Skip to main content
DA / EN
SUND: Spørg brevkassen

Spørg brevkassen: Samlinger på SUND - Anatomi

Det såkaldte anatomiske museum på SUND består af flere end 500 kropsdele, som bruges til undervisning. Vi besøger museet i vores serie om samlinger på SUND - på opfordring fra brevkassen.

Af SUND Kommunikation, , 06-11-2024


Spørgsmål til brevkassen:

Nu har man jo hørt lidt om den store hjernesamling på SDU. Gemmer den sig også i kælderen nu, eller hvor er den? Og hvorfor er den der? Og gemmer SUND på andre spændende samlinger?


Tak for dit spørgsmål. Fik du læst vores svar angående hjernesamlingen? 
Vi er i gang med at undersøge, hvad der ellers findes af interessante samlinger på SUND.

Kropsdele og præparater

I denne uge kan vi præsentere samlingen af kropsdele, kaldet præparater, som er udstillet i de studiesale for studerende på Medicin og Klinisk Biomekanik, der hedder Museet.

Bag museet står et lille, dedikeret team af medarbejdere under Institut for Molekylær Medicin (Winsløwenheden for anatomi, histologi og plastinering).

Efter flytningen til Nyt SUND har udstillingen fået mindre plads end før, hvilket betyder, at en del af præparaterne nu står offentligt tilgængelige på 2. sal ved Forten.

Bag aflåste døre er en anden og lidt større andel, her har kun studerende på Medicin og Klinisk Biomekanik adgang, samt relevante medarbejdere, naturligvis. Her er blandt andet fostre i alle stadier samt kønsdele og hoveder med måske genkendelige ansigter. Alt er opdelt efter, hvilket modul på uddannelsen, det skal bruges til.

I det åbne museum kan du blandt andet se hjerner, fødder og hænder, som bruges til undervisning i moduler om bevægeapparatet og hjernen. Nogle af dem er op til 40 år gamle og har været brugt til undervisning lige så længe.

John Chemnitz, lektor i anatomi, har selv som medicinstuderende været med til at dissekere nogle af præparaterne. Dengang som i dag var det et studiejob for medicinstuderende, og som han siger:

- En fod tager 25-30 timer at dissekere rigtigt. Det kræver tålmodighed og er ikke et job for alle typer mennesker.

I alt består samlingen af cirka 170 præparater, som er udstillet i montrer og 400 præparater, som er opbevaret i store kar med sprit, og som tages frem til undervisning, hvor de studerende kan se nærmere og røre.

Karrene indeholder også et ”ekstra lager” af præparater, som kun bruges til eksamen.

Omsorg for præparaterne og nye digitale muligheder

Linda Witthøft arbejder som konservator og har det daglige ansvar for samlingen. Hun står sammen med de andre medarbejdere for flytning af præparaterne til nye montrer samt opdatering og digitalisering af undervisningsmaterialet.Hvert præparat får en tekstforklaring og tegning, som de studerende kan tilgå digitalt, når projektet er færdigt.

Udover dette driver Linda Witthøft det omfattende anlæg, der bruges til at opbevare de såkaldt ”våde præparater” og hele kroppe, som er doneret til forskning og uddannelse.

I den nye bygning er faciliteterne til opbevaring markant forbedret med topmoderne anlæg, der letter håndteringen af de store metalkar, hvor præparaterne opbevares.

Alt er elektronisk styret, så håndtering bliver nemmere og mere skånsom.

 

Spørg brevkassen

Få opklaret små og store ting om SUND. Det kan være om bygningerne, omgivelserne, sammenhængen med resten af SDU eller hvad der rører sig på fakultetet. Er der noget, du undrer dig over, så skriv til os i SUND Kommunikation. Vi udvælger de spørgsmål, vi vurderer, flest kan få glæde af at få svar på.

Skriv til os med spørgsmål til brevkassen

Besøg museet – med respekt for studiesalen

Du er velkommen til at besøge den åbne del af museet, men vær opmærksom på, at det er en studiesal, hvor der kan sidde studerende og arbejde.

Fotografering er ikke tilladt.

En del af den åbne samling er dissekerede fødder, som bruges til undervisning i bevægeapparatet.

Linda Witthøft arbejder som konservator og en af hendes opgaver er efter flytningen til den nye bygning at renovere alle præparaterne. En opgave, der tager flere år.

En udstillingsmontre på museet med anatomiske modeller, herunder skeletter og detaljerede muskler.

Armene her er dissekeret på forskellige måder, så de kan bruges til undervisning i armens anatomi.

Med til alle præparater hører undervsiningsmateriale med tekst og billeder. På sigt bliver alt dette digitalt også, fortæller lektor John Chemnitz.

Redaktionen afsluttet: 06.11.2024