er reel, og både danske og udenlandske efterretningstjenester giver udtryk for, at fremmede stater i højere grad end tidligere uretmæssigt forsøger at anskaffe sig viden, teknologi og produkter, som er vigtige for Danmarks konkurrenceevne eller som kan have en negativ indflydelse sikkerhedspolitisk. Samtidig ændrer den geopolitiske kontekst og trusselsbilledet sig løbende. 

Internationalt forskningssamarbejde er afgørende, når vi som universitet vil levere forskning af højeste kvalitet, men samarbejdet kan have alvorlige sikkerhedsmæssige, økonomiske og etiske konsekvenser, hvis vores forskning lander i de forkerte hænder. 

URIS anbefaler bl.a., at universiteterne identificerer og beskytter strategisk vigtig forskning. Og at universiteterne foretager tjek af internationale samarbejdspartnere. 

Hvad betyder det konkret på SDU? 

Vi skal finde en måde at implementere URIS-anbefalingerne bedst muligt på universitetet. 

På SDU har vi etableret en ny sikkerhedsorganisation med et nyt område i Fællesadministrationen – SDU SAFE – som hjælper med at implementere URIS-anbefalingerne og rådgive ledere og forskere om internationalt samarbejde. Vi har nedsat en projektorganisation med ledelsesrepræsentanter fra fakulteterne og Fællesadministrationen, som løbende drøfter, hvordan anbefalingerne bedst implementeres på SDU. 

SDU SAFE har i dialog med institutlederne kortlagt universitetets forskning i lyset af URIS, og SDU SAFE og Teknisk Service er i gang med at foretage yderligere beskyttelse af udvalgte fysiske områder på universitetet. Enkelte steder på universitetet vil vi efter en konkret risikovurdering indføre brug af adgangskort med kode og opsætte TV-overvågning ved indgange og adgangsveje. 

Vi skal finde en god balance mellem tilstrækkelig beskyttelse og mindst mulig gene for ansatte på SDU, og derfor starter vi i det små med pilotprojekter på enkelte udvalgte lokationer.  

Omkring årsskiftet indfører vi tjek af ansøgere fra udvalgte lande til stillinger på SDU, hvis stillingen er på et strategisk vigtigt forskningsområde. SDU SAFE vil fortsætte sin dialog med de faglige miljøer om at tilrettelægge disse tjek i ansættelsesprocessen bedst muligt. 

Nye sikkerhedspolitiske tider 

Vi skal som universitet indstille os på en ny sikkerhedspolitisk tid, hvor universiteternes internationale samarbejde skal ledsages af øget agtpågivenhed ved samarbejde med forskere, universiteter og virksomheder fra bestemte lande.  

De nye sikkerhedsinitiativer på SDU skal hjælpe med at beskytte vores forskning. På den måde skaber vi bedst værdi for samfundet. 

I den kommende tid vil SDU SAFE orientere yderligere om arbejdet med de nye sikkerhedstiltag.  


Thomas Buchvald Vind

Universitetsdirektør for Syddansk Universitet

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 27.11.2024