Skip to main content

Fysikken bag membran-reparation

Vejleder: Adam C. Simonsen 

Deltagerantal: 1-2 studerende

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at studere mekanismen bag reparation af membraner i celler. Når en biologisk celle får beskadiget sin plasmamembran er det afgørende for cellens overlevelse at skaden bliver repareret indenfor ganske få sekunder. Celler har udviklet avancerede metoder til reparation af plasmamembranen, men de molekylære mekanismer bag processen er endnu ikke forstået. Her kan biofysiske metoder og begreber hjælpe til en dybere forståelse.

I projektet kommer du til at studere kunstige lipid-membraner som modeller for plasmamembranen i celler. Membranerne udsættes for proteiner (fx annexiner) som  indgår i reparationsprocessen og vi undersøger hvordan membranens struktur ændres. Eksempelvis viser det sig at krumning af membranen spiller en afgørende rolle i reparationsmekanismen.

Projektet vil indeholde eksperimentelt arbejde med højopløst mikroskopi (Fluorescens, AFM, mv) samt billedanalyse af dine data. Der er også mulighed for at inddrage fysisk teori for membrankrumning i fortolkningen af eksperimenterne.

Projektet vil kobles på aktuelle projekter i laboratoriet og afgrænsningen af bachelorprojektet aftales ud fra den studerendes interesser.

 

Krumning af membranen omkring et cirkulært hul.

 

Institut for Fysik, Kemi og Farmaci Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: 6550 3520

Sidst opdateret: 09.08.2023