På SDU forhandles løn for alle medarbejdere (danske som udenlandske)en gang årligt, samt ved ny ansættelse. I de fleste tilfælde varetages forhandlingen af vedkommendes tillidsrepræsentant, mens det for nogle personalegrupper er den enkelte medarbejder selv, der står for forhandlingen.
Før den årlige lønforhandling vil medarbejdere, der er organiseret i fagforening, typisk blive orienteret af deres tillidsrepræsentant, når det er tid til at indsende ønsker til lønændring.
Medarbejdere, der ikke er organiseret i fagforening, har også krav på lønforhandling og vil blive forhandlet ved samme møder og af den relevante tillidsrepræsentant. Hvis man ikke er organiseret i fagforening, skal man selv holde sig orienteret og indtaste ønsker til lønændring i det samme lønforhandlingsprogram til den relevante frist.
Programmet til lønforhandling tilgås på https://loen.sdu.dk/
Der er mulighed for at søge om kvalifikationstillæg, funktionstillæg samt engangsvederlag. Hvis der eksisterer en lønpolitik for den enkelte medarbejdergruppe, kan der evt. tages udgangspunkt heri – med henblik på at finde eksempler på kriterier for tildeling af tillæg. Der eksisterer endnu ikke lønpolitikker for alle medarbejdergrupper på SDU, kun for de medarbejdergrupper, der selv har taget initiativ til at få dem udarbejdet.
Aktuelle lønforhandlinger, Nyløn. Se den aktuelle tidsplan 'tryk her'
En lønforhandling foregår normalt på følgende måde:
- Medarbejderen (B-siden) indtaster sine lønønsker i lønforhandlingssystemet
- Ledelsen (A-siden) indtaster indstillinger i lønforhandlingssystemet
- Efter fristens udløb kan parterne se hinandens ønsker og indstillinger
- Der planlægges og afholdes forhandlinger
Til selve lønforhandlingen deltager følgende parter:
- En eller flere repræsentanter fra ledelsessiden (A-siden)
- Tillidsrepræsentanten (B-siden)
- En medarbejder fra SDU HR
Aftale om lønforbedring indgås normalt mellem TR og leder.
Visse medarbejdere har selv forhandlingsretten, det vil sige, at de kan forhandle på egne vegne – også kaldet en selvforhandler. En selvforhandler følger samme procedure som andre medarbejdere og indtaster deres lønønske i lønforhandlingssystemet (se vejledning under ’Vejledning for henholdsvis ansatte, tillidsrepræsentanter og ledere findes her’. Den helt store forskel er blot, at en selvforhandler kan forhandle direkte med den forhandlingsberettiget leder. Det er muligt at anmode tillidsrepræsentanten om at foretage forhandlingen.
Følgende er selvforhandlere (ikke udtømmende):
- Specialkonsulenter
- Chefkonsulenter
- Chefer
- Professorer
Opdateringen af Lønforhandlingsprogrammet loen.sdu.dk
Opdatering er nu fuldt foretaget, således at organisations- og persondata hentes fra HCM (HR-system) og lønoplysninger hentes fra Statens Løn System (SLS). Ved ændringer i HCM kan der gå et døgn, inden det slår igennem i Lønforhandlingsprogrammet, og ændringer i lønnen vil typisk blive opdateret ved en af de to månedlige lønkørsler.
Man skal være opmærksom på at lønregistreringen i Lønforhandlingsprogrammet, er en afspejling af den sidste måneds løn ganget med 12 for at illustrere årslønnen. Hvis der er sket specielle ting ved sidste månedsløn, f.eks. der er sket efterregulering eller man har ændret i antal ugentlige arbejdstimer etc., så vil det blive afbilledet forkert på den illustrerede årsløn.