Skip to main content
HR

Anledninger for medbestemmelse og medinddragelse

I universitetsloven er ’væsentlige beslutninger’ et centralt begreb i relation til medbestemmelse og medinddragelse. Det er her, medarbejdere og studerende skal inddrages. ’Væsentlige beslutninger’ omfatter sager af væsentlig betydning for hele universitetet eller en afgrænset del af universitetet som et fakultet, et institut eller et område i Fællesområdet. Hvad der udgør ’væsentlige beslutninger’ kan ikke defineres entydigt eller endeligt, men i praksis er der sjældent tvivl om, hvorvidt konkrete beslutningssager er væsentlige eller ej.

På SDU er ambitionen, at relevante organer og/eller udvalg inddrages så tidligt og så informeret i væsentlige beslutninger, at de har mulighed for at sætte et synligt aftryk.

For at det er muligt, skal repræsentanter for medarbejdere og studerende i organer og udvalg have tilstrækkelig tid og tilstrækkelige oplysninger til at kunne forberede sig, og inddragelsen skal ske så tidligt, at holdninger og synspunkter, der gøres gældende i drøftelser og udtalelser, reelt kan inddrages i beslutningsprocessen. Det gælder både i løbende driftssager og ved større intrauniversitære beslutninger.

 

Væsentlige beslutninger kan fx være beslutninger om bygnings- eller lokaleforhold, budget og økonomi, strategiske tiltag og lignende.

Ved større universitære beslutninger bør kollegiale organer og udvalg bruges som dialogfora med plads til forskellige holdninger og perspektiver. Udover at give møder med bedre drøftelser, har det også betydning for den efterfølgende implementering af ledelsens beslutninger at alle relevante holdninger har været bragt i spil.

Et synligt aftryk ses fx i at referater indeholder medarbejderes og studerendes tilkendegivelser. Samt at der i dagsordener er et punkt om opfølgning på tidligere gennemførte høringer og diskussioner, hvor ledelsen orienterer om, hvordan det kollegiale organs holdning i sagen eventuelt er inddraget i den endelige beslutning.

Sidst opdateret: 26.04.2023