Skip to main content
SDUnet - Syddansk Universitets medarbejderportal

Energibesparelse

19° C og mindre brug af varmt vand er arbejdsmiljømæssigt helt forsvarligt

Selv om nogle naturligvis vil opleve, at sænket temperatur i arbejdsrum og det at spare på det varme vand ikke er behageligt, er generne forholdsvis lette at imødegå.

Af SDU HR, Arbejdsmiljø og Udvikling, 31-10-2022

Der er også fordele ved en lavere temperatur

En temperatur i normale arbejdsrum på 21-22° C vil de fleste med stillesiddende arbejde opleve som komfortabel. Når temperaturen i arbejdsrummene sænkes til 19° C er der derfor flere, som vil opleve det som koldt eller køligt. Der er imidlertid også nogle, som vil opleve det som en forbedring. Den sænkede temperatur kan desuden give en reduktion at nogle af de mest almindelige indeklimagener så som hovedpine, oplevelse af tør luft og slimhindeirritationer.

Vi kan godt spare på det varme vand

Vandets temperatur har ingen betydning for, hvor effektivt det fjerner bakterier og virus. Hvis hænderne er meget fedtede, bliver de nemmere rene med varmt vand, men ellers er koldt og varmt vand er effektivt, når du vasker hænder. Sundhedsmæssigt er det altså helt forsvarligt at spare på det varme vand.

Temperatursænkningen til 19° C og mindre brug af varmt vand er i sig selv ikke sundhedsskadeligt, og generne ved lavere temperaturer er heldigvis forholdsvis lette at imødegå.

Varmt tøj og mere bevægelse

Den mest oplagte løsning, hvis man oplever, at det bliver for koldt, er at tage noget mere tøj på. Flere lag tøj gør, at man lettere kan regulere og holde varmen, så det vil være en god idé at medbringe en ekstra sweater eller lignende, så man har mulighed for at klæde sig mere hensigtsmæssigt, hvis man kommer til at fryse. Et sjal eller tæppe til at have om skuldrene eller omkring benene er også gode løsninger.

Mere bevægelse gør også, at man bliver mindre kuldefølsom. Brug hæve-sænkebordet. Man fryser mindre, når man står op. Og husk: Den bedste arbejdsstilling er den næste! Man kan også tage en omvej, når man skal til kopimaskinen eller hente kaffe.  Kontorøvelser og ændrede møde- og arbejdsrutiner med fx større brug af gående møder gør det også lettere at holde varmen og samtidig få tiltrængt bevægelse ind i en ofte alt for stillesiddende hverdag. SDU Bevæger Sig har en lang række gode idéer til, hvad man kan gøre:

På dette link fra Dansk Firmaidræt er det også masser af inspiration at hente: https://www.firmaidraet.dk/aktiv-arbejdsplads/hent-inspiration/

Husk at lufte ud

Når man sænker temperaturen, kan luften indeholde mindre vanddamp, hvilket medfører en øget risiko for, at der kan opstå kondens på kolde overflader. Dette kan i nogle situationer medføre vækst af skimmelsvamp. Derfor bliver det nu endnu vigtigere, at man får aftalt, hvordan man regelmæssigt lufter ud.


Arbejdstilsynet om 19 grader C

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 31.10.2022