Skip to main content
DA / EN

APV - og Trivselsmåling 2024

Færre føler sig stressede og har oplevet krænkende handlinger

Resultaterne er klar fra årets APV- og Trivselsmåling, og den viser både positive tendenser og peger på udfordringer, der skal arbejdes videre med.

APV- og Trivselsmåling 2024 blev gennemført i oktober på hele SDU, og resultaterne er nu tilgængelige for alle.

Svarprocenten på undersøgelsen var høj. Knap 3500 medarbejdere har givet deres vurdering af arbejdsmiljøet på SDU, hvilket giver svarprocenter på 82 procent for det psykiske arbejdsmiljø og 80 procent for det fysiske arbejdsmiljø.

- Stor tak til både medarbejdere, ledere, arbejdsmiljørepræsentanter, arbejdsmiljøledere og tillidsrepræsentanter for det store engagement og arbejde med årets APV – og Trivselsmåling. Med en svarprocent på over 80 procent har vi nået et meget flot resultat, som giver et solidt afsæt for det videre arbejde med arbejdsmiljøet på SDU, siger rektor Jens Ringsmose og uddyber:

- Et godt arbejdsmiljø er afgørende for, at vi som forskere, undervisere, studerende, ledere og teknisk administrative medarbejdere kan levere høj kvalitet i vores arbejde, og det er forudsætningen for, at vi som universitet skaber værdi for og med samfundet omkring os. Derfor er det store engagement i APV-processen værdsat, og det forpligter os alle til at handle på de indsigter, som vi nu har om vores arbejdsmiljø i 2024.

Overordnet tilfredshed og positive tendenser

Her følger overblik over resultaterne universitetsniveau og de næste skridt i APV-processen.En opløftende konklusion fra målingen er, at mere end 9 ud af 10 medarbejdere er tilfredse med deres arbejde og finder det meningsfuldt. Samtidig er arbejdsmiljøet på flere områder blevet bedre:

Fleksibilitet: SDU er en fleksibel arbejdsplads, hvilket både videnskabelige og teknisk-administrative medarbejdere værdsætter. Vurderingen blandt SDU’s medarbejdere er langt overvejende, at fleksibiliteten bidrager til højere kvalitet i arbejdet.

Stress: Færre medarbejdere føler sig belastet af stress. Her ses den største positive udvikling sammenlignet med 2021, hvor der sidst blev gennemført APV- og Trivselsmåling.

Krænkende handlinger: Færre har oplevet krænkende handlinger de seneste 12 måneder, end det var tilfældet i 2021. De fleste har talt med en leder, medarbejderrepræsentant eller kollega og fået hjælp, hvis de havde brug for det.

Ledelse: Medarbejderne angiver i målingen, at ledelsen er blevet bedre til at sparre om og prioritere arbejdsopgaver, og sikrer også i højere grad medbestemmelse og medinddragelse.

Resultaterne viser, at vi kan skabe forbedringer i arbejdsmiljøet, hvis vi sætter fælles fokus på de udfordringer, vi har.

Udfordringer og indsatsområder

Selvom vi ser fremgang, peger målingen også på udfordringer, som skal tages alvorligt:

Stress: Næsten 4 ud af 10 medarbejdere føler sig stressede, oftest som følge af en vedvarende stor arbejdsmængde. Men også for høje, for lave eller uklare krav, utilstrækkelig kollegial eller ledelsesmæssig støtte og feedback, forandringer, reorganisering eller uforudsigelighed i arbejdet samt samarbejds- eller rollekonflikter bidrager til stress.

Krænkende handlinger: 1 ud af 10 har oplevet krænkende handlinger i løbet af deres ansættelse på SDU, oftest mobning og diskrimination. Selvom de fleste taler med nogen om oplevelsen og får hjælp, er der stadig tilfælde, hvor støtten ikke opleves som tilstrækkelig.

Uhøflig adfærd: 1 ud af 3 har oplevet uhøflig eller upassende adfærd. Oftest at en leder eller kollega ikke lyttede til, hvad man sagde eller var uinteresseret i ens mening, optrådte ydmygende eller nedladende eller tvivlede på ens dømmekraft.

Ledelse: Knap 2 ud af 10 er utilfredse med den ledelse, de oplever. Særligt håndtering af konflikter og mistrivsel kræver mere opmærksomhed.

Fysisk arbejdsmiljø: Selv om det fysiske arbejdsmiljø generelt vurderes som godt, er der lokale udfordringer med især indeklima, og også ønsker til forbedringer hvad angår ergonomi, møde- og undervisningslokaler samt IT.

Nye områder

APV- og Trivselsmålingen introducerede i år også nye spørgsmål om diversitet, ligestilling og inklusion samt sygefravær:

Diversitet: De fleste (lige over 9 ud af 10) mener, at SDU arbejder med at fremme diversitet, ligestilling og inklusion, men en ud af tre angiver, at de i mindre eller ringe grad har viden om, hvad de selv kan gøre for at fremme diversitet, ligestilling og inklusion.

Sygefravær: 7% har været syge eller kommet til skade på grund af deres arbejde det seneste år. Hovedårsagen er stressrelateret.

Sådan arbejder vi videre

APV- og Trivselsmålingen 2024 understreger - ifølge Karna Kühnell Gautier, chef for Arbejdsmiljø og Udvikling, SDU HR – at det kontinuerlige arbejde med arbejdsmiljøet gør en forskel:

- Der er positive resultater i årets APV- og Trivselsmåling som viser, at vi kan forbedre arbejdsmiljøet – selv på udfordrende områder som stress og krænkende handlinger. De understreger vigtigheden af, at vi fortsætter arbejdet og styrker indsatsen, siger hun og uddyber:

- I den kommende tid skal vi drøfte resultaterne, forstå baggrunden for dem og aftale arbejdsmiljøindsatser. På universitetsniveau er der (mindst) tre vigtige fokuspunkter, vi skal arbejde med: Stress og arbejdspres, hvor vi er på rette kurs, men endnu ikke i mål; ledelse, hvor vi især skal styrke håndteringen af konflikter og mistrivsel; og diversitet, ligestilling og inklusion, hvor vi skal øge opmærksomheden og skabe større viden.

Den videre proces

Drøftelse af resultater: Rapporterne ligger tilgængelige for alle, og enhederne opfordres til at drøfte resultaterne grundigt. Målingen er et afsæt for dialog, der skal bære arbejdsmiljøarbejdet videre.

Udpegning af fokuspunkter: Senest den 24. februar skal arbejdsmiljøgrupperne indmelde fokuspunkter til fakulteternes- og fællesadministrationens arbejdsmiljø- og samarbejdsudvalg.

Tids- og handlingsplan: Indsatser skal beskrives i enhedernes handlingsplaner senest den 30. april.

Forebyggelse og løsninger: Hav gerne fokus på både kortsigtede tiltag, der kan løse akutte problemer, og langsigtede indsatser, der styrker arbejdsmiljøet på alle niveauer.

Mere information

Læs mere om APV- og Trivselsmåling på sdunet.dk/apvtrivsel.

Se rapporter med resultater af APV- og Trivselsmålingen på Sharepoint. Du finder link til Sharepoint her.

Redaktionen afsluttet: 28.11.2024