Skip to main content

Referat, ordinært SU-møde

Dato og tidspunkt

 11. december 2024 kl. 10.00-12.00

Sted

Lysningen

Deltagere

Simon Møberg Torp, Anne Magnussen, Alexandra Holsting, Per Krogh Hansen, Sara Mosberg Iversen, Erik Granly, Mads Funding, Christian Heyde-Petersen og Søren Wind Eriksen

Inviterede deltagere

Stinne Hørup Hansen, SDU Uddannelse

Afbud fra

Britta W. Thrane og Freja Lyngsø Lund

Referent

Maria Mejnborg Lidsmoes

Dagsorden sendt til orientering til

Simon Møberg Torp og Anne Magnussen

Dagsorden

  1. FAMU

  2. Reorganisering af det Det Humanistiske Fakultet

  3. Revidering af årshjulet

  4. Oplæg om CARVE-rapporten

  5. Økonomi og orientering om kommende budgetplan for 2025

  6. Nyt fagligt arrangement

  7. Eventuelt


Ad 1 FAMU

FAMU afholdt d. 5. november 2024 et fællesarrangement for alle fakultetets arbejdsmiljøgrupper hvor det gode arbejdsmiljø var i fokus. På mødet drøftedes bl.a. aktuelle udfordringer og relevante, aktuelle opgaver i relation til arbejdsmiljøet.


Ad 2 Reorganisering af Det Humanistiske Fakultet

Ledelsen på Det Humanistiske Fakultet har sendt et forslag til organisationsændring i høring, der foreslår en reduktion af antallet af studienævn samt en omlægning af studieadministrationen og dens arbejdsflows. Baggrunden er blandt andet CARVE-rapportens pointering af varians som en driver af omkostningerne samt en konstatering af, at fakultetet fortsat anvender substantielt mange administrative ressourcer på at administrere en fortsat mindre uddannelsesportefølje og et markant lavere antal studerende.
 
I forlængelse af ledelsens forslag om at skære i antallet af studienævn, drøftede SU relationen mellem de nye, større studienævn og fagmiljøerne. Forslaget til reorganisering vil betyde, at denne relation ændres, og det blev diskuteret, hvilken ny rolle “fagkollegier” skulle have fx i drøftelsen af faglige spørgsmål. Nogle steder har man en forholdsvis klar forbindelse mellem fagkollegier og uddannelser, og her finder sådanne drøftelser allerede sted. Andre steder er en sådan forbindelse ikke lige så klar, og det vil kræve en ekstra indsats at etablere miljøer, som kan have samme praksis.
 
Det blev også drøftet, hvorvidt man begrænser studenterdemokratiet i studienævnene, hvis de bliver slået sammen. Flere på medarbejdersiden havde erfaring med, at studerende ikke overraskende primært deltager i studienævnsarbejde, når emnerne har relevans for deres eget studie. Per Krog Hansen kunne fortælle, at man i Sønderborg har en model, hvor én (eller flere) studerende er talsperson for sit studiemiljø og dermed har ansvaret for at sikre dialogen mellem studerende, fagkollegier, studieledere og studienævn.
 
Det blev også nævnt, at flere fagmiljøer ser et effektiviseringspotentiale i arbejdet med studieordninger, som nu er lange og kaster meget arbejde af sig for både VIP’ere og TAP’ere. Også i forbindelse med administration, udtrykte medarbejdersiden bekymring for, hvorvidt reorganiseringen kunne betyde, at opgaver blev usynlige.

 

Ad 3 Revidering af årshjulet

Forpersonskabet indstillede, at punktet MUS-delegation og budgetplan for det kommende år udgår af årshjulet. Sidstnævnte vil indgå i mødernes faste punkt om økonomi, når relevant. Dette blev vedtaget.

 

Ad 4: Oplæg af CARVE-rapporten

Stinne Hørup Hansen fra SDU Uddannelse præsenterede kort analysen af CARVE-rapporten. Herefter gennemgik hun forslaget til proces for den kommende periode hvor der vil blive udviklet forslag til omlægning, ensretning og effektivisering af de studieadministrative processer.
 
Se Stinne Hørup Hansens præsentation her.
 
Efter oplægget spurgte SU om studieledere indgår i det videre arbejde, hvortil Stinne fortalte, at de fungerer som referencegruppe til Uddannelsesrådet.


Ad 5: Økonomi og orientering om kommende budget for 2025

Mads Funding præsenterede budgettet for 2025, som bestyrelsen har godkendt. STÅ-indtægten på fakultetet er faldet, dog ses en betydelig stigning i hjemtag af eksterne forskningsmidler. Budgettet er således udtryk for, at Humaniora vækster på ekstern finansiering, men får færre uddannelsesindtægter.
 
Generelt er fakultetets økonomi stabiliseret, men med fortsat behov for sparsommelighed, prioriteringer og mindre, lokale tilpasninger inkl. i ansættelser som nævnt i referatet fra sidste møde.
 
Der er forsat usikre faktorer, som kan påvirke budgettet, herunder unges søgemønstre, 7-kravet, nyt SIS og ny campus i Vejle. Fakultetet forventes at modtage en andel af SDUs andel af statens forskningsreserve som vil forbedre bundlinjen yderligere. Det er ikke afklaret, hvorvidt udlodningen af forskningsreserven er permanent eller alene for 2025.

 

Ad 6: Nyt fagligt arrangement

SU ønskede at afholde endnu et arrangement for udvalgets medlemmer.

En mulighed er at forsøge at finde en oplægsholder, som kunne give input til diskussionen af universitetet som en moderne arbejdsplads under forandring.

Da arbejdssituationen er forskellig for VIPer og TAPer, vurderes det om, der skal holdes to separate oplæg, der kan tage udgangspunkts i de forskellige arbejdsmarkeder eller om arrangementet skal rumme begge grupper.

En anden mulighed er at få inspiration til samarbejde omkring forhandling og konfliktløsning.

 

Ad 7 Eventuelt 

Anne Magnussen gjorde opmærksom på, at SU og AR ikke har det samme noteret i deres referat om undervisningsfri semestre. Der laves en ny formulering, og SU’s referat fra d. 27. september opdateres. Den opdaterede tekst er følgende: 

 
Udmøntning af opsparet forskningstid i undervisningsfrie semestre er en mulighed, og det efterstræbes at få dem lagt ind i langtidsplanlægningen af bemandingen. Den automatik, der var på det gamle Institut for Historie (fast rul med hvert 7. semester som undervisningsfrit semester), findes dog ikke længere. Der er to tilfælde, hvor undervisningsfrie semestre er garanteret inden for en afgrænset periode, nemlig for studieledere, der forlader deres stilling og har timer i banken, samt for personer, som vender tilbage fra barsel.

 

I øvrige tilfælde vil udmøntningen af opsparet forskningstid i mindre undervisning eller egentlige undervisningsfri semestre (samt placeringen af sådanne) afhænge af sammenhængen mellem bemanding og undervisningsbehov, projektfrikøb o.lign. og bero på en ledelsesvurdering og -beslutning.

 

 
Referat

Download referatet her

Klik her

Sidst opdateret: 11.02.2025