Månedens SDU-profil
”Vi lever af at hjælpe, når politi og samfund beder om det”
En retsmedicinsk institution skruer nu ned for blusset efter 27 år som vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut på SDU. I dette portræt fortæller Peter Juel Thiis Knudsen om, hvordan han har sat sit præg på retsmedicinen, og hvordan man håndterer et arbejdsliv fyldt med tragedier.
Peter Juel Thiis Knudsen havde ingen anelse om, hvad der ventede, da telefonen ringede på hans kontor den 28. december 2004.
Men klokken 8 næste morgen stod han klar på Odense Banegård på vej til Kastrup Lufthavn med to kufferter – én med sin bagage og én med det mest nødvendige udstyr til katastrofe-identifikation.
Her mødtes han med to danske politifolk og en tandlæge, og sammen steg de ombord på flyet til Thailand. Den thailandske stat havde bedt alverdens lande om hjælp til at identificere de tusinder af omkomne efter tsunamien 2. juledag.
Det lille danske hold var de første danske udsendte til det, der skulle blive et halvt års indsats for at identificere tusinder af dem, som havde mistet livet i katastrofen.
Logistikeren i aktion
Peter Juel Thiis Knudsen stod for at opbygge og lede den danske retsmedicinske del af arbejdet med identifikation af de mange døde. Og det var et stort stykke arbejde:
- Da vi landede i Thailand, var alt totalt kaos med tusindvis af lig i forrådnelse, der ventede på at blive identificeret. Så efter mindre end et døgn sendte vi besked hjem om, at vi havde brug for hjælp til at løse opgaven, fortæller Peter Juel Thiis Knudsen om en af sine hårdeste opgaver gennem årene.
Men snart fik logistikeren – som vicestatsobducenten selv kalder sig – og de øvrige danske udsendte greb om situationen i Thailand. Der blev opbygget et mobilt retsmedicinsk institut, som endte med at identificere i alt 3.300 af de omkomne i Thailand, inklusiv 46 af de 47 danskere, som mistede livet.
På arbejde midt i katastrofen
Men hvordan holder man overblikket og passer sit arbejde midt i en katastrofe? For Peter Juel Thiis Knudsen er svaret relativt enkelt:
- Man er nødt til at acceptere, at tragedier er en del af jobbet og kunne adskille tingene, når man arbejder med patologi og retsmedicin. Man kan ikke tage de mange barske oplevelser og menneskeskæbner med hjem, for så holder man ikke til arbejdet, forklarer han og uddyber:
- For mit eget vedkommende fandt jeg allerede som ung efter en måneds patologi ud af, at det kunne jeg godt håndtere og så finder man sin vej i det. Jeg ser ikke mit felt meget anderledes end andre dele af lægefaget. Det er jo generelt en vigtig del af vores fag at kunne hjælpe og håndtere andre menneskers svære situationer i livet.
Afsked som vicestatsobducent
I år er det 27 år siden Peter Juel Thiis Knudsen tiltrådte som vicestatsobducent på SDU, og 4. september blev hans indsats fejret ved et afskedssymposium i O100.
Den afgående vicestatsobducent har dog ikke planer om at gå helt på pension.
- Men nu skal jeg lave mere af det, jeg har lyst til, jeg har jo ikke rigtig brug for flere punkter på CV’et.
Og Peter Juel Thiis Knudsen har tydeligvis stor lyst til fortsat at præge sit fag og dele ud af sin viden.
I løbet af de næste måneder skal han både skrive på et lærebogskapitel i retsmedicin, holde oplæg for retsmedicinere i Linkøbing og deltage i en ny udstilling om krigere gennem historien på Moesgaard Museum.
Det bliver også til en uge til Warszawa i forbindelse med de fortsatte undersøgelser af flystyrtet i Smolensk i 2010, hvor den daværende polske præsident døde.
Smittet af patologien
Peter Juel Thiis Knudsens dedikation til sit fag er overordentlig tydelig, når man taler med ham. Og sådan har det været helt siden lægestudiet.
- Jeg blev smittet af patologien allerede tidligt på studiet. Det var dybt interessant at arbejde med at stille diagnosen og finde svar på, hvorfor noget var sket. Og så lever vi jo af at hjælpe, når politi og samfund beder om det.
Og det drive har han holdt fast i siden. I løbet af interviewet myldrer det frem med historier fra et langt liv med retsmedicin – hele tiden drevet af at gøre det lidt bedre.
Teamwork er det vigtigste
For eksempel dengang man samlede undersøgelserne og den eventuelle behandling af voldtægtsofre i det første center for voldtægtsofre, som gjorde forholdene for ofrene markant bedre. Eller fik udviklet Odense-modellen, hvor alle retsmedicinske børneundersøgelser gennemføres af både en retsmediciner og en børnelæge for at sikre den bedste behandling af børnene og deres familier.
Endelig har nye landvindinger som DNA og CT-scanninger været fantastiske hjælpemidler i arbejdet, som har givet et helt nyt overblik og utrolig gode ideer til retsmedicinerne, når de skal finde svar på, hvad der kan være sket.
Men den vigtigste erfaring gennem alle årene er, at samarbejde gør hele forskellen, understreger Peter Juel Thiis Knudsen.
- Det er slet ikke tilfældigt, at logoet for Dansk Selskab for Retsmedicin er en puslespilsbrik. Retsmedicinere er selvfølgelig en vigtig brik, når vi skal finde svar på, hvordan noget er sket, men vi kunne ikke gøre det uden alle de andre fagligheder, som tager del i opgaverne. Teamwork er ekstremt vigtigt i vores fag.
Mød forskeren
Peter Juel Thiis Knudsen er uddannet speciallæge i patologisk anatomi og retsmedicin og har siden 1996 været vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut på SDU. Gennem årene har han specialiseret sig i bl.a. trafikmedicin, identifikation ved katastrofer og sårballistik - læren om projektilers virkning i væv - og har rådgivet Dansk Politi og Forsvaret, herunder Nato, om sidstnævnte. Han blev i 2005 udnævnt til posten som retsmediciner i Rigspolitiets Identifikationsberedskab og deltog også en årrække aktivt i Interpols Disaster Victim Identification-konferencer.
3 ting du (måske) ikke vidste om vicestatsobducenten
- Han er samlertypen og har i alt en samling på 600 modelbiler af Racing Sports Cars til og med 1969. Efter flytningen til Nyt Sund er de pakket ned og han har nu blot en lille håndfuld biler stående på det nye kontor.
- Han elsker klassisk musik, er særligt optaget af Wagner og kammermusik, og sang i kor en del år, indtil han blev vicestatsobducent. Han er den glade indehaver af 3 sæt dvd’er og 2 sæt cd’er med forskellige udgaver af Wagner-klassikeren Nibelungens Ring.
- er opvokset i en stor læge-familie, hvor både oldefar, forældre og to ud af fire af hans søskende er læger.