Han gør forskernes ideer til virkelighed
Forleden modtog ingeniørassistent Torben Sørensen dronningens fortjenstmedalje for 40 års ansættelse på SDU. I den anledning talte vi med ham om et dedikeret arbejdsliv på universitetet, der har handlet om at bane vejen for, at forskere i fysik, kemi og farmaci kan bedrive deres forskning.
Spørger man Torben Sørensen, hvad han har lavet i løbet af sine 40 år på universitet, inviterer han straks på rundtur til fysiklaboratoriet.
For der har hans særlige evner som finmekaniker i årtier gjort en helt konkret forskel, når SDU’s fysikere skulle undersøge alt fra overfladefysik til nanoteknologi.
Torben Sørensen er ingeniørassistent ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, og han har gennem årene bygget laboratorieudstyr til alle mulige – og næsten umulige – forsøg og undersøgelser ved instituttet – og vel at mærke udstyr, som holder endnu og fortsat bruges i laboratorierne.
Fra idé til virkelighed
Det har selvfølgelig ofte krævet sin mand at omsætte forskernes vilde ideer til noget, der rent faktisk kunne bygges. Men Torben Sørensen har gennem alle årene været meget dedikeret til at løse den udfordring:
- Det har været en spændende del af opgaven at snakke projekterne igennem med forskerne for at nå frem til, hvordan deres ideer og skitser til nyt udstyr rent faktisk kunne lade sig gøre mekanisk og praktisk, og så selvfølgelig bygge det bagefter, forklarer Torben Sørensen om samarbejdet med forskerne.
Og rundturen til alverdens forskellige opstillinger i fysik-laboratoriet viser tydeligt, at Torben Sørensen er lykkedes med at gøre forskernes ideer til helt konkret – og ret så kompliceret - udstyr, der kan bruges til at undersøge fysikkens detaljer fra vidt forskellige vinkler.
En finmekaniker ud over det sædvanlige
Det var lidt af en tilfældighed, at Torben Sørensen kom i lære som finmekaniker ved Odense Universitet, da hans underviser på teknisk skole gjorde opmærksom på mulighederne ved værkstederne på universitetet.
Men da først Torben Sørensen kom i gang med de første projekter på værkstedet, var vejen banet for et nu mere end 40 år langt arbejdsliv som ingeniørassistent.
Og hos den mangeårige kollega, lektor emeritus Per Morgen, er der megen ros til hans indsats:
- Jeg ved faktisk ikke, hvad vi skulle have gjort, hvis ikke vi gennem årene havde haft Torben til at bygge vores udstyr i så høj kvalitet. Han er virkelig en finmekaniker ud over det sædvanlige. Han har altid gode ideer til ombygning eller udbygning af eksisterende laboratorie-udstyr og er klar til at hjælpe, når der er akut brug for reparationer af udstyr, fortæller Per Morgen, da vi møder ham på rundturen i fysik-laboratoriet.
40 års godt kollegaskab
Når kalenderen om kort tid skifter til 2024, betyder det punktum for Torben Sørensens tid på universitetets værksteder. For han går nu på pension efter et helt arbejdsliv med fokus på at levere den bedst mulige tekniske service til sine kollegaer på universitetet.
Og det er med en blanding af vemod og gode minder han takker af på universitetet:
- Jeg har altid glædet mig til at komme på arbejde og også nogle gange lige smuttet ud på værkstedet udenfor arbejdstid, hvis jeg fik en idé til en løsning på et emne, jeg skulle bygge. Vi har virkelig haft det hyggeligt på instituttet – lidt som en stor familie – og alle har været meget ligesindede, uanset om man var forsker, ingeniørassistent, lærling eller studerende.
Men finmekanikken slipper han ikke, der står et fuldt værksted klar hjemme i Ryslinge, hvor der kan bygges videre de næste mange år.