Skip to main content
SDUnet - Syddansk Universitets medarbejderportal

Rektoratets klumme

Kandidatreformen vil føre til et nyt uddannelseslandskab

Kandidatreformen er et politisk initiativ, der griber fundamentalt ind i det samlede uddannelseslandskab og forandrer den måde, hvorpå vi fremadrettet skal udvikle SDU’s uddannelsesportefølje.

Af Prorektor Helle Waagepetersen, 30-09-2024

For alle landets universiteter medfører kandidatreformen både begrænsninger i mulighederne for at kunne optage bachelorstuderende og en omfattende omlægning af kandidatuddannelserne.  

Jeg deltager sammen med resten af rektoratet i reformarbejdet på vegne af SDU og kan herfra dele billedet af en kompleks reform, der sætter nye grænser for universiteternes udviklingsrum. Fremadrettet får hvert universitet fx en ramme for, hvor mange studerende, der årligt må optages på den klassiske 120 ECTS-kandidatuddannelse, som vi kender den i dag.  

Studerende udover denne ramme skal i fremtiden optages på nye kandidatuddannelsestyper, der består af dels en ”kort” kandidatuddannelse på 75 ECTS og dels to varianter af erhvervskandidatuddannelsen på hhv. 75 og 120 ECTS. 

SDU har med kandidatreformen fået en politisk bunden opgave. I den kommende tid skal vi arbejde med at løse opgaven, samtidig med at vi skal fastholde høj kvalitet og en fagligt balanceret uddannelsesportefølje funderet i SDU’s fem stærke fakulteter.  

Politiske prioriteringer og vækst 

I direktionen har vi prioriteret at fordele de begrænsede 120 ECTS-pladser mellem fakulteterne efter en række principper og med blik for de politiske intentioner indeholdt i reformen, herunder et stærkt politisk ønske om at styrke STEM-området og sikre et øget arbejdsudbud.  

Fordelingen af det begrænsede antal 120 ECTS-pladser til fakulteterne har ikke været let. Og øvelsen er yderligere vanskeliggjort af, at vores uddannelsesområder, specielt inden for Data Science og ingeniøruddannelserne, oplever stor vækst nu og i de kommende år. En vækst, der for en stor dels vedkommende er drevet af et øget behov i det omgivende samfund, og som der derfor er politisk bevågenhed på at understøtte. Data Science kræver en 120 ECTS-uddannelse for at opnå den nødvendige dybdefaglighed, da de studerende kommer med meget forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Civilingeniøruddannelserne er politisk bundet til 120 ECTS – og kan kun omlægges til 120 ECTS- erhvervskandidatuddannelser. Vi ser os derfor nødsaget til at anvende et relativt større antal 120 ECTS-pladser til civilingeniøruddannelserne for ikke at skulle reducere optaget.  

SDU’s prognosticerede vækst på kandidatområdet i de kommende år betyder desværre ikke, at vi får tildelt en større ramme af 120 ECTS-pladser. I stedet skal der ske yderligere prioritering af det begrænsede antal 120 ECTS-pladser. På den baggrund har vi i direktionen besluttet, at der på SDU – relativt set – prioriteres flere 120 ECTS-pladser til Det Naturvidenskabelige Fakultet og til Det Tekniske Fakultet. 

Læs mere om fordelingen af kandidatuddannelsespladser på 120 ECTS, der er udgangspunkt for fakulteternes videre arbejde med omlægning af kandidatuddannelser, på sdunet.dk.  

Reformen giver også muligheder 

Ja, reformen byder på snærende bånd. Men den byder også på muligheder. Der er et stort potentiale i et øget samarbejde med virksomheder og offentlige institutioner, hvor der kan bygges bro mellem det ordinære heltidsområde og læring til mennesker i beskæftigelse på deltid. Her kan vi arbejde med udbud af efter- og videreuddannelsesforløb i forlængelse af den nye 75 ECTS-kandidatuddannelse. Det er helt nye udbud, som kommer til at tage tid at forme, men vi skal gribe muligheden. Jeg er overbevist om, at vi i samarbejde med eksterne partnere kan bidrage til vigtig livslang læring og udvikling. 

Processen fremadrettet 

Inden udgangen af januar 2025 skal der træffes endelig beslutning om, hvordan kandidatuddannelses-landskabet på SDU og de øvrige universiteter skal se ud i 2028. Fristen skyldes, at de kommende studerende, der søger ind via kvote 2 næste år (15. marts 2025), skal vide, hvilken kandidatuddannelse der venter dem efter bachelorgraden. Dette betyder, at mange ting skal afklares internt på SDU i de kommende måneder. Jeg er klar over, at dette arbejde ikke bliver let, og at der er kort tid til at træffe beslutningerne.  

Parallelt med SDU’s interne proces vil der ske en koordinering på tværs af universiteterne via dekaner og rektorer. SDU er afhængig af denne nationale koordinering, og den kan føre til ændringer i SDU’s proces og interne prioriteringer. 

Læs mere om kandidatreformen på SDUnet.dk/kandidatreform.

Helle Waagepetersen

Prorektor for Syddansk Universitet

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 30.09.2024