Skip to main content
DA / EN

Green lab-netværk

Første skridt er taget mod nyt Green Lab Netværk

Onsdag d. 4. oktober afholdt Syddansk Universitet, Green Lab, Danish Life Science Cluster og Life Science Fyn konferencen Bæredygtig life science – Laboratorier under lup.

For to år siden blev laboratorierne på SDU de første i Danmark til at modtage bæredygtigheds-certificering fra Green Lab , og nu er ønsket om et dansk Green Lab-Netværk opstået.

Det første skridt mod et sådant i Danmark blev taget den 4. oktober på Syddansk Universitet, Campus Odense i O100, hvor forskere fra både SDU, DTU og KU var mødt op sammen med 115 deltagere fra over 25 virksomheder.

Bæredygtige laboratorier

Marianne Due, der er Green Lab-projektleder på SDU, åbnede dagens konference og forklarede blandt andet, hvorfor denne certificering er vigtig for ikke blot SDU, men alle dem, der har deres daglige gang i laboratorierne.

- Vi skal gøre arbejdet i laboratoriet så bæredygtigt som muligt, uden det går ud over arbejdet der, siger hun.

Og det er hér Green Lab-certificeringen kommer ind i billedet. Certificeringen tillader nemlig, at det enkelte laboratorie arbejder med de tiltag, der giver mening på det pågældende sted.

Sammen om den grønne omstilling

Jens Ringsmose, rektor på SDU, udtalte sig ligeledes om vigtigheden af SDU’s Green Lab-certificeringen i sin åbningstale.

- Det er let at holde ved vaner, og det kan vanskeliggøre den grønne omstilling. Det er derfor vigtigt, at vi rusker op i vores vaner, og det har teamet bag SDU’s Green Lab gjort. Som universitet har vi nemlig et særligt ansvar for at bidrage til den grønne omstilling, og det kan vi ikke gøre alene, lød det fra Jens Ringsmose.

Derfor er det essentielt, at SDU ikke blot er Green Lab-certificeret, men også åbner dørene for begyndelsen på et netværk, der kan bidrage til den fortsatte udvikling.

Susan Christina Nøttrup, som har været med til at arrangere konferencen på vegne af Danish Life Science Cluster og Life Science Fyn, italesætter ligeledes vigtigheden af samarbejde i den grønne omstilling.

- For de to organisationer er udveksling af viden altafgørende. Gennem arrangementer som dette og videndeling i Green Lab-netværket får virksomhederne adgang til den viden, universitetet producerer, og laboratoriefolkene kan få nye input til, hvordan der kan arbejdes med bæredygtigheden i praksis. Man kan inspirere og motivere hinanden på tværs, siger hun.

Stor værdi for deltagerne

Emma Simonsen er laborant og bæredygtighedskoordinator ved FKF (Institut for Fysik, Kemi og Farmaci). Hun var en af konferencens deltagere, og de høje forventninger forinden blev indfriet.

- Mine forventninger til konferencen var at få nogle værktøjer med tilbage, specielt fra oplægget omkring kommunikation af Ann Starbæk. Hun talte meget om kompleksiteten i at kommunikere om bæredygtighed, da det er et ”fluffy” begreb, som forstås forskelligt fra person til person, og det var meget givtigt, fortæller Emma Simonsen.

Emma Simonsen er dog også særligt optaget af behovet for et dansk Green Lab-netværk.

- Det er nemlig i disse forums, at der ofte kommer gode diskussioner samt frustrationer frem fra de forskellige laboratorier rundt om i landet, og jo flere vi er om at samarbejde og kommunikere med hinanden på tværs, jo nemmere bliver det for os alle sammen.

Vil du vide mere om SDU Green Lab, kan man læse mere på deres hjemmeside eller finde kontaktoplysninger på Vores Grønne Univers , hvis du ligger inde med en idé, der kan bidrage til bæredygtigheden på SDU’s laboratorier.

Redaktionen afsluttet: 17.11.2023